Υλικά
ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΦΥΛΛΟ
Εξοπλισμός
Κατσαρόλα
Πλάστης
Ταψί
Φούρνος
Υλικά
ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΦΥΛΛΟ
Εκτέλεση
ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΦΥΛΛΟ
- Για τη vηστίσιμη χορτόπιτα με μανιτάρια και σπιτικό φύλλο, βάζουμε πρώτα σε μπολ βάζουμε το αλεύρι, το νερό, το ξύδι και το αλάτι.
- Ζυμώνουμε μέχρι η ζύμη να γίνει λεία, ελαστική και εύπλαστη.
- Τη σκεπάζουμε και την ξεκουράζουμε για 30 λεπτά.
- Την πλάθουμε σε μακρύ μπαστούνι ρολό και τη χωρίζουμε σε 10 κομμάτια όμοια σε μέγεθος.
- Ανοίγουμε κάθε κομμάτι ζύμης σε χοντρό φύλλο, αλείφουμε με μαλακό βούτυρο και κολλάμε ανά δύο τα φύλλα.
- Έτσι τώρα έχουμε πέντε χοντρά, διπλά σαν σάντουιτς, φύλλα, τα οποία στη μέση αλείψαμε με βούτυρο.
- Τα βάζουμε σε δίσκο, τα σκεπάζουμε και τα παγώνουμε για περίπου 40 λεπτά, μέχρι να παγώσει το βούτυρο ενδιάμεσα.
- Σε αλευρωμένη επιφάνεια, πασπαλίζοντας με αλεύρι όποτε είναι αναγκαίο, ανοίγουμε κάθε διπλό φύλλο σε πολύ λεπτό, όσο πιο λεπτό στρογγυλό φύλλο γίνεται.
- Στο τέλος θα έχουμε 5 πολύ λεπτά και μεγάλα φύλλα.
- Αφήνουμε τα φύλλα να στεγνώσουν ελαφρά πάνω στον πάγκο εργασίας.
- Μην ανησυχείτε αν ξεραθούν λίγο, θα γίνει πιο ωραία η πίτα.
ΓΕΜΙΣΗ
- Σε τηγάνι, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τα μανιτάρια με το κρεμμύδι για 5-6 λεπτά, μέχρι να πιούν τα υγρά τους.
- Προσθέτουμε τα χόρτα και το φρέσκο κρεμμύδι, αλάτι πιπέρι και αφήνουμε για λίγα λεπτά σε δυνατή φωτιά να εξατμιστούν τα υγρά.
- Θεωρείται πολύ σημαντικό η επιφάνεια του σκεύους, είτε βαθύ τηγάνι είτε πλασωτέ κατσαρόλα, να είναι μεγάλη.
- Αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει.
- Πολλές φορές τη βάζουμε σε σουρωτήρι όσο κρυώνει και στραγγίζουν τα περιττά υγρά.
- Τέλος, προσθέτουμε τα βότανα και το καρύδι και ανακατεύουμε.
- Σε ρηχό μεγάλο ταψί για πίτα, αλείφουμε ελαιόλαδο.
- Στρώνουμε μέσα ελαφρώς τσαλακωμένο το ένα φύλλο.
- Ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο.
- Καλύπτουμε με το δεύτερο φύλλο.
- Αδειάζουμε πεταχτά τη μισή γέμιση.
- Σκεπάζουμε με ένα φύλλο και το ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο.
- Πασπαλίζουμε πεταχτά την υπόλοιπη γέμιση σε όλη την επιφάνεια.
- Τέλος, καλύπτουμε την πίτα με τα υπόλοιπα δύο φύλλα, στρώνοντάς τα με τέτοιο τρόπο, ώστε να δημιουργούνται αρκετές πτυχές.
- Φροντίζουμε να ραντίσουμε ανάμεσα στα φύλλα με ελαιόλαδο.
- Χαράζουμε την πίτα σχηματίζοντας ένα κύκλο στο κέντρο με διάμετρο 15 εκ. και μετά κόβουμε ακτινωτά από το κέντρο μέχρι τις άκρες.
- Αλείφουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο την επιφάνεια της πίτας και ραντίζουμε πεταχτά με λίγο νερό την επιφάνεια.
- Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180°C, στις αντιστάσεις, στην κάτω σχάρα για 40 λεπτά, γυρίζουμε στην κάτω μόνο αντίσταση και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 20 λεπτά επιπλέον, μέχρι η πίτα να ροδίσει και να ξεκολλήσει ολόκληρη από το ταψί.