Υλικά
Εξοπλισμός
Ταψί
Υλικά
Εκτέλεση
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΓΙΓΑΝΤΕΣ
- Από την προηγουμένη τους μουσκεύουμε σε μπόλικο νερό με 1 κ.γλ. σόδα μαγειρικής.
- Την επομένη ξεπλένουμε πολύ καλά.
- Τους βράζουμε με καθαρό νερό για 30΄.
- Τους στραγγίζουμε σε σουρωτήρι.
ΓΙΑ ΤΟ ΣΠΑΝΑΚΙ
- Πλένουμε και στραγγίζουμε το σπανάκι.
- Το κόβουμε σε χοντρά κομμάτια.
- Το βάζουμε σε μπολ και το αλατίζουμε.
- Το αφήνουμε να σταθεί για 15΄.
- Το μαραίνουμε ζουλώντας το με τα χέρια, ν’ αποβάλει τα υγρά του.
- Το τοποθετούμε σε μπολ.
- Προσθέτουμε τα μυρωδικά, άνηθο, μαϊντανό, το πράσο, τα φρέσκα κρεμμυδάκια και το ψιλοκομμένο ξερό κρεμμύδι.
- Τ’ ανακατεύουμε όλα πολύ καλά.
ΓΙΑ ΤΟ ΤΑΨΙ
- Σε λαδωμένο μακρόστενο πυράντοχο σκεύος ή στρογγυλό 32 ή 34 εκ. ταψί στρώνουμε τα μισά χόρτα.
- Ενδιάμεσα κάνουμε μία στρώση τους γίγαντες, από πάνω τοποθετούμε τα υπόλοιπα χόρτα.
- Καλύπτουμε με μία στρώση ψιλοκομμένες ντομάτες.
- Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.
- Περιχύνουμε το φαγητό με το ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με τη φρυγανιά.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C σε αντιστάσεις, στην τελευταία σχάρα, για περίπου 1 ώρα, μέχρι να πιει όλα τα υγρά του και να μείνει με το λάδι του.
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΑ
- Σε περιόδους εκτός νηστείας προσθέστε 300 γραμ. τρίμματα φέτας στο μείγμα των χόρτων και κρατήστε 1 φλ. τσαγιού τρίμματα.
- Με αυτά πασπαλίστε την επιφάνεια των φαγητών λίγο πριν τα βάλετε στο φούρνο.