Αλμυρή γαλατόπιτα

Η αλμυρή γαλατόπιτα με φέτα έχει μόνο 4 υλικά είναι πεντανόστιμη και πρέπει να την δοκιμάσεις οπωσδήποτε!

Εύκολη
0:55

10

10 λεπτά

45 λεπτά

γαλατοπιτα αλμυρη

Υλικά

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ

ΓΙΑ ΤΟ ΤΑΨΙ

Εξοπλισμός

Κατσαρόλα

Ταψί

Υλικά

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ

ΓΙΑ ΤΟ ΤΑΨΙ

Video

Εκτέλεση

  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180ºC, στις αντιστάσεις.
  2. Βουτυρώνουμε καλά ταψί 26 εκ. και το αλευρώνουμε. Πρέπει το ταψί να βουτυρωθεί και στα τοιχώματα και να ντυθεί ολόγυρα με αλεύρι. Η καλή προετοιμασία του ταψιού θα βοηθήσει στο σωστό ξεφορμάρισμα.
  3. Βάζουμε το γάλα σε μεσαία κατσαρόλα.
  4. Προσθέτουμε το αλεύρι και με σύρμα ανακατεύουμε.
  5. Βάζουμε τη κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και με σύρμα ανακατεύουμε μέχρι να βράσει και να δέσει ελαφρά η κρέμα.
  6. Μόλις πήξει την αποσύρουμε από την φωτιά.
  7. Θρυμματίζουμε τη φέτα, κρατώντας μερικά μεγάλα κομμάτια και την ρίχνουμε στην κρέμα.
  8. Χτυπάμε τα αυγά σε ένα μπολ με το σύρμα.
  9. Τα προσθέτουμε και ανακατεύουμε με γρήγορες κινήσεις με το σύρμα.
  10. Μόλις ομογενοποιηθεί η κρέμα την αδειάζουμε στο βουτυρωμένο και αλευρωμένο ταψί.
  11. Τοποθετούμε το ταψί στην κάτω σχάρα του φούρνου.
  12. Ψήνουμε για περίπου 45 λεπτά μέχρι να σταθεροποιηθεί  και να ροδίσει η επιφάνεια.
  13. Όταν βγει από το φούρνο δε κόβεται, πρέπει να σταθεί για 1 ώρα να κρυώσει και να σφίξει.

ΜΥΣΤΙΚΑ

  1. Αν σου περισσέψει κόψε την σε μικρές μπουκιές και τηγάνισε τα περισσεύματα της αλμυρής γαλατόπιτας σε λίγο λάδι. Θα κάνει μια κρούστα απίστευτη και η νοστιμιά της δεν έχει προηγούμενο.
  2. Για τη γαλατόπιτα χωρίς φύλλο μπορείς να χρησιμοποιήσεις γάλα και τυρί light. 
  • Ευχαριστούμε την κα Ελένη Μαλτέζου για την συνταγή της αλμυρής γαλατόπιτας χωρίς φύλλο με αλεύρι, από το βιβλίο της «Σαμοθράκη, Γαστρονομία – Ταυτότητα- Κληρονομημένη γνώση».
Απόρρητο