Εκτέλεση
Όλα τα υλικά για το κέικ με blueberry, πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.
Ζεσταίνουμε το βούτυρο να λιώσει κι αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει τελείως.
Προσθέτουμε το λάδι στο βούτυρο κι ανακατεύουμε.
Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το αλάτι. Τα αφήνουμε στην άκρη.
Βουτυρώνουμε κι αλευρώνουμε μια μακρόστενη φόρμα για κέικ 27X10 εκατ.
Τινάζουμε το περιττό αλεύρι.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170º C, αντιστάσεις, πάνω κάτω.
Σε ένα μπολ βάζουμε το βούτυρο, το λάδι, τη ζάχαρη, τα αυγά, το λεμόνι – χυμό και ξύσμα, το γιαούρτι, τη βανίλια και τη σόδα.
Με σύρμα ανακατεύουμε τα στερεά υλικά.
Προσθέτουμε το αλεύρι κι αναδιπλώνουμε το κέικ με σπάτουλα να χαθεί το αλεύρι στο μείγμα.
Τέλος προσθέτουμε τα φρέσκα blueberries.
Απαλά αναδιπλώνουμε το μείγμα του blueberry κέικ.
Το βάζουμε στην έτοιμη φόρμα και ισιώνουμε την επιφάνεια.
Τοποθετούμε το κέικ blueberry στην κάτω σχάρα και ψήνουμε για 1 ώρα περίπου χωρίς να ανοιγοκλείνουμε το φούρνο.
Ελέγχουμε αν ψήθηκε η καρδιά του κέικ βάζοντας λάμα μαχαιριού στο κέντρο.
Αν η λάμα βγει καθαρή από ζύμη, είναι έτοιμο!
Το αφήνουμε να σταθεί στη φόρμα για 10′.
Ξεφορμάρουμε σε σχάρα να κρυώσει τελείως.
Αχνίζουμε το κέικ με μύρτιλα, με λίγη ζάχαρη άχνη αφού κρυώσει.
Μυστκό
Μπορείς να αντικαταστήσεις το γιαούρτι με ξυνόγαλο για πολύ αφράτο αποτέλεσμα.
Όλα τα κέικ διατηρούνται ψημένα, αφού κρυώσουν και τα τυλίξουμε καλά, στην κατάψυξη.
Μόλις το αποψύξεις είναι ολόφρεσκο.
Εάν σου αρέσουν τα blueberries δοκίμασε και αυτή τη συνταγή για παγωτό ξυλάκι frozen yogurt blueberry.