Χορταστική και νόστιμη συνταγή για γίγαντες με σπανάκι που θα σας ενθουσιάσει! Σε περιόδους εκτός νηστείας πασπαλίστε με τρίμματα φέτας ενδιάμεσα και...

Χορταστική και νόστιμη συνταγή για γίγαντες με σπανάκι που θα σας ενθουσιάσει! Σε περιόδους εκτός νηστείας πασπαλίστε με τρίμματα φέτας ενδιάμεσα και από πάνω στο τελείωμα.

  • προετοιμασία 30 λεπτά
  • μαγείρεμα 1 ώρα
158

Για τους γίγαντες με σπανάκι και μυρωδικά

  • 500 γρ. γίγαντες
  • 750 γρ. σπανάκι
  • 5-6 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • 1 πράσο ψιλοκομμένο
  • 1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 ματσ. άνηθος
  • 1 ματσ. μαϊντανό
  • 800 γρ. ψιλοκομμένες ντομάτες ή ντοματάκια κονκασέ
  • 1 φλ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.γ. μαγειρική σόδα
  • 3 κ.σ. φρυγανιά
  • Αλάτι
  • Πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Για τους γίγαντες

    Από την προηγουμένη μουσκεύουμε τους γίγαντες σε μπόλικο νερό με 1 κ.γλ. σόδα μαγειρικής.

    Την επομένη ξεπλένουμε πολύ καλά.

    Βράζουμε τους γίγαντες με καθαρό νερό για 30΄.

    Τους στραγγίζουμε σε σουρωτήρι.

    Για το σπανάκι

    Πλένουμε και στραγγίζουμε το σπανάκι.

    Το κόβουμε σε χοντρά κομμάτια για να φτιάξουμε γίγαντες με σπανάκι.

    Το βάζουμε σε μπολ και το αλατίζουμε.

    Το αφήνουμε να σταθεί για 15΄.

    Το μαραίνουμε ζουλώντας το με τα χέρια, ν’ αποβάλει τα υγρά του.

    Το τοποθετούμε σε μπολ.

    Προσθέτουμε τα μυρωδικά, άνηθο, μαϊντανό, το πράσο, τα φρέσκα κρεμμυδάκια και το ψιλοκομμένο ξερό κρεμμύδι.

    Τ’ ανακατεύουμε όλα πολύ καλά.

    Για το ταψί

    Σε λαδωμένο μακρόστενο πυράντοχο σκεύος ή στρογγυλό 32 ή 34 εκ. ταψί στρώνουμε τα μισά χόρτα.

    Ενδιάμεσα κάνουμε μία στρώση τους γίγαντες, από πάνω τοποθετούμε τα υπόλοιπα χόρτα.

    Καλύπτουμε με μία στρώση ψιλοκομμένες ντομάτες.

    Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.

    Περιχύνουμε το φαγητό με το ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με τη φρυγανιά.

    Για το ψήσιμο

    Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C σε αντιστάσεις, στην τελευταία σχάρα, για περίπου 1 ώρα, μέχρι να πιει όλα τα υγρά του και να μείνει με το λάδι του.

    Εναλλακτικά

    Σε περιόδους εκτός νηστείας προσθέστε 300 γραμ. τρίμματα φέτας στο μείγμα των χόρτων και κρατήστε 1 φλ. τσαγιού τρίμματα.

    Με αυτά πασπαλίστε την επιφάνεια των φαγητών λίγο πριν τα βάλετε στο φούρνο.

    Κάτι μαγειρεύεται