Για τη νηστίσιμη χορτόπιτα
Pλένουμε και στραγγίζουμε όλα τα χόρτα που θα χρησιμοποιήσουμε.
Ήμερα και άγρια χόρτα, τα φρέσκα κρεμμύδια και τα μυρωδικά.
Αφήνουμε τα χόρτα σε σουρωτήρι να στραγγίσουν πολύ καλά.
Αν έχετε μπολ με φυγόκεντρη, που στεγνώνετε τις σαλάτες, στεγνώστε εκεί καλά τα χόρτα και τα βότανα.
Σε ένα τηγάνι, με 3 κ.σ. από το συνολικό ελαιόλαδο, βάζουμε το ξερό κρεμμύδι και τα πράσα να μαραθούν μέχρι να γίνουν διάφανα, πάντα σε μέτρια φωτιά.
Αφήνουμε να κρυώσουν.
Κόβουμε όλα τα χόρτα σε μεγάλη λεκάνη και τα πασπαλίζουμε με το χοντρό αλάτι.
Τα ανακατεύουμε και τα τρίβουμε με τα χέρια, ώστε να πέσει λίγο ο όγκος τους.
Τα αφήνουμε να σταθούν για 10-15 λεπτά και να μαραθούν.
Τα μαζεύουμε με τις χούφτες, αφήνοντας πίσω τα υγρά τους που δεν μας χρειάζονται.
Τα βάζουμε σε καθαρό μπολ.
Ρίχνουμε 1/4 φλ. από το συνολικό ελαιόλαδο στα χόρτα.
Τρίβουμε πιπέρι και προσθέτουμε τα βότανα ψιλοκομμένα, καθώς και τα φρέσκα κρεμμυδάκια με τα φύλλα τους.
Τα ανακατεύουμε να λαδώσουν.
Ρίχνουμε μέσα και τα σοταρισμένα κρεμμύδια και πράσα.
Προσθέτουμε το σιμιγδάλι (πλιγούρι, νιφάδες βρώμης, αλεύρι ή ό,τι από τα παραπάνω σας αρέσει) και ανακατεύουμε.
Αυτά τα υλικά ρουφούν τα υγρά από τα χόρτα και στεγνώνουν τη γέμιση.
Για το στήσιμο
Λαδώνουμε ένα ρηχό ταψί για πίτα, 40 ή 42 εκ. και στρώνουμε 3 χωριάτικα φύλλα ακτινωτά και ελαφρώς τσαλακωμένα.
Δεν ξεχνάμε κάθε φύλλο που στρώνουμε να το ραντίζουμε με λίγο από το ελαιόλαδο.
Στρώνουμε το τέταρτο φύλλο τσαλακωμένο. Αδειάζουμε μέσα τη γέμιση.
Καλύπτουμε με τα υπόλοιπα 2 φύλλα, ελαφρώς τσαλακωμένα, ραντίζοντάς τα ένα ένα με ελαιόλαδο.
Γυρίζουμε τις άκρες των φύλλων πάνω στην πίτα.
Χαράζουμε σε κομμάτια την επιφάνεια της χορτόπιτας.
Ραντίζουμε με λίγο νερό και τέλος περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο.
Προθερμαίνουμε καλά το φούρνο.
Ψήνουμε στις αντιστάσεις, στην τελευταία κάτω σχάρα, στους 180°C για 1 ώρα.
Το τελευταίο 20λεπτο ψήνουμε μόνο στην κάτω αντίσταση, ώσπου να ροδίσει ολόγυρα η πίτα και να ξεκολλήσει από το ταψί.
Όταν η χορτόπιτα κουνιέται ολόκληρη μέσα στο ταψί είναι έτοιμη.
Την αφήνουμε να σταθεί για 15 λεπτά και να τραβήξει τα υγρά της.
Μυστικά
Τι χόρτα επιλέγω για την τέλεια χορτόπιτα;
Επιλέξτε χόρτα και βότανα όπως τσουκνίδες, αγκιναράκια, ζοχούς, μάραθο, μυρώνια και καυκαλήθρες, που μπορείτε να προμηθευτείτε από τη λαϊκή αγορά.
Αν βάλετε άγριες τσουκνίδες στη γέμιση, τότε απαραιτήτως φορέστε γάντια.
Γέμιση ωμή η σοταρισμένη;
Προτιμώ την ωμή γέμιση στη χορτόπιτα, για να μην χάνω τίποτα από την μαγεία των γεύσεων και των αρωμάτων των χορταρικών της.
Τα σοταρισμένα χόρτα έχουν μαραμένη υφή και είναι άγευστα, γιατί χάνουν όλα τα αρώματα τους στο σοτάρισμα.
Μην ξεχνάτε ότι η χορτόπιτα ψήνεται για 1 ολόκληρη ώρα, οπότε το σοτάρισμα είναι εντελώς περιττό.
Στη νηστίσιμη χορτόπιτα δίνω λίγη νοστιμιά παραπάνω σοτάροντας το πράσο και το κρεμμύδι, γιατί λείπουν πολλά από τα άλλα υλικά που προσθέτουν γεύση σε μια πίτα, όπως τα αυγά και το τυρί.
Ρηχό, μεγάλο ταψί και η γέμιση σε λεπτή στρώση
Ιδανικά ψήστε σε ρηχό, μεγάλο και λεπτό ταψί την χορτόπιτα, για να έχει ως αποτέλεσμα κριτσανιστό και τραγανό φύλλο.
Διαβάστε περισσότερα μυστικά εδώ, για να φτιάξετε την ωραιότερη νηστίσιμη χορτόπιτα.