Υλικά
ΓΙΑ ΤΟ ΣΠΙΤΙΚΟ ΦΥΛΛΟ
ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΟΥ ΦΥΛΛΟΥ
Εξοπλισμός
Φούρνος
Υλικά
ΓΙΑ ΤΟ ΣΠΙΤΙΚΟ ΦΥΛΛΟ
ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΟΥ ΦΥΛΛΟΥ
Εκτέλεση
ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ
- Βάζουμε πρώτα σε μπολ το αλεύρι, το λάδι, το ξύδι, το αλάτι και προσθέτουμε νερό, ανακατεύοντας μέχρι να σχηματιστεί ζύμη.
- Η ζύμη πρέπει να είναι εύπλαστη και να μην κολλάει στα χέρια.
- Τη ζυμώνουμε για λίγα λεπτά.
- Την αφήνουμε σκεπασμένη για 20 λεπτά.
- Έπειτα, τη χωρίζουμε σε δύο όμοια μέρη.
- Ανοίγουμε το κάθε κομμάτι ζύμης σε φύλλο σχετικά παχύ με διάμετρο 35 εκατοστά.
- Τοποθετούμε ένα πιάτο με διάμετρο 15 εκατ. στρογγυλό στο κέντρο του ανοιγμένου φύλλου.
- Με κοφτερό μαχαίρι κόβουμε ακτινωτά το φύλλο από το πιάτο προς τις άκρες σε 12 ακτίνες, σχηματίζοντας τρίγωνα κομμάτια.
- Αφαιρούμε το πιάτο.
- Με πινέλο, αλείφουμε όλη την επιφάνεια του φύλλου με μαλακό φυτικό βούτυρο.
- Μία μία λωρίδα τη γυρίζουμε πάνω στον κύκλο που χάραξε νοητά το πιάτο στο κέντρο του φύλλου (διπλώνουμε, δηλαδή, προς τα μέσα πάνω στο κέντρο του φύλλου τις αντρικριστές πλευρές).
- Αφού κλείσουμε στον κύκλο όλες τις λωρίδες, αναποδογυρίζουμε τη ζύμη σε πιάτο αλευρωμένο.
ΓΙΑ ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΖΥΜΗΣ
- Κάνουμε την ίδια διαδικασία με το δεύτερο κομμάτι ζύμης για το δεύτερο σπιτικό φύλλο βήμα βήμα.
- Αφήνουμε για 30 λεπτά το λιγότερο στο ψυγείο να παγώσει το βούτυρο και να κάνει στρώσεις.
- Δηλαδή, το κάθε ένα φύλλο θα αποτελείται στο τέλος από 12 στρώσεις.
- Ανοίγουμε δύο μεγάλα και λεπτά φύλλα και τα αφήνουμε λίγο να στεγνώσουν.
- Λαδώνουμε ρηχό ταψί για πίτα με διάμετρο 42εκ.
- Απλώνουμε το πρώτο φύλλο στο ταψί ελαφρώς σουρωμένο, με πτυχές.
- Έτσι, θα έχουμε πιο τραγανό αποτέλεσμα.
- Φροντίζουμε το φύλλο να εξέχει λίγο από τα τοιχώματα του ταψιού.
- Αδειάζουμε τη γέμιση, απλώνοντάς τη σε λεπτή στρώση.
- Καλύπτουμε με το δεύτερο φύλλο ελαφρώς σουρωμένο, τσαλακωμένο με πολλές πτυχές.
- Γυρίζουμε τις ενώσεις των δύο φύλλων πάνω στην πίτα ή στρίβουμε σε κόθρο.
- Αλείφουμε ελαφρά την επιφάνεια (τις πτυχές) με λίγο λάδι.
- Ραντίζουμε με λίγο νερό.
- Ψήνουμε (σύμφωνα με τις οδηγίες της κάθε συνταγής για πίτα) σε γενικές γραμμές, για περίπου 1 ώρα σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 170°C μέχρι να ροδίσει καλά.
- Το αποτέλεσμα αυτού του φύλλου είναι κάτι ανάμεσα σε χωριάτικο και λεπτή σφολιάτα που θρυμματίζεται.