Υλικά
ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ
ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΡΑΜΕΛΑ
Εξοπλισμός
Μίξερ με κάδο
Φόρμα
Υλικά
ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ
ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΡΑΜΕΛΑ
Video
Εκτέλεση
- Βάζουμε στο μπολ του μίξερ με κάδο το αλεύρι, τη ζάχαρη και τη μαγιά και τα ανακατεύουμε.
- Διαλύουμε το αλάτι στο χλιαρό γάλα.
- Σπάμε τα αυγά σε ένα μπολ με το σύρμα, προσθέτουμε το γάλα, το λιωμένο βούτυρο, τη βανίλια και την κανέλα και τα χτυπάμε να ενωθούν.
- Πρέπει να είναι μαστιχωτή η ζύμη, αλλά να μην κολλάει στα χέρια.
- Χτυπάμε τα υλικά για 2′ στη χαμηλή ταχύτητα του μίξερ.
- Δυναμώνουμε σε μεσαία ταχύτητα και χτυπάμε για 6′.
- Προσθέτουμε τα υλικά της γέμισης, κράνμπερις, σταφίδα και σταγόνες σοκολάτας.
- Μαζεύουμε τη ζύμη και με τις ενώσεις προς τα κάτω τη βάζουμε σε ένα καθαρό μπολ.
- Την σκεπάζουμε καλά και αφήνουμε για 2 ώρες σε θερμοκρασία δωματίου ή για 1 ώρα κοντά σε ζεστό σημείο. Πρέπει να διπλασιαστεί σε όγκο.
- Ξεφουσκώνουμε με τα χέρια τη ζύμη στον πάγκο και τη χωρίζουμε σε 24 μπαλάκια.
- Βάζουμε τα κομμάτια σε ένα μπολ και τα περιχύνουμε με το λιωμένο βούτυρο.
- Ανακατεύουμε απαλά να βουτυρωθούν όλα.
ΚΑΡΑΜΕΛΑ
- Σε ένα μπολ βάζουμε τη ζάχαρη με την κανέλα.
- Βουτάμε 1-1 μπαλάκι ζύμης να καλυφθεί καλά με την κανελοζάχαρη.
- Αυτή λιώνει με το ψήσιμο, δημιουργεί μια καραμέλα με άρωμα και γεύση κανέλας που το ποτίζει μέχρι την καρδιά του.
ΨΗΣΙΜΟ
- Τα βάζουμε σε μεγάλη βουτυρωμένη φόρμα με τρύπα στη μέση και τα τοποθετούμε απαλά το ένα πάνω στο άλλο, δεν τα πιέζουμε.
- Αφήνουμε να φουσκώσει για περίπου 30΄.
- Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 170ºC στον αέρα, στη μεσαία σχάρα για περίπου 40′.
- Αφού ψηθεί, αφήνουμε για 20′ στη φόρμα κι έπειτα το ξεφορμάρουμε πάνω σε σχάρα να κρυώσει καλά. Προαιρετικά, περιχύνουμε με τη λιωμένη σοκολάτα.
- *Υπολογίστε επιπλέον χρόνο προετοιμασίας λόγω της αναμονής για τα φουσκώματα.