• προετοιμασία 15 λεπτά
  • μαγείρεμα 1 ώρα
674
  • 1 πακέτο χωριάτικο φύλλο ή 6 χωριάτικα σπιτικά φύλλα
  • 3 πολύ τρυφερά πράσα
  • 1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 700 γρ. διάφορα χόρτα άγρια και ήμερα
  • 1 ματσ. φρέσκα τρυφερά κρεμμυδάκια (με τα φύλλα τους)
  • 1 ματσ. άνηθο ψιλοκομμένο (και τα κοτσανάκια του)
  • 1 ματσ. δυόσμο (φρέσκο)
  • 1/2 ματσ. καυκαλήθρες
  • 1/2 ματσ. μυρώνια
  • 1/3 ματσ. αγριομάραθο
  • 1/2 κ.σ. αλάτι
  • Πιπέρι (φρεσκοτριμμένο)
  • 2 κ.σ. σιμιγδάλι
  • 3/4 φλ. ελαιόλαδο
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Εκτέλεση

    Πλένουμε και στραγγίζουμε όλα τα χόρτα που θα χρησιμοποιήσουμε.

    Ήμερα και άγρια χόρτα, τα φρέσκα κρεμμύδια και τα μυρωδικά.

    Αφήνουμε τα χόρτα σε σουρωτήρι να στραγγίσουν πολύ καλά.

    Αν έχετε μπολ με φυγόκεντρη, που στεγνώνετε τις σαλάτες, στεγνώστε εκεί καλά τα χόρτα και τα βότανα.

    Σε ένα τηγάνι, με 3 κ.σ. από το συνολικό ελαιόλαδο, βάζουμε το ξερό κρεμμύδι και τα πράσα να μαραθούν μέχρι να γίνουν διάφανα, πάντα σε μέτρια φωτιά.

    Αφήνουμε να κρυώσουν.

    Κόβουμε όλα τα χόρτα σε μεγάλη λεκάνη και τα πασπαλίζουμε με το χοντρό αλάτι.

    Τα ανακατεύουμε και τα τρίβουμε με τα χέρια, ώστε να πέσει λίγο ο όγκος τους.

    Τα αφήνουμε να σταθούν για 10-15 λεπτά και να μαραθούν.

    Τα μαζεύουμε με τις χούφτες, αφήνοντας πίσω τα υγρά τους που δεν μας χρειάζονται.

    Τα βάζουμε σε καθαρό μπολ.

    Ρίχνουμε 1/4 φλ. από το συνολικό ελαιόλαδο στα χόρτα.

    Τρίβουμε πιπέρι και προσθέτουμε τα βότανα ψιλοκομμένα, καθώς και τα φρέσκα κρεμμυδάκια με τα φύλλα τους.

    Τα ανακατεύουμε να λαδώσουν.

    Ρίχνουμε μέσα και τα σοταρισμένα κρεμμύδια και πράσα.

    Προσθέτουμε το σιμιγδάλι (πλιγούρι, νιφάδες βρώμης, αλεύρι ή ό,τι από τα παραπάνω σας αρέσει) και ανακατεύουμε.

    Αυτά τα υλικά ρουφούν τα υγρά από τα χόρτα και στεγνώνουν τη γέμιση.

    Για το στήσιμο

    Λαδώνουμε ένα ρηχό ταψί για πίτα, 40 ή 42 εκ. και στρώνουμε 3 χωριάτικα φύλλα ακτινωτά και ελαφρώς τσαλακωμένα.

    Δεν ξεχνάμε κάθε φύλλο που στρώνουμε να το ραντίζουμε με λίγο από το ελαιόλαδο.

    Στρώνουμε το τέταρτο φύλλο τσαλακωμένο. Αδειάζουμε μέσα τη γέμιση.

    Καλύπτουμε με τα υπόλοιπα 2 φύλλα, ελαφρώς τσαλακωμένα, ραντίζοντάς τα ένα ένα με ελαιόλαδο.

    Γυρίζουμε τις άκρες των φύλλων πάνω στην πίτα.

    Χαράζουμε σε κομμάτια την επιφάνεια της.

    Ραντίζουμε με λίγο νερό και τέλος περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο.

    Προθερμαίνουμε καλά το φούρνο.

    Ψήνουμε στις αντιστάσεις, στην τελευταία κάτω σχάρα, στους 180°C για 1 ώρα.

    Το τελευταίο 20λεπτο ψήνουμε μόνο στην κάτω αντίσταση, ώσπου να ροδίσει ολόγυρα η πίτα και να ξεκολλήσει από το ταψί.

    Όταν κουνιέται ολόκληρη μέσα στο ταψί είναι έτοιμη.

    Την αφήνουμε να σταθεί για 15 λεπτά και να τραβήξει τα υγρά της.

    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται