Γλυκοπατάτα ψητή

Η ψητή γλυκοπατάτα είναι ένα υγιεινό σνακ για όλες τις ώρες, ιδανικό για παιδιά και για vegan διατροφή. Έχει λίγες θερμίδες, ελάχιστα λιπαρά και είναι πλούσια σε φυτικές ίνες

Εύκολη
0:50

4 μερίδες

5 λεπτά

45 λεπτά

ψητή γλυκοπατάτα - ψητη γλυκοπατατα

Υλικά

Εξοπλισμός

Ταψί

Ταψί

Υλικά

Εκτέλεση

  1. Πλένουμε πολύ καλά τις γλυκοπατάτες και τις τρυπάμε ολόγυρα με ένα πιρούνι.
  2. Τις τοποθετούμε σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα.
  3. Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο, στους 200°C στον αέρα, στη μεσαία σχάρα.
  4. Ψήνουμε για περίπου 45 λεπτά, μέχρι να καεί ελαφρά η φλούδα και να τρυπιούνται εύκολα με το πιρούνι.
  5. Αφού τις βγάλουμε από τον φούρνο, τις αφήνουμε λίγα λεπτά να κρυώσουν.
  6. Τις κόβουμε σε χοντρές φέτες και αφαιρούμε τη φλούδα.
  7. Τις απολαμβάνουμε σκέτες ή περιχύνουμε με λίγο μέλι και πασπαλίζουμε κανέλα.

Tips

  • Αποφύγετε να βράζετε τις γλυκοπατάτες, γιατί στο βράσιμο σκάνε και απορροφούν νερό.
  • Η γλυκοπατάτα είναι πιο μαλακή και μαγειρεύεται πιο γρήγορα από την κανονική πατάτα.
  • Λευκή ή πορτοκαλί, έχουν υπέροχη γεύση και τρώγονται ιδανικά σκέτες ψητές. Στα νησιά, οι μαμάδες ψήνουν γλυκοπατάτες πολύ συχνά, γιατί είναι ιδανική τροφή για παιδιά.
  • Ο χρόνος ψησίματος ποικίλει ανάλογα με το μέγεθος και τη φρεσκάδα της γλυκοπατάτας. Είναι έτοιμη όταν τρυπιέται εύκολα και η σάρκα της μοιάζει με πουρέ.
  • Μια ψητή γλυκοπατάτα μπορεί να σερβιριστεί χαραγμένη στη μέση με λίγο ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι και τριμμένο τυρί, για ένα νόστιμο και υγιεινό σνακ.
  • Οι γλυκοπατάτες, κυρίως οι πορτοκαλί, είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικά και βιταμίνες, προσφέροντας θρεπτικά οφέλη για όλη την οικογένεια.
Απόρρητο