Υλικά
ΓΙΑ ΤΗΝ ΦΑΒΑ
ΓΙΑ ΤΟ ΓΑΡΝΙΡΙΣΜΑ
ΓΙΑ ΤΣΙΠΣ ΚΕΙΛ
Εξοπλισμός
Κατσαρόλα
Κόσκινο
Υλικά
ΓΙΑ ΤΗΝ ΦΑΒΑ
ΓΙΑ ΤΟ ΓΑΡΝΙΡΙΣΜΑ
ΓΙΑ ΤΣΙΠΣ ΚΕΙΛ
Εκτέλεση
ΓΙΑ ΤΗ ΦΑΒΑ
- Αν έχουμε τον χρόνο, βάζουμε τη φάβα σε ένα μπολ και την καλύπτουμε με νερό.
- Αφήνουμε 30 λεπτά να μουλιάσει και τη στραγγίζουμε.
- Εναλλακτικά ξεπλένουμε απλώς, την φάβα σε σουρωτήρι και στραγγίζουμε.
- Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά, σε μία κατσαρόλα πλασωτέ με χοντρή βάση.
- Ρίχνουμε τα χοντροκομμένα κρεμμύδια και το φινόκιο κομμένο σε φέτες.
- Προσθέτουμε το θυμάρι και αφήνουμε για 7 με 8 λεπτά να γυαλίσουν χωρίς να πάρουν χρώμα.
- Προσθέτουμε την πράσινη φάβα και το νερό.
- Ανακατεύουμε μέχρι να πάρει βράση.
- Αφού έρθει σε σημείο βρασμού, χαμηλώνουμε τη φωτιά.
- Αφαιρούμε το θυμάρι και σιγοβράζουμε.
- Κάθε τόσο ξαφρίζουμε το σκούρο αφρό που βγαίνει στην επιφάνεια.
- Αφήνουμε να σιγοβράσει για περίπου 50 λεπτά.
- Δεν ανακατεύουμε όσο σιγοβράζει γιατί η φάβα πιάνει στην κατσαρόλα.
- Αφήνουμε σχεδόν να λιώσει από το βράσιμο και αλατίζουμε προς το τέλος του βρασμού.
- Την πολτοποιούμε με τη ράβδο ή στο μπλέντερ για πιο βελούδινη υφή την περνάμε από ψιλή σίτα.
- Η φάβα όσο είναι ζεστή είναι αραιή αλλά όταν κρυώσει σφίγγει αρκετά.
- Σερβίρουμε τη φάβα σε πιάτο και γαρνίρουμε με τα καραμελωμένα κρεμμύδια, τα καβουρδισμένα αμύγδαλα, το ρόδι και τα τραγανά τσιπς κέιλ .
ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΡΑΜΕΛΩΜΕΝΑ ΚΡΕΜΜΥΔΙΑ
- Κόβουμε τα κρεμμύδια σε φέτες.
- Ζεσταίνουμε τηγάνι σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε το ελαιόλαδο.
- Ρίχνουμε τα κρεμμύδια και τα αφήνουμε σε μέτρια φωτιά για 10 λεπτά ανακατεύοντάς τα συχνά για να καραμελώσουν, να ροδίσουν και να γλυκάνουν.
- Σβήνουμε με το βαλσαμικό ξύδι.
- Αποσύρουμε από την φωτιά, προσθέτουμε το πιπέρι καγιέν κι ανακατεύουμε.
ΓΙΑ ΤΟ ΤΡΑΓΑΝΟ ΚΕΙΛ (ΛΑΧΑΝΙΔΑ)
- Πλένουμε πολύ καλά τα φύλλα κέιλ, τα στραγγίζουμε και τα στεγνώνουμε σε απορροφητικό χαρτί.
- Με μαχαίρι ή ψαλίδι αφαιρούμε τα σκληρά σημεία και κρατάμε μόνο τα τρυφερά πράσινα φύλλα και τα κόβουμε σε μέγεθος τσιπς.
- Λαδώνουμε ελαφρά τα φύλλα με λίγο ελαιόλαδο.
- Τα αραδιάζουμε απλωτά σε λαμαρίνα και ψήνουμε στους 180ºC για περίπου 15 λεπτά μέχρι να γίνουν τραγανά.
- Ανακατεύουμε μια φορά και ψήνουμε για λίγα επιπλέον λεπτά.
- Θα πάρουν σκούρο χρώμα αλλά θα γίνουν πολύ τραγανά.
- Πασπαλίζουμε με ανθό αλατιού.