Blueberry cake

Εύκολο κέικ με blueberries και λεμόνι, χωρίς μίξερ. Πλούσιο σε πρωτεΐνη και ιδανικό για απογευματινό γλυκό.

Εύκολη
1:10

10 μερίδες

10 λεπτά

1 ώρα

κεικ με blueberries - blueberry cake

Υλικά

Εξοπλισμός

Φόρμα

Φόρμα

Υλικά

Εκτέλεση

  1. Φέρνουμε όλα τα υλικά σε θερμοκρασία δωματίου. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια μακρόστενη φόρμα για κέικ 25 x 10 εκ. και την τινάζουμε να φύγει το περιττό αλεύρι.
  2. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170ºC, στις αντιστάσεις (πάνω και κάτω). Κοσκινίζουμε σε ένα μπολ το αλεύρι και το αλάτι.
  3. Ρίχνουμε σε ένα μπολ το λιωμένο κρύο βούτυρο, το λάδι, τη ζάχαρη, τα αυγά, το λεμόνι –χυμό και ξύσμα–, το ξινόγαλο ή το γιαούρτι, τη βανίλια και τη σόδα και τα ανακατεύουμε με το σύρμα να ομογενοποιηθούν.
  4. Προσθέτουμε το αλεύρι με το αλάτι αναδιπλώνοντας απαλά το μείγμα με σπάτουλα.
  5. Κρατάμε λίγα μύρτιλα για την επιφάνεια και ρίχνουμε τα υπόλοιπα στη ζύμη αναδιπλώνοντας και πάλι απαλά με τη σπάτουλα.
  6. Αδειάζουμε το μείγμα στην έτοιμη φόρμα και ισιώνουμε την επιφάνειά του.
  7. Γαρνίρουμε με τα φρούτα που κρατήσαμε και ψήνουμε το κέικ στην κάτω σχάρα του προθερμασμένου φούρνου για περίπου μία ώρα, χωρίς να ανοιγοκλείνουμε το φούρνο ενδιάμεσα.
  8. Ελέγχουμε αν ψήθηκε σωστά το κέικ βυθίζοντας στο κέντρο του τη λάμα ενός μαχαιριού – αν βγει καθαρή από ζύμη, είναι έτοιμο.
  9. Το αφήνουμε να σταθεί στη φόρμα για 10 λεπτά και στη συνέχεια το ξεφορμάρουμε σε σχάρα να κρυώσει τελείως.

Tips

  • Μπορείτε να αντικαταστήσετε το γιαούρτι με ξυνόγαλο για ένα ακόμα πιο αφράτο αποτέλεσμα.
  • Όλα τα κέικ διατηρούνται ψημένα στην κατάψυξη, αφού πρώτα κρυώσουν καλά και τυλιχτούν σωστά. Μόλις τα αποψύξετε, είναι ολόφρεσκα και έτοιμα για σερβίρισμα.
Απόρρητο