Υλικά
ΓΙΑ ΤΗ ΧΟΡΤΟΠΙΤΑ
Εξοπλισμός
Ταψί
Υλικά
ΓΙΑ ΤΗ ΧΟΡΤΟΠΙΤΑ
Εκτέλεση
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Πλένουμε και στραγγίζουμε όλα τα χόρτα που θα χρησιμοποιήσουμε. Ήμερα και άγρια χόρτα, τα φρέσκα κρεμμύδια και τα μυρωδικά.
- Αφήνουμε τα χόρτα σε σουρωτήρι να στραγγίσουν πολύ καλά.
- Αν έχετε μπολ με φυγόκεντρη, που στεγνώνετε τις σαλάτες, στεγνώστε εκεί καλά τα χόρτα και τα βότανα.
- Σε ένα τηγάνι, με 3 κ.σ. από το συνολικό ελαιόλαδο, βάζουμε το ξερό κρεμμύδι και τα πράσα να μαραθούν μέχρι να γίνουν διάφανα, πάντα σε μέτρια φωτιά.
- Αφήνουμε να κρυώσουν.
- Κόβουμε όλα τα χόρτα σε μεγάλη λεκάνη και τα πασπαλίζουμε με το χοντρό αλάτι.
- Τα ανακατεύουμε και τα τρίβουμε με τα χέρια, ώστε να πέσει λίγο ο όγκος τους και τα αφήνουμε να σταθούν για 10-15 λεπτά και να μαραθούν.
- Μαζεύουμε με τις χούφτες, αφήνοντας πίσω τα υγρά τους που δεν μας χρειάζονται και τα βάζουμε σε καθαρό μπολ.
- Ρίχνουμε 1/4 φλ. από το συνολικό ελαιόλαδο στα χόρτα.
- Τρίβουμε πιπέρι και προσθέτουμε τα βότανα ψιλοκομμένα, καθώς και τα φρέσκα κρεμμυδάκια με τα φύλλα τους.
- Τα ανακατεύουμε να λαδώσουν.
- Ρίχνουμε μέσα και τα σοταρισμένα κρεμμύδια και πράσα.
- Προσθέτουμε το σιμιγδάλι (πλιγούρι, νιφάδες βρώμης, αλεύρι ή ό,τι από τα παραπάνω σας αρέσει) και ανακατεύουμε.
- Αυτά τα υλικά ρουφούν τα υγρά από τα χόρτα και στεγνώνουν τη γέμιση.
ΓΙΑ ΤΟ ΣΤΗΣΙΜΟ
- Λαδώνουμε ένα ρηχό ταψί για πίτα, 40 ή 42 εκ. και στρώνουμε 3 χωριάτικα φύλλα ακτινωτά και ελαφρώς τσαλακωμένα.
- Δεν ξεχνάμε κάθε φύλλο που στρώνουμε να το ραντίζουμε με λίγο από το ελαιόλαδο.
- Στρώνουμε το τέταρτο φύλλο τσαλακωμένο. Αδειάζουμε μέσα τη γέμιση.
- Καλύπτουμε με τα υπόλοιπα 2 φύλλα, ελαφρώς τσαλακωμένα, ραντίζοντάς τα ένα ένα με ελαιόλαδο.
- Γυρίζουμε τις άκρες των φύλλων πάνω στην πίτα.
- Χαράζουμε σε κομμάτια την επιφάνεια της.
- Ραντίζουμε με λίγο νερό και τέλος περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο.
- Προθερμαίνουμε καλά το φούρνο.
- Ψήνουμε στις αντιστάσεις, στην τελευταία κάτω σχάρα, στους 180°C για 1 ώρα.
- Το τελευταίο 20λεπτο ψήνουμε μόνο στην κάτω αντίσταση, ώσπου να ροδίσει ολόγυρα η πίτα και να ξεκολλήσει από το ταψί.
- Όταν κουνιέται ολόκληρη μέσα στο ταψί είναι έτοιμη.
- Την αφήνουμε να σταθεί για 15 λεπτά και να τραβήξει τα υγρά της.