Υλικά
ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ
ΓΙΑ ΤΟ ΤΑΨΙ
Εξοπλισμός
Κατσαρόλα
Ταψί
Υλικά
ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ
ΓΙΑ ΤΟ ΤΑΨΙ
Video
Εκτέλεση
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180ºC, στις αντιστάσεις.
- Βουτυρώνουμε καλά ταψί 26 εκ. και το αλευρώνουμε. Πρέπει το ταψί να βουτυρωθεί και στα τοιχώματα και να ντυθεί ολόγυρα με αλεύρι. Η καλή προετοιμασία του ταψιού θα βοηθήσει στο σωστό ξεφορμάρισμα.
- Βάζουμε το γάλα σε μεσαία κατσαρόλα.
- Προσθέτουμε το αλεύρι και με σύρμα ανακατεύουμε.
- Βάζουμε τη κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και με σύρμα ανακατεύουμε μέχρι να βράσει και να δέσει ελαφρά η κρέμα.
- Μόλις πήξει την αποσύρουμε από την φωτιά.
- Θρυμματίζουμε τη φέτα, κρατώντας μερικά μεγάλα κομμάτια και την ρίχνουμε στην κρέμα.
- Χτυπάμε τα αυγά σε ένα μπολ με το σύρμα.
- Τα προσθέτουμε και ανακατεύουμε με γρήγορες κινήσεις με το σύρμα.
- Μόλις ομογενοποιηθεί η κρέμα την αδειάζουμε στο βουτυρωμένο και αλευρωμένο ταψί.
- Τοποθετούμε το ταψί στην κάτω σχάρα του φούρνου.
- Ψήνουμε για περίπου 45 λεπτά μέχρι να σταθεροποιηθεί και να ροδίσει η επιφάνεια.
- Όταν βγει από το φούρνο δε κόβεται, πρέπει να σταθεί για 1 ώρα να κρυώσει και να σφίξει.
ΜΥΣΤΙΚΑ
- Αν σου περισσέψει κόψε την σε μικρές μπουκιές και τηγάνισε τα περισσεύματα της αλμυρής γαλατόπιτας σε λίγο λάδι. Θα κάνει μια κρούστα απίστευτη και η νοστιμιά της δεν έχει προηγούμενο.
- Για τη γαλατόπιτα χωρίς φύλλο μπορείς να χρησιμοποιήσεις γάλα και τυρί light.
- Ευχαριστούμε την κα Ελένη Μαλτέζου για την συνταγή της αλμυρής γαλατόπιτας χωρίς φύλλο με αλεύρι, από το βιβλίο της «Σαμοθράκη, Γαστρονομία – Ταυτότητα- Κληρονομημένη γνώση».