Για τις φακές
Βράζουμε πρώτα τις φακές με μπόλικο νερό για 5 λεπτά.
Στραγγίζουμε σε σουρωτήρι και πετάμε το πρώτο σκούρο νερό.
Σε μία κατσαρόλα βαθιά, βάζουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 3 λεπτά.
Προσθέτουμε το σκόρδο σε φέτες και σοτάρουμε για ακόμα 1 λεπτό.
Προσθέτουμε το καρότο, τον πελτέ (προαιρετικά), το δαφνόφυλλο και 1,5 λίτρο νερό.
Βράζουμε τις φακές σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσουν περίπου για 40 λεπτά.
Τότε, ρίχνουμε στην κατσαρόλα τα αραντιστά ζυμαρικά και βράζουμε για 5 με 7′ μέχρι να μαλακώσουν τα ζυμαρικά.
Ελέγχουμε το αλατοπίπερο.
Αφού βράσουν οι αραντιστές φακές με τα ζυμαρικά, προσθέτουμε τα καραμελωμένα κρεμμύδια, πασπαλίζουμε με το δυόσμο και ανακατεύουμε να ενωθούν οι γεύσεις.
Σερβίρουμε τις αραντιστές φακές ζεστές.
Για τα αραντιστά ζυμαρικά
Βάζουμε σε ανοιχτό μπολ ή σε ταψάκι το αλεύρι και πασπαλίζουμε με λίγο αλάτι.
Με τα δάχτυλα πεταχτά ραντίζουμε με το νερό.
Με τα ακροδάχτυλα ανακατεύουμε τη ζύμη.
Με το ανακάτεμα σχηματίζονται μικρά ζυμαρικά σαν μικρά μπαλάκια ανόμοια μεταξύ τους.
Τα αφήνουμε πάνω σε δίσκο να στεγνώσουν και να ξεραθούν μέχρι να βράσουν οι φακές.
Για τα καραμελωμένα κρεμμύδια
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε τηγάνι σε μέτρια φωτιά και ρίχνουμε τα κρεμμύδια.
Αφήνουμε να κρεμμύδια να μελώσουν, να πάρουν σκούρο χρυσό χρώμα και να μαλακώσουν, περίπου για 10΄.
Δυναμώνουμε τη φωτιά και σβήνουμε με το ξύδι.
Αφήνουμε να εξατμιστεί για 1 λεπτό για να κρατήσουμε όλο το άρωμα του.
Τα προσθέτουμε στις αραντιστές φακές ανακατεύουμε και σερβίρουμε.
Παραδοσιακά οι αραντιστές φακές γίνονται χωρίς καρότο και χωρίς ντομάτα.
Όμως ο συνδυασμός που σας δίνω, αυτή η λίγη ντομάτα και αυτή η γλύκα του καρότου, απογειώνουν τη γεύση της παραδοσιακής συνταγής και την κάνουν φανταστική.