Υλικά
ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΛΕΙΩΜΑ
Εξοπλισμός
Μίξερ με κάδο
Ταψί
Φούρνος
Υλικά
ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΛΕΙΩΜΑ
Εκτέλεση
- Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το αλεύρι και τη μαγιά.
- Προσθέτουμε χλιαρό γάλα, νερό, μέλι και λάδι.
- Ζυμώνουμε με τον γάντζο σε χαμηλή ταχύτητα, μετά σε μεσαία-δυνατή για 8–10΄ μέχρι η ζύμη να είναι απαλή, αφράτη και να μην κολλάει.
- Στα τελευταία λεπτά προσθέτουμε το αλάτι.
- Εναλλακτικά: Όλη η διαδικασία μπορεί να γίνει στο χέρι, ανακατεύοντας τα υλικά και ζυμώνοντας για 10΄ στον πάγκο.
- Τοποθετούμε τη ζύμη σε ελαφρά λαδωμένο μπολ και καλύπτουμε με μεμβράνη.
- Αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 2 ώρες μέχρι να διπλασιαστεί ο όγκος.
- Σχηματισμός “Μαργαρίτας”: Χρησιμοποιούμε στρογγυλό ταψί 30 εκ. με λαδόκολλα.
- Πλάθουμε τη ζύμη σε μακρόστενο ρολό και κόβουμε σε 7 ίσα κομμάτια.
- Κάθε κομμάτι πλάθεται σε στρογγυλή μπάλα.
- Τοποθετούμε μία μπάλα στο κέντρο και τις υπόλοιπες γύρω-γύρω, με απόσταση 2 εκ. μεταξύ τους.
- Σκεπάζουμε το ταψί και αφήνουμε για 30–45΄ μέχρι να διπλασιαστεί ξανά ο όγκος.
- Διαλύουμε μέλι σε καυτό νερό και αλείφουμε καλά το ψωμί με πινέλο.
- Πασπαλίζουμε με σουσάμι και αφήνουμε 5΄ για να τεντώσει η ζύμη.
- Σε καλά προθερμασμένο φούρνο:
- Αντιστάσεις: 200°C, κάτω σχάρα, 30΄
- Ανάλογα στον αέρα: 180°C, μεσαία σχάρα, 25–30΄
- Αφήνουμε το ψωμί να σταθεί 10΄ πριν ξεφορμάρουμε.
ΠΑΡΑΛΛΑΓΕΣ
- Μπορείς να αρωματίσεις τη ζύμη με όποιο βότανο σου αρέσει, όπως ρίγανη, θυμάρι, δεντρολίβανο ή γλυκάνισο.
- Πρόσθεσε ½ φλ. τριμμένο τυρί για πιο έντονη γεύση ή λίγο αποξηραμένο σκόρδο και βότανα για σκορδόψωμο.
- Αφού ψηθεί, άλειψέ το με σκορδόλαδο ή με μίγμα λιωμένου βουτύρου και μελιού για πιο γυαλιστερό αποτέλεσμα.
- Μπορείς να πασπαλίσεις σουσάμι, σπόρους (λιναρόσπορο, ηλιόσπορο) ή ακόμη κανελοζάχαρη για γλυκιά εκδοχή.
- Χρησιμοποίησε όποιο αλεύρι ταιριάζει στις διατροφικές σου ανάγκες και πλάσε είτε ψωμί μαργαρίτα, είτε στρογγυλά ψωμάκια, είτε μακρόστενα ταψιού.
- Για λείο και λαμπερό αποτέλεσμα, μπορείς να αλείψεις με διάλυμα αυγού.
Tips
Υλικά & Προετοιμασία:
- Ανακάτεψε όλα τα υλικά για το ψωμί σε ένα μπολ μέχρι να σχηματιστεί μπάλα γύρω από το κουτάλι.
- Βάλε τη ζύμη σε λαδωμένο μπολ, σκεπασμένη, και άφησέ την 1 ώρα στον πάγκο.
- Βάλε τη ζύμη στο ψυγείο για 1 νύχτα ή έως 24 ώρες.
Σχηματισμός:
- Βγάλε τη ζύμη από το ψυγείο και σχημάτισε μακρόστενο ρολό. Κόψε σε 7 κομμάτια.
- Πλάσε κάθε κομμάτι σε μπάλα με την ένωση προς τα κάτω.
- Τοποθέτησε τα στο ταψί στρωμένο με λαδόκολλα, σχηματίζοντας «μαργαρίτα» με απόσταση 2 εκ. ανάμεσα στις μπάλες.
- Σκέπασε το ψωμί και άφησέ το να φουσκώσει 1–1,5 ώρα.
Ψήσιμο:
- Λιώσε μέλι στο νερό και άλειψε το ψωμί. Πασπάλισε με σουσάμι.
- Ψήσε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C στον αέρα, μεσαία σχάρα, για 35′ ή μέχρι να ροδίσει και να φουσκώσει.
- Προαιρετικά, άλειψε με λίγο λιωμένο βούτυρο μόλις βγει καυτό από το φούρνο.
Διατήρηση:
- Αφήνεις να κρυώσει, φυλάσσεται σε σακούλα, ή κομμάτι κομμάτι στην κατάψυξη. Ξαναζεσταίνεται στους 200°C για 5–10′.
- Μπορείς να αντικαταστήσεις το μέλι με πετιμέζι ή ζάχαρη.
- Ο χρόνος φουσκώματος εξαρτάται από τη θερμοκρασία περιβάλλοντος: το καλοκαίρι γρηγορότερα, τον χειμώνα πιο αργά.
- Ο χρόνος ψησίματος εξαρτάται από τον φούρνο σου.









