Λαχταριστές πατάτες jacket (γεμιστές)

Πατάτες γεμιστές στον φούρνο με τυριά και ζαμπόν. Πατάτες jacket με αφράτη, κρεμώδη γέμιση και πλούσια γεύση. Ένα απολαυστικό ορεκτικό ή συνοδευτικό, ιδανικό για κάθε τραπέζι.

Εύκολη
1:40

4 μερίδες

10 λεπτά

1 ώρα και 30 λεπτά

πατατεσ γεμιστεσ -πατατα jacket

Υλικά

ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ

ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΛΕΙΩΜΑ

Εξοπλισμός

Ταψί

Ταψί

Υλικά

ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ

ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΛΕΙΩΜΑ

Εκτέλεση

  1. Πλένουμε πολύ καλά τις πατάτες, τρίβοντας τη φλούδα ώστε να καθαρίσει πλήρως, και τις σκουπίζουμε.
  2. Τις τρυπάμε παντού με ένα πιρούνι και τις αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο. Τις κυλάμε μέσα σε χοντρό αλάτι ώστε να κολλήσει στη φλούδα.
  3. Τοποθετούμε τις πατάτες στη σχάρα και τις ψήνουμε σε δυνατό, προθερμασμένο φούρνο στους 200°C για 1 ώρα και 15–30 λεπτά, ανάλογα με το μέγεθός τους, μέχρι να γίνει η φλούδα σχεδόν τραγανή και η σάρκα μαλακή.
  4. Από τις δύο άκρες κόβουμε μια λεπτή φέτα ώστε να στέκονται όρθιες στο πιάτο.
  5. Κόβουμε κάθε πατάτα κατά μήκος και αδειάζουμε τη σάρκα σε ένα μπολ. Την πολτοποιούμε με πιρούνι ή σύρμα.
  6. Προσθέτουμε αλατοπίπερο, το μισό τριμμένο τυρί και το βούτυρο, ανακατεύοντας μέχρι να λιώσει μέσα στην καυτή πατάτα.
  7. Προσθέτουμε τον κρόκο, το τυρί κρέμα και λίγη κρέμα γάλακτος, ανακατεύοντας μέχρι να γίνει μια λεία, ομογενοποιημένη γέμιση.
  8. Μεταφέρουμε το μείγμα σε κορνέ με χοντρή μύτη αστέρι.
  9. Στο εσωτερικό κάθε ψημένης φλούδας βάζουμε λίγο γιαούρτι ή τυρί κρέμα και το ψιλοκομμένο ζαμπόν. Γεμίζουμε τις θήκες με το κορνέ, αφήνοντας τη γέμιση να φουσκώνει πάνω από την επιφάνεια.
  10. Τοποθετούμε τις γεμιστές πατάτες σε ταψί, ραντίζουμε με λίγο λιωμένο βούτυρο και ψήνουμε για 10 λεπτά στους 200°C.
  11. Πασπαλίζουμε το υπόλοιπο τριμμένο τυρί και ξαναβάζουμε στο φούρνο για λίγα λεπτά, μέχρι να λιώσει.
  12. Τελειώνουμε με λίγο σχοινόπρασο και σερβίρουμε ζεστές.

Tips

  • Για τις jacket πατάτες, επιλέγουμε μέτριες προς μεγάλες πατάτες.
  • Για να ψηθούν σωστά μέχρι μέσα και να μαλακώσουν στην καρδιά τους, οι πατάτες πρέπει να τρυπηθούν καλά με πιρούνι πριν μπουν στο φούρνο.
  • Η γέμιση πρέπει να ετοιμαστεί όσο οι πατάτες είναι ακόμη ζεστές, ώστε να λιώσει σωστά το βούτυρο και να γίνει ο πουρές αφράτος και κρεμώδης.
  • Αν δεν θέλετε, μπορείτε να παραλείψετε τον κρόκο αυγού — η συνταγή πετυχαίνει και χωρίς αυτόν.
  • Επιλέξτε τα τυριά και τα αλλαντικά που προτιμάτε ή που έχετε ήδη στο σπίτι.
  • Υπολογίστε μία πατάτα ανά άτομο, αλλά στην πράξη… ποτέ μία δεν είναι αρκετή!
Απόρρητο