Υλικά
ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
ΓΙΑ ΤΟ ΤΗΓΑΝΙΣΜΑ
ΓΙΑ ΤΟ ΣΕΡΒΙΡΙΣΜΑ
Υλικά
ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
ΓΙΑ ΤΟ ΤΗΓΑΝΙΣΜΑ
ΓΙΑ ΤΟ ΣΕΡΒΙΡΙΣΜΑ
Video
Εκτέλεση
- Για το παραδοσιακό τηγανόψωμο,
- Βάζουμε σε ένα μπολ το αλεύρι, τη μαγιά και με ένα κουτάλι τα ανακατεύουμε.
- Διαλύουμε το αλάτι στο νερό και το ρίχνουμε στο αλεύρι.
- Με ένα κουτάλι ανακατεύουμε τα υλικά να μαζευτούν σε ακανόνιστη ζύμη.
- Βγάζουμε την υγρή ζύμη στον πάγκο και τη ζυμώνουμε για λίγα λεπτά να γίνει λεία και πάλι αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο αλεύρι.
- Βάζουμε τη ζύμη σε λαδωμένο μπολ, τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου περίπου για 1 ώρα, μέχρι να φουσκώσει.
- Κόβουμε τη ζύμη μας σε έξι ή οκτώ κομμάτια, ανάλογα πόσο μεγάλα θέλουμε να κάνουμε τα τηγανόψωμα.
- Σε αλευρωμένη επιφάνεια και όποτε είναι αναγκαίο πασπαλίζοντας αλεύρι, ανοίγουμε τη ζύμη σε χοντρό φύλλο.
- Βάζουμε μέσα τρίμματα φέτας, κλείνουμε τις άκρες της ζύμης στο κέντρο και με τον πλάστη πατάμε να ανοίξει σε λεπτό φύλλο.
- Όμοια ετοιμάζουμε και τα υπόλοιπα τηγανόψωμα.
- Αν θέλετε σκέτα τηγανόψωμα με κανελοζάχαρη, θα κάνετε την ίδια διαδικασία απλά θα παραλείψετε τη φέτα.
- Βάζουμε λίγο λάδι στο τηγάνι και μόλις κάψει τηγανίζουμε το τηγανόψωμο και απ’ τις 2 λεπτές πλευρές για 2 με 3 λεπτά, μέχρι να ροδίσει.
- Βγάζουμε το τηγανόψωμο πάνω σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίσει το περιττό λάδι.
ΤΗΓΑΝΟΨΩΜΑ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ
- Για αφράτα τηγανόψωμα χωρίς λάδι, τα ψήνουμε στο φούρνο.
- Πιάνουμε κομμάτι ζύμης, το κάνουμε πλακέ στα χέρια, γεμίζουμε με γέμιση και κλείνουμε τις ενώσεις πάνω στη ζύμη.
- Σε αλευρωμένη επιφάνεια πατάμε το τηγανόψωμο να γίνει πλακέ ή το ανοίγουμε με πλάστη.
- Ακουμπάμε τα τηγανόψωμα σε αλευρωμένο ταψί, ή στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί, και τα ψήνουμε για 20΄ περίπου στους 180 °C στον αέρα, σε καλά προθερμασμένο φούρνο, να φουσκώσουν και να ροδίσουν.
ΜΥΣΤΙΚΑ
- Το τηγανόψωμο μόλις κρυώσει λίγο, γίνεται πολύ τραγανό.
- Αν θέλεις το τηγανόψωμο να είναι μαλακό, τότε να ανοίξεις πιο χοντρό φύλλο ζύμης.
- Αν θέλεις, μπορείς να φτιάξεις τη ζύμη για τα τηγανόψωμα και να την αφήσεις σκεπασμένη στο ψυγείο σου, μέχρι και δύο ημέρες. Θα γίνουν ακόμη πιο ωραία αφού θα ωριμάσει ζύμη σου.
- Σε πολλές περιοχές της Ελλάδας το τηγανόψωμο σερβίρεται γεμιστό με τυρί φέτα ή σκέτο χωρίς γέμιση τυριού, πασπαλισμένο με μπόλικη ζάχαρη ή με μπόλικο μέλι.
- Το τηγανόψωμο ζεστό είναι φανταστικό. Αλλά και όταν κρυώσει είναι εξίσου λαχταριστό.
- Το τηγανόψωμο δεν χρειάζεται πολύ μαγιά. Το μόνο που χρειάζεται, είναι να ξεκουράσεις τη ζύμη όσο πιο πολύ μπορείς!