Υλικά
ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΑΚΕΣ
ΓΙΑ ΤΑ ΑΡΑΝΤΙΣΤΑ
ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΡΑΜΕΛΩΜΕΝΑ ΚΡΕΜΜΥΔΙΑ
Συμβουλή Ειδικού
Dr. Τάσος Παπαλαζάρου

"“Τα όσπρια θα πρέπει να κατέχουν κυρίαρχη θέση στο διαιτολόγιο μας, καταναλώνοντάς τα τουλάχιστον 1-2 φορές ανά βδομάδα. Οι φακές μας δίνουν βιταμίνη Β3, σίδηρο (αν και χαμηλής βιοδιαθεσιμότητας), πρωτεΐνη και πολλές φυτικές ίνες. Ωστόσο, η ντομάτα, το σκόρδο και το κρεμμύδι περιέχουν συστατικά που αυξάνουν την απορρόφηση του σιδήρου από τις φακές. Συνδυάστε το με ρύζι ή ψωμί ώστε να αυξήσετε και τη βιολογική αξία της προσλαμβανόμενης πρωτεΐνης” *Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής."
Εξοπλισμός
Κατσαρόλα
Ταψί
Υλικά
ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΑΚΕΣ
ΓΙΑ ΤΑ ΑΡΑΝΤΙΣΤΑ
ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΡΑΜΕΛΩΜΕΝΑ ΚΡΕΜΜΥΔΙΑ
Εκτέλεση
ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΑΚΕΣ
- Βράζουμε πρώτα τις φακές με μπόλικο νερό για 5 λεπτά.
- Στραγγίζουμε σε σουρωτήρι και πετάμε το πρώτο σκούρο νερό.
- Σε μία κατσαρόλα βαθιά, βάζουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 3 λεπτά.
- Προσθέτουμε το σκόρδο σε φέτες και σοτάρουμε για ακόμα 1 λεπτό.
- Προσθέτουμε το καρότο, τον πελτέ (προαιρετικά), το δαφνόφυλλο και 1,5 λίτρο νερό.
- Βράζουμε τις φακές σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσουν περίπου για 40 λεπτά.
- Τότε, ρίχνουμε στην κατσαρόλα τα αραντιστά ζυμαρικά και βράζουμε για 5 με 7′ μέχρι να μαλακώσουν τα ζυμαρικά.
- Ελέγχουμε το αλατοπίπερο.
- Αφού βράσουν οι αραντιστές φακές με τα ζυμαρικά, προσθέτουμε τα καραμελωμένα κρεμμύδια, πασπαλίζουμε με το δυόσμο και ανακατεύουμε να ενωθούν οι γεύσεις.
- Σερβίρουμε τις αραντιστές φακές ζεστές.
ΓΙΑ ΤΑ ΑΡΑΝΤΙΣΤΑ ΖΥΜΑΡΙΚΑ
- Βάζουμε σε ανοιχτό μπολ ή σε ταψάκι το αλεύρι και πασπαλίζουμε με λίγο αλάτι.
- Με τα δάχτυλα πεταχτά ραντίζουμε με το νερό.
- Με τα ακροδάχτυλα ανακατεύουμε τη ζύμη.
- Με το ανακάτεμα σχηματίζονται μικρά ζυμαρικά σαν μικρά μπαλάκια ανόμοια μεταξύ τους.
- Τα αφήνουμε πάνω σε δίσκο να στεγνώσουν και να ξεραθούν μέχρι να βράσουν οι φακές.
ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΡΑΜΕΛΩΜΕΝΑ ΚΡΕΜΜΥΔΙΑ
- Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε τηγάνι σε μέτρια φωτιά και ρίχνουμε τα κρεμμύδια.
- Αφήνουμε να κρεμμύδια να μελώσουν, να πάρουν σκούρο χρυσό χρώμα και να μαλακώσουν, περίπου για 10΄.
- Δυναμώνουμε τη φωτιά και σβήνουμε με το ξύδι.
- Αφήνουμε να εξατμιστεί για 1 λεπτό για να κρατήσουμε όλο το άρωμα του.
- Τα προσθέτουμε στις αραντιστές φακές ανακατεύουμε και σερβίρουμε.
- Παραδοσιακά οι αραντιστές φακές γίνονται χωρίς καρότο και χωρίς ντομάτα.
- Όμως ο συνδυασμός που σας δίνω, αυτή η λίγη ντομάτα και αυτή η γλύκα του καρότου, απογειώνουν τη γεύση της παραδοσιακής συνταγής και την κάνουν φανταστική.
Προτεινόμενες συνταγές
ΜΑΓΕΙΡΕΨΕ ΚΑΙ