Γκογκες

Οι γκόγκλες είναι φρέσκα παραδοσιακά χειροποιητα ζυμαρικα. Είναι ένα ζυμαρικό που δεν γίνεται από φύλλο αλλά από μια ζύμη σαν το ψωμί. Τις γκόγκλες παραδοσιακά τις έφτιαχναν συνήθως τις Απόκριες και συγκεκριμένα την εβδομάδα της Τυρινής. Τις έτρωγαν είτε σαν κυρίως γεύμα είτε σαν συνοδευτικό με κοκκινιστό ή ψητό κρέας.

6

15 λεπτά

10 λεπτά

Γκογκες συνταγη απο την Αργυρω

Υλικά

Υλικά

Video

Εκτέλεση

EKTELESH

    • Διαλύουμε την μαγιά σε λίγο από το νερό της συνταγής.
    • Αρχίζουμε να ζυμώνουμε.
    • Ρίχνουμε το αλάτι στο υπόλοιπο νερό και ανακατεύουμε να διαλυθεί.
    • Προσθέτουμε το νερό σιγά σιγά στο αλεύρι και ζυμώνουμε μέχρι να απορροφηθεί τελείως και να γίνει ένα λεία ζυμι.
    • Το αφήνουμε να ξεκουραστεί για 15 λεπτά.
    • Κόβουμε μικρά κομματακια και τα πλάθουμε δημιουργώντας μακριά κορδόνια πάχους 2 εκατοστών.
    • Στην συνέχεια αρχίζουμε να κόβουμε τα κορδόνια σε μικρά κυβάκια και τα αλευρώνουμε με λίγο αλεύρι για να μην κολλάνε μεταξύ τους.
    • Σε ξύλινο πάγκο παίρνουμε ένα ένα κυβάκι και το πιέζουμε με το δείκτη και το μεσαίο δάχτυλο μας.
    • Παράλληλα, σέρνουμε τα δάκτυλα προς το μέρος μας στον πάγκο ώστε να δημιουργηθεί ένα σχήμα σαν κοχύλι και τις τοποθετούμε σε αλευρωμένη επιφάνεια.
    • Τις τινάζουμε  ώστε να φύγει το περιττό αλεύρι.
    • Βράζουμε σε αλατισμένο νερό για 20 με 25 λεπτά ανάλογα το μέγεθος που θα τις φτιάξουμε.
    • Μόλις βράσουν τις σουρώνουμε
    • Ζεσταίνουμε το βούτυρο, τις περιχύνουμε και πασπαλίζουμε με τριμμένη μυζήθρα.
    • Τις σερβίρουμε ζεστές.
  1. Καλή επιτυχία!
Απόρρητο