Υλικά
Εξοπλισμός
Κατσαρόλα
Φούρνος
Υλικά
Εκτέλεση
ΑΠΟΣΤΕΙΡΩΣΗ
- Πλένουμε τα βάζα με ζεστό νερό και σαπούνι.
- Είτε τα βράζουμε για 15 λεπτά σε μέτρια φωτιά, είτε ανάβουμε το φούρνο στους 150°C στις αντιστάσεις, απλώνουμε μία πετσέτα στην σχάρα του φούρνου και τοποθετούμε τα βάζα και τα καπάκια.
- Αφήνουμε να μείνουν μέσα στο φούρνο για 15 λεπτά. Τα βγάζουμε με προσοχή, γιατί καίνε πολύ και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
ΚΟΝΣΕΡΒΟΠΟΙΗΣΗ
- Διαλέγουμε ντομάτες γερές, ώριμες και χωρίς χτυπήματα. Τις αποφλοιώνουμε.
- Γεμίζουμε κάθε βάζο με ολόκληρες ντομάτες, σπρώχνοντας να χωρέσουν στριμωχτά. Ενδιάμεσα τοποθετούμε σκόρδο, βασιλικό ή άλλο μυρωδικό. Πασπαλίζουμε 1/2 κ. γλ. αλάτι σε κάθε βάζο.
- Σφραγίζουμε τα βάζα.
- Τα τοποθετούμε σε κατσαρόλα βαθιά, ανάποδα.
- Ενδιάμεσα στριμώχνουμε πανιά για να μην σπάσουν, γεμίζουμε με νερό, να προεξέχει 5 εκ. από τα βάζα.
- Σιγοβράζουμε για 20 λεπτά. Τα αφήνουμε να κρυώσουν μέσα στο νερό.
- Τα βάζα μπορούμε να τα διατηρήσουμε στο ντουλάπι για πολλούς μήνες, αλλά από τη στιγμή που θα ανοιχτούν, τα διατηρούμε στο ψυγείο.
Tips
- Εκτός από ολόκληρες ντομάτες σε βάζο, μπορείτε να τις διατηρήσετε και στην κατάψυξη.