Τα σιροπιαστά ροξάκια με καρύδια ή χωρίς καρύδια είναι ιδανικό vegan γλυκό ή για όσους νηστεύουν.

Τα σιροπιαστά ροξάκια με καρύδια ή χωρίς καρύδια είναι ιδανικό vegan γλυκό ή για όσους νηστεύουν.

  • προετοιμασία 30 λεπτά
  • μαγείρεμα 20 λεπτά
268

Για τα νηστίσιμα ροξάκια

  • 220 γρ. χυμό από πορτοκάλι (φρέσκο)
  • 200 γρ. καλαμποκέλαιο ή ηλιέλαιο
  • 1 φακελάκι μαγιά (8 γραμ.)
  • 10 γρ. ζάχαρη
  • 20 γρ. κονιάκ
  • 1 πορτοκάλι (ξύσμα)
  • 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 520 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • 25 γρ. κακάο άγλυκο
  • 25 γρ. αλεύρι
  • 1 κ.γ. κανέλα
  • 2 πρέζα/ες αλάτι

Για το σιρόπι

  • 300 γρ. ζάχαρη
  • 300 γρ. νερό
  • 1 λεμόνι (φλούδα)
  • 1 ξυλάκι κανέλλα
  • 1/2 μικρό λεμόνι (χυμό)
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Για τη ζύμη

    Θα φτιάξουμε μια ζύμη και θα την χωρίσουμε σε δύο κομμάτια. Η μια θα παραμείνει λευκή, με γεύση πορτοκαλιού και η άλλη θα γίνει σοκολατένια, και θα λειτουργήσει σαν γέμιση για τα  ροξάκια.

    Βάζουμε όλα τα υλικά σ’ ένα μπολ, εκτός από το κακάο και τα 25 γραμ. αλεύρι που θα προστεθούν στο τέλος του ζυμώματος.

    Ανακατεύουμε με μια κουτάλα μέχρι να μαζευτεί η ζύμη γύρω από το κουτάλι.

    Με τα χέρια ζυμώνουμε την αφράτη και μαλακή εύπλαστη ζύμη για νηστίσιμα ροξάκια και την χωρίζουμε σε 2 μπολ.

    Η μια ζύμη θα παραμείνει λευκή και θα γίνει φύλλο και η άλλη θα γίνει σοκολατένια γέμιση.

    Για την λευκή ζύμη φύλλο

    Βάζουμε την λευκή ζύμη στον πάγκο, πασπαλίζουμε τα 25 γραμ. αλεύρι και την ζυμώνουμε για 5 – 10 λεπτά μέχρι να γίνει λεία, απαλή και εύπλαστη και να μην κολλάει καθόλου στα χέρια. 

    Μαζεύουμε τις ενώσεις της ζύμης από κάτω, δίνουμε σχήμα σφαιρικό και την ακουμπάμε μέσα στο μπολ.

    Σκεπάζουμε το μπολ με μεμβράνη και αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί και να φουσκώσει για περίπου 1 ώρα.

    Για την σοκολατένια ζύμη

    Πασπαλίζουμε το κακάο στο άλλο κομμάτι ζύμης και ζυμώνουμε καλά μέχρι να γίνει η ζύμη σοκολατένια.

    Δίνουμε στη ζύμη σχήμα μπάλας, μαζεύουμε τις ενώσεις από κάτω και την ακουμπάμε στο μπολ.

    Σκεπάζουμε και το δεύτερο μπολ με μεμβράνη και αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί και να φουσκώσει για περίπου 1 ώρα.

    Σχέδιο ροξάκια

    Δίνουμε σχήμα στα νηστίσιμα ροξάκια.

    Βγάζουμε την άσπρη ζύμη στον πάγκο και την ζυμώνουμε να ξεφουσκώσει.

    Την χωρίζουμε σε δυο μέρη.

    Την αφήνουμε σκεπασμένη μέχρι να ετοιμάσουμε την σοκολατένια ζύμη.

    Βγάζουμε την σοκολατένια ζύμη στον πάγκο και την ζυμώνουμε να ξεφουσκώσει.

    Την χωρίζουμε σε δυο μέρη.

    Πλάθουμε 2 χοντρά φυτίλια με τη ζύμη σοκολάτας, με μήκος περίπου 30 εκ. 

    Τα αφήνουμε για λίγο στον πάγκο.

    Παίρνουμε το ένα κομμάτι λευκής ζύμης και με τον πλάστη ανοίγουμε λεπτό φύλλο σε παραλληλόγραμμο σχήμα περίπου 30×40εκ.

    Τοποθετούμε το ρολό σοκολατένιας ζύμης πάνω στο ανοιγμένο φύλλο και τυλίγουμε σφιχτά σε ρολό την μια ζύμη μέσα στην άλλη.

    Τσιμπάμε λίγο την ένωση για να μην ανοίξουν τα ροξάκια στο ψήσιμο.

    Όμοια φτιάχνουμε και το δεύτερο ρολό με τη λευκή ζύμη και τη σοκολατένια γέμιση.

    Ακουμπάμε το κάθε ρολό με την ένωση προς τα κάτω και με κοφτερό μαχαίρι κόβουμε φέτες δίχρωμης ζύμης με πάχος περίπου 2 εκατοστά.

    Ακουμπάμε τα νηστίσιμα ροξάκια σε αντικολλητικό ταψί, με την κομμένη πλευρά να την βλέπουμε.

    Τα τοποθετούμε αραιά μεταξύ τους γιατί φουσκώνουν στο ψήσιμο. Βγαίνουν περίπου 26 κομμάτια.

    Αφού τα βάλουμε όλα στις λαμαρίνες, σκεπάζουμε τα ροξάκια με καθαρή πετσέτα και τα αφήνουμε να σταθούν, να ξεκουραστούν και να φουσκώσουν για περίπου 20-30 λεπτά.

    Για το ψήσιμο

    Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180ºC στον αέρα για περίπου 20 λεπτά μέχρι τα ροξάκια να ροδίσουν και να φουσκώσουν.

    Για το σιρόπιασμα

    Θα σιροπιάσουμε τα ζεστά ροξάκια με κρύο σιρόπι.

    Μόλις βγάλουμε τα καυτά ροξάκια από το φούρνο, τα αφήνουμε να σταθούν για περίπου 5 λεπτά και μετά λίγα λίγα τα βουτάμε στο κρύο σιρόπι για 30″.

    Για πολύ ζουμερά ροξάκια και πολύ σιροπιασμένα τα μαζεύουμε όλα σε μία λαμαρίνα και τα περιχύνουμε με το κρύο σιρόπι.

    Αναποδογυρίζουμε τα ροξάκια για να ρουφήξουν περισσότερο σιρόπι.

    Τα αφήνουμε στο ταψί μέχρι να τραβήξουν όλο το σιρόπι.

    Έτσι, θα γίνουν πολύ ζουμερά με μπόλικο σιρόπι.

    Για το σιρόπι

    Βάζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι εκτός από το χυμό λεμονιού σε μία κατσαρόλα και ανακατεύουμε για να διαλυθεί η ζάχαρη.

    Από την ώρα που θα πάρει βράση το σιρόπι δεν ανακατεύουμε ξανά.

    Μόλις αρχίζει να βράζει το σιρόπι μετράμε 3 λεπτά.

    Στο τέλος του βρασμού προσθέτουμε το λεμόνι.

    Αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει τελείως γιατί θα σιροπιάσουμε με ζεστά ροξάκια και κρύο σιρόπι.

    Μυστικά για νηστίσιμα ροξάκια

    Αν η ζύμη σας κολλάει στα χέρια ρίξτε λίγο επιπλέον αλεύρι στο ζύμωμα.

    Η ζύμη δεν κολλάει στο μπολ γιατί είναι λιπαρή. Άρα δεν χρειάζεται να βάλετε λάδι στο μπολ που θα φουσκώσουν.

    Αφήστε τα ροξάκια να κρυώσουν τελείως στο σιρόπι τους και να στεγνώσουν ελαφρά. Έτσι είναι πιο λαχταριστά.

    Απολαύστε τα αφού κρυώσουν τελείως.

    Διατηρούνται για πάρα πολύ καιρό κλεισμένα σε αεροστεγές μπολ σε θερμοκρασία δωματίου για να μην στεγνώσουν.

    Αν σας αρέσουν τα ροξάκια, δοκιμάστε και τη παρακάτω συνταγή:

    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται