Πράσινη φάβα με καραμελωμένα γλυκά κρεμμύδια, αμύγδαλα και τσιπς κέιλ. Όλες οι υπερτροφές σε μια μοναδική εναλλακτική γκουρμέ συνταγή...

Πράσινη φάβα με καραμελωμένα γλυκά κρεμμύδια, αμύγδαλα και τσιπς κέιλ. Όλες οι υπερτροφές σε μια μοναδική εναλλακτική γκουρμέ συνταγή φάβας

  • προετοιμασία 15 λεπτά
  • μαγείρεμα 50 λεπτά
12

Για την φάβα

  • 500 γρ. πράσινη φάβα
  • 2 μέτρια ξερά κρεμμύδια κομμένα σε χοντρές φέτες
  • 1 φινόκιο (κομμένο σε φέτες)
  • 1½ lt νερό
  • 1/4 φλ. ελαιόλαδο
  • 1 κλων. φρέσκο θυμάρι
  • Αλάτι

Για το γαρνίρισμα

  • 2 ξερά μέτρια άνυδρα κρεμμύδια κομμένα σε φέτες
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2 κ.σ. ξύδι βαλσάμικο ή ξύδι από κρασί
  • 2 κ.σ. αμύγδαλο φιλέ η ψίχα φυστίκι Αιγίνης
  • 2 κ.σ. ρόδι (καθαρισμένο)
  • 2-3 πρέζα/ες πιπέρι καγιέν

Για τσιπς κέιλ

  • 1 ματσ. φύλλα κέιλ (λαχανικά)
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • Ανθός αλατιού
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Για τη φάβα

    Αν έχουμε τον χρόνο, βάζουμε τη φάβα σε ένα μπολ και την καλύπτουμε με νερό.

    Αφήνουμε 30 λεπτά να μουλιάσει και τη στραγγίζουμε.

    Εναλλακτικά ξεπλένουμε απλώς, την φάβα σε σουρωτήρι και στραγγίζουμε.

    Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά, σε μία κατσαρόλα πλασωτέ με χοντρή βάση.

    Ρίχνουμε τα χοντροκομμένα κρεμμύδια και το φινόκιο κομμένο σε φέτες.

    Προσθέτουμε το θυμάρι και αφήνουμε για 7 με 8 λεπτά να γυαλίσουν χωρίς να πάρουν χρώμα.

    Προσθέτουμε την πράσινη φάβα και το νερό.

    Ανακατεύουμε μέχρι να πάρει βράση.

    Αφού έρθει σε σημείο βρασμού, χαμηλώνουμε τη φωτιά.

    Αφαιρούμε το θυμάρι και σιγοβράζουμε.

    Κάθε τόσο ξαφρίζουμε το σκούρο αφρό που βγαίνει στην επιφάνεια.

    Αφήνουμε να σιγοβράσει για περίπου 50 λεπτά.

    Δεν ανακατεύουμε όσο σιγοβράζει γιατί η φάβα πιάνει στην κατσαρόλα.

    Αφήνουμε σχεδόν να λιώσει από το βράσιμο και αλατίζουμε προς το τέλος του βρασμού.

    Την πολτοποιούμε με τη ράβδο ή στο μπλέντερ για πιο βελούδινη υφή την περνάμε από ψιλή σίτα.

    Η φάβα όσο είναι ζεστή είναι αραιή αλλά όταν κρυώσει σφίγγει αρκετά.

    Σερβίρουμε τη φάβα σε πιάτο και γαρνίρουμε με τα καραμελωμένα κρεμμύδια, τα καβουρδισμένα αμύγδαλα, το ρόδι και τα τραγανά τσιπς κέιλ .

    Για τα καραμελωμένα κρεμμύδια

    Κόβουμε τα κρεμμύδια σε φέτες.

    Ζεσταίνουμε τηγάνι σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε το ελαιόλαδο.

    Ρίχνουμε τα κρεμμύδια και τα αφήνουμε σε μέτρια φωτιά για 10 λεπτά ανακατεύοντάς τα συχνά για να καραμελώσουν, να ροδίσουν και να γλυκάνουν.

    Σβήνουμε με το βαλσαμικό ξύδι.

    Αποσύρουμε από την φωτιά, προσθέτουμε το πιπέρι καγιέν κι ανακατεύουμε.

    Για το τραγανό κέιλ (λαχανίδα)

    Πλένουμε πολύ καλά τα φύλλα κέιλ, τα στραγγίζουμε και τα στεγνώνουμε σε απορροφητικό χαρτί.

    Με μαχαίρι ή ψαλίδι αφαιρούμε τα σκληρά σημεία και κρατάμε μόνο τα τρυφερά πράσινα φύλλα και τα κόβουμε σε μέγεθος τσιπς.

    Λαδώνουμε ελαφρά τα φύλλα με λίγο ελαιόλαδο.

    Τα αραδιάζουμε απλωτά σε λαμαρίνα και ψήνουμε στους 180ºC για περίπου 15 λεπτά μέχρι να γίνουν τραγανά.

    Ανακατεύουμε μια φορά και ψήνουμε για λίγα επιπλέον λεπτά.

    Θα πάρουν σκούρο χρώμα αλλά θα γίνουν πολύ τραγανά.

    Πασπαλίζουμε με ανθό αλατιού.

    Οδηγός Μαγειρικής

    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται