Ψωμί μαργαρίτα (Πολυτελείας)

Μαλακό και αφράτο ψωμί μαργαρίτα με τραγανή κόρα – το αγαπημένο ψωμί πολυτελείας για σπιτικό τραπέζι ή σάντουιτς. Η ζύμη γίνεται και χωρίς μίξερ.

Εύκολη
0:50

1 ψωμί

20 λεπτά

30 λεπτά

ψωμι μαργαριτα - ψωμι πολυτελειασ

Υλικά

ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΛΕΙΩΜΑ

Εξοπλισμός

Μίξερ με κάδο

Μίξερ με κάδο

Ταψί

Ταψί

Φούρνος

Φούρνος

Υλικά

ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΛΕΙΩΜΑ

Εκτέλεση

  1. Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το αλεύρι και τη μαγιά.
  2. Προσθέτουμε χλιαρό γάλα, νερό, μέλι και λάδι.
  3. Ζυμώνουμε με τον γάντζο σε χαμηλή ταχύτητα, μετά σε μεσαία-δυνατή για 8–10΄ μέχρι η ζύμη να είναι απαλή, αφράτη και να μην κολλάει.
  4. Στα τελευταία λεπτά προσθέτουμε το αλάτι.
  5. Εναλλακτικά: Όλη η διαδικασία μπορεί να γίνει στο χέρι, ανακατεύοντας τα υλικά και ζυμώνοντας για 10΄ στον πάγκο.
  6. Τοποθετούμε τη ζύμη σε ελαφρά λαδωμένο μπολ και καλύπτουμε με μεμβράνη.
  7. Αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 2 ώρες μέχρι να διπλασιαστεί ο όγκος.
  8. Σχηματισμός “Μαργαρίτας”: Χρησιμοποιούμε στρογγυλό ταψί 30 εκ. με λαδόκολλα.
  9. Πλάθουμε τη ζύμη σε μακρόστενο ρολό και κόβουμε σε 7 ίσα κομμάτια.
  10. Κάθε κομμάτι πλάθεται σε στρογγυλή μπάλα.
  11. Τοποθετούμε μία μπάλα στο κέντρο και τις υπόλοιπες γύρω-γύρω, με απόσταση 2 εκ. μεταξύ τους.
  12. Σκεπάζουμε το ταψί και αφήνουμε για 30–45΄ μέχρι να διπλασιαστεί ξανά ο όγκος.
  13. Διαλύουμε μέλι σε καυτό νερό και αλείφουμε καλά το ψωμί με πινέλο.
  14. Πασπαλίζουμε με σουσάμι και αφήνουμε 5΄ για να τεντώσει η ζύμη.
  15. Σε καλά προθερμασμένο φούρνο:
  16. Αντιστάσεις: 200°C, κάτω σχάρα, 30΄
  17. Ανάλογα στον αέρα: 180°C, μεσαία σχάρα, 25–30΄
  18. Αφήνουμε το ψωμί να σταθεί 10΄ πριν ξεφορμάρουμε.

ΠΑΡΑΛΛΑΓΕΣ

  1. Μπορείς να αρωματίσεις τη ζύμη με όποιο βότανο σου αρέσει, όπως ρίγανη, θυμάρι, δεντρολίβανο ή γλυκάνισο.
  2. Πρόσθεσε ½ φλ. τριμμένο τυρί για πιο έντονη γεύση ή λίγο αποξηραμένο σκόρδο και βότανα για σκορδόψωμο.
  3. Αφού ψηθεί, άλειψέ το με σκορδόλαδο ή με μίγμα λιωμένου βουτύρου και μελιού για πιο γυαλιστερό αποτέλεσμα.
  4. Μπορείς να πασπαλίσεις σουσάμι, σπόρους (λιναρόσπορο, ηλιόσπορο) ή ακόμη κανελοζάχαρη για γλυκιά εκδοχή.
  5. Χρησιμοποίησε όποιο αλεύρι ταιριάζει στις διατροφικές σου ανάγκες και πλάσε είτε ψωμί μαργαρίτα, είτε στρογγυλά ψωμάκια, είτε μακρόστενα ταψιού.
  6. Για λείο και λαμπερό αποτέλεσμα, μπορείς να αλείψεις με διάλυμα αυγού.

Tips

Υλικά & Προετοιμασία:

  • Ανακάτεψε όλα τα υλικά για το ψωμί σε ένα μπολ μέχρι να σχηματιστεί μπάλα γύρω από το κουτάλι.
  • Βάλε τη ζύμη σε λαδωμένο μπολ, σκεπασμένη, και άφησέ την 1 ώρα στον πάγκο.
  • Βάλε τη ζύμη στο ψυγείο για 1 νύχτα ή έως 24 ώρες.

 

Σχηματισμός:

  • Βγάλε τη ζύμη από το ψυγείο και σχημάτισε μακρόστενο ρολό. Κόψε σε 7 κομμάτια.
  • Πλάσε κάθε κομμάτι σε μπάλα με την ένωση προς τα κάτω.
  • Τοποθέτησε τα στο ταψί στρωμένο με λαδόκολλα, σχηματίζοντας «μαργαρίτα» με απόσταση 2 εκ. ανάμεσα στις μπάλες.
  • Σκέπασε το ψωμί και άφησέ το να φουσκώσει 1–1,5 ώρα.

 
Ψήσιμο:

  • Λιώσε μέλι στο νερό και άλειψε το ψωμί. Πασπάλισε με σουσάμι.
  • Ψήσε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C στον αέρα, μεσαία σχάρα, για 35′ ή μέχρι να ροδίσει και να φουσκώσει.
  • Προαιρετικά, άλειψε με λίγο λιωμένο βούτυρο μόλις βγει καυτό από το φούρνο.

 
Διατήρηση:

  • Αφήνεις να κρυώσει, φυλάσσεται σε σακούλα, ή κομμάτι κομμάτι στην κατάψυξη. Ξαναζεσταίνεται στους 200°C για 5–10′.
  • Μπορείς να αντικαταστήσεις το μέλι με πετιμέζι ή ζάχαρη.
  • Ο χρόνος φουσκώματος εξαρτάται από τη θερμοκρασία περιβάλλοντος: το καλοκαίρι γρηγορότερα, τον χειμώνα πιο αργά.
  • Ο χρόνος ψησίματος εξαρτάται από τον φούρνο σου.
Απόρρητο