Υλικά
ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ
Εξοπλισμός
Κατσαρόλα
Φούρνος
Υλικά
ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ
Εκτέλεση
- Θα φτιάξουμε μια ζύμη και θα την χωρίσουμε σε δύο κομμάτια. Η μια θα παραμείνει λευκή, με γεύση πορτοκαλιού και η άλλη θα γίνει σοκολατένια, και θα λειτουργήσει σαν γέμιση για τα ροξάκια.
- Βάζουμε όλα τα υλικά σ’ ένα μπολ, εκτός από το κακάο και τα 25 γραμ. αλεύρι που θα προστεθούν στο τέλος του ζυμώματος.
- Ανακατεύουμε με μια κουτάλα μέχρι να μαζευτεί η ζύμη γύρω από το κουτάλι.
- Με τα χέρια ζυμώνουμε την αφράτη και μαλακή εύπλαστη ζύμη και την χωρίζουμε σε 2 μπολ.
ΛΕΥΚΗ ΖΥΜΗ
- Βάζουμε την λευκή ζύμη στον πάγκο, πασπαλίζουμε τα 25 γραμ. αλεύρι και την ζυμώνουμε για 5 – 10 λεπτά μέχρι να γίνει λεία, απαλή και εύπλαστη και να μην κολλάει καθόλου στα χέρια.
- Μαζεύουμε τις ενώσεις της ζύμης από κάτω, δίνουμε σχήμα σφαιρικό και την ακουμπάμε μέσα στο μπολ.
- Σκεπάζουμε το μπολ με μεμβράνη και αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί και να φουσκώσει για περίπου 1 ώρα.
ΣΟΚΟΛΑΤΕΝΙΑ ΖΥΜΗ
- Πασπαλίζουμε το κακάο στο άλλο κομμάτι ζύμης και ζυμώνουμε καλά μέχρι να γίνει η ζύμη σοκολατένια.
- Δίνουμε στη ζύμη σχήμα μπάλας, μαζεύουμε τις ενώσεις από κάτω και την ακουμπάμε στο μπολ.
- Σκεπάζουμε και το δεύτερο μπολ με μεμβράνη και αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί και να φουσκώσει για περίπου 1 ώρα.
ΣΧΕΔΙΟ ΡΟΞΑΚΙΑ
- Βγάζουμε την άσπρη ζύμη στον πάγκο και την ζυμώνουμε να ξεφουσκώσει.
- Την χωρίζουμε σε δυο μέρη και την αφήνουμε σκεπασμένη.
- Βγάζουμε την σοκολατένια ζύμη στον πάγκο και την ζυμώνουμε να ξεφουσκώσει.
- Την χωρίζουμε σε δυο μέρη.
- Πλάθουμε 2 χοντρά φυτίλια με τη ζύμη σοκολάτας, με μήκος περίπου 30 εκ.
- Τα αφήνουμε για λίγο στον πάγκο.
- Παίρνουμε το ένα κομμάτι λευκής ζύμης και με τον πλάστη ανοίγουμε λεπτό φύλλο σε παραλληλόγραμμο σχήμα περίπου 30×40εκ.
- Τοποθετούμε το ρολό σοκολατένιας ζύμης πάνω στο ανοιγμένο φύλλο και τυλίγουμε σφιχτά σε ρολό την μια ζύμη μέσα στην άλλη.
- Τσιμπάμε λίγο την ένωση για να μην ανοίξουν τα ροξάκια στο ψήσιμο.
- Όμοια φτιάχνουμε και το δεύτερο ρολό με τη λευκή ζύμη και τη σοκολατένια γέμιση.
- Ακουμπάμε το κάθε ρολό με την ένωση προς τα κάτω και με κοφτερό μαχαίρι κόβουμε φέτες δίχρωμης ζύμης με πάχος περίπου 2 εκατοστά.
- Ακουμπάμε τα νηστίσιμα ροξάκια σε αντικολλητικό ταψί, με την κομμένη πλευρά να την βλέπουμε.
- Τα τοποθετούμε αραιά μεταξύ τους γιατί φουσκώνουν στο ψήσιμο. Βγαίνουν περίπου 26 κομμάτια.
- Αφού τα βάλουμε όλα στις λαμαρίνες, σκεπάζουμε τα ροξάκια με καθαρή πετσέτα και τα αφήνουμε να σταθούν, να ξεκουραστούν και να φουσκώσουν για περίπου 20-30 λεπτά.
- Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180ºC στον αέρα για περίπου 20 λεπτά μέχρι τα ροξάκια να ροδίσουν και να φουσκώσουν.
ΣΙΡΟΠΙ
- Βάζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι εκτός από το χυμό λεμονιού σε μία κατσαρόλα και ανακατεύουμε για να διαλυθεί η ζάχαρη.
- Από την ώρα που θα πάρει βράση το σιρόπι δεν ανακατεύουμε ξανά.
- Μόλις αρχίζει να βράζει το σιρόπι μετράμε 3 λεπτά.
- Στο τέλος του βρασμού προσθέτουμε το λεμόνι.
- Αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει τελείως.
- Θα σιροπιάσουμε τα ζεστά ροξάκια με κρύο σιρόπι.
- Μόλις βγάλουμε τα καυτά ροξάκια από το φούρνο, τα αφήνουμε να σταθούν για περίπου 5 λεπτά και μετά λίγα λίγα τα βουτάμε στο κρύο σιρόπι για 30″. Τα μαζεύουμε όλα σε μία λαμαρίνα και τα περιχύνουμε.
- Αναποδογυρίζουμε τα ροξάκια για να ρουφήξουν περισσότερο σιρόπι.
- Τα αφήνουμε στο ταψί μέχρι να τραβήξουν όλο το σιρόπι. Έτσι, θα γίνουν πολύ ζουμερά με μπόλικο σιρόπι.
Tips
- Αφήστε τα ροξάκια να κρυώσουν τελείως στο σιρόπι τους και να στεγνώσουν ελαφρά. Έτσι είναι πιο λαχταριστά.
- Διατηρούνται για πάρα πολύ καιρό κλεισμένα σε αεροστεγές μπολ σε θερμοκρασία δωματίου για να μην στεγνώσουν.
- Αν η ζύμη σας κολλάει στα χέρια ρίξτε λίγο επιπλέον αλεύρι στο ζύμωμα.
- Η ζύμη δεν κολλάει στο μπολ γιατί είναι λιπαρή. Άρα δεν χρειάζεται να βάλετε λάδι στο μπολ που θα φουσκώσουν.