Χορτόπιτα νηστίσιμη

Μια χορτόπιτα νηστίσιμη με πολύ νοστιμιά, χωρίς αυγά, τυρί και γάλα, με τραγανό φύλλο

Δύσκολη
1:15

16

15 λεπτά

1 ώρα

Αργυρώ Μπαρμπαρίγου | Μια πίτα με πολύ νοστιμιά χωρίς τυρί, αυγά και γάλα, με τραγανό χωριάτικο φύλλο!χορτόπιτα νηστίσμη της Αργυρώς

Υλικά

ΓΙΑ ΤΗ ΧΟΡΤΟΠΙΤΑ

Εξοπλισμός

Ταψί

Υλικά

ΓΙΑ ΤΗ ΧΟΡΤΟΠΙΤΑ

Εκτέλεση

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Πλένουμε και στραγγίζουμε όλα τα χόρτα που θα χρησιμοποιήσουμε. Ήμερα και άγρια χόρτα, τα φρέσκα κρεμμύδια και τα μυρωδικά.
  2. Αφήνουμε τα χόρτα σε σουρωτήρι να στραγγίσουν πολύ καλά.
  3. Αν έχετε μπολ με φυγόκεντρη, που στεγνώνετε τις σαλάτες, στεγνώστε εκεί καλά τα χόρτα και τα βότανα.
  4. Σε ένα τηγάνι, με 3 κ.σ. από το συνολικό ελαιόλαδο, βάζουμε το ξερό κρεμμύδι και τα πράσα να μαραθούν μέχρι να γίνουν διάφανα, πάντα σε μέτρια φωτιά.
  5. Αφήνουμε να κρυώσουν.
  6. Κόβουμε όλα τα χόρτα σε μεγάλη λεκάνη και τα πασπαλίζουμε με το χοντρό αλάτι.
  7. Τα ανακατεύουμε και τα τρίβουμε με τα χέρια, ώστε να πέσει λίγο ο όγκος τους και τα αφήνουμε να σταθούν για 10-15 λεπτά και να μαραθούν.
  8. Μαζεύουμε με τις χούφτες, αφήνοντας πίσω τα υγρά τους που δεν μας χρειάζονται και τα βάζουμε σε καθαρό μπολ.
  9. Ρίχνουμε 1/4 φλ. από το συνολικό ελαιόλαδο στα χόρτα.
  10. Τρίβουμε πιπέρι και προσθέτουμε τα βότανα ψιλοκομμένα, καθώς και τα φρέσκα κρεμμυδάκια με τα φύλλα τους.
  11. Τα ανακατεύουμε να λαδώσουν.
  12. Ρίχνουμε μέσα και τα σοταρισμένα κρεμμύδια και πράσα.
  13. Προσθέτουμε το σιμιγδάλι (πλιγούρι, νιφάδες βρώμης, αλεύρι ή ό,τι από τα παραπάνω σας αρέσει) και ανακατεύουμε.
  14. Αυτά τα υλικά ρουφούν τα υγρά από τα χόρτα και στεγνώνουν τη γέμιση.

ΓΙΑ ΤΟ ΣΤΗΣΙΜΟ

  1. Λαδώνουμε ένα ρηχό ταψί για πίτα, 40 ή 42 εκ. και στρώνουμε 3 χωριάτικα φύλλα ακτινωτά και ελαφρώς τσαλακωμένα.
  2. Δεν ξεχνάμε κάθε φύλλο που στρώνουμε να το ραντίζουμε με λίγο από το ελαιόλαδο.
  3. Στρώνουμε το τέταρτο φύλλο τσαλακωμένο. Αδειάζουμε μέσα τη γέμιση.
  4. Καλύπτουμε με τα υπόλοιπα 2 φύλλα, ελαφρώς τσαλακωμένα, ραντίζοντάς τα ένα ένα με ελαιόλαδο.
  5. Γυρίζουμε τις άκρες των φύλλων πάνω στην πίτα.
  6. Χαράζουμε σε κομμάτια την επιφάνεια της.
  7. Ραντίζουμε με λίγο νερό και τέλος περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο.
  8. Προθερμαίνουμε καλά το φούρνο.
  9. Ψήνουμε στις αντιστάσεις, στην τελευταία κάτω σχάρα, στους 180°C για 1 ώρα.
  10. Το τελευταίο 20λεπτο ψήνουμε μόνο στην κάτω αντίσταση, ώσπου να ροδίσει ολόγυρα η πίτα και να ξεκολλήσει από το ταψί.
  11. Όταν κουνιέται ολόκληρη μέσα στο ταψί είναι έτοιμη.
  12. Την αφήνουμε να σταθεί για 15 λεπτά και να τραβήξει τα υγρά της.
Απόρρητο