Υλικά
ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΚΚΙΝΙΣΤΟ ΣΠΑΝΑΚΟΡΥΖΟ
Εξοπλισμός
Κατσαρόλα
Υλικά
ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΚΚΙΝΙΣΤΟ ΣΠΑΝΑΚΟΡΥΖΟ
Εκτέλεση
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ
- Καθαρίζω τα κοτσάνια από το φρέσκο σπανάκι.
 - Πλένω πολλά νερά το σπανάκι και το αφήνω να στραγγίσει καλά.
 - Το κόβω σε χοντρά κομμάτια.
 - Μουλιάζω το ρύζι σε ένα μπολ με νερό για 15’ και μετά το ξεπλένω σε σουρωτήρι κάτω από τρεχούμενο νερό μέχρι το νερό να βγαίνει διάφανο.
 - Το αφήνω να στραγγίσει.
 - Στύβω ένα λεμόνι πάνω στο ρύζι για να παραμείνει σπυρωτό στο μαγείρεμα και το αφήνω στην άκρη.
 - Ψιλοκόβω τον άνηθο.
 - Τα τρυφερά κοτσάνια θα μπουν στην κατσαρόλα από τη αρχή. Και τα ψιλοκομμένα φύλλα άνηθου θα μπουν στο τέλος.
 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΠΑΝΑΚΟΡΥΖΟ ΜΕ ΝΤΟΜΑΤΑ
- Σε μια πλασοτέ φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το μισό από το συνολικό ελαιόλαδο.
 - Προσθέτουμε τα κρεμμυδάκια, το ξερό κρεμμύδι και το πράσο.
 - Σοτάρουμε για 3-4 λεπτά μέχρι να γίνουν διάφανα χωρίς να πάρουν καθόλου χρώμα.
 - Προσθέτουμε το τριμμένο καρότο, τον πελτέ ντομάτας και σοτάρουμε τρίβοντας τα υλικά στην κατσαρόλα για 1 λεπτό.
 - Προσθέτουμε το σπανάκι στην κατσαρόλα και σοτάρουμε για 2-3 λεπτά σε δυνατή φωτιά.
 - Πρέπει να μαραθεί και να πέσει ο όγκος του.
 - Όταν μαλακώσει και πέσει ο όγκος του, προσθέτουμε το πλυμένο ρύζι, και ανακατεύουμε.
 - Προσθέτουμε την ψιλοκομμένη ντομάτα κι ενάμισι φλ. ζεστό νερό.
 - Προσθέτουμε το αλάτι, το πιπέρι, τα τρυφερά κοτσάνια άνηθου και χαμηλώνουμε τη φωτιά.
 - Σιγοβράζουμε για 15-20 λεπτά.
 - Στο τέλος του μαγειρέματος προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο.
 - Προσθέτουμε τον ψιλοκομμένο άνηθο.
 - Στύβουμε το λεμόνι, και ανακατεύουμε.
 - Σε αυτό το στάδιο το σπανακόρυζο πρέπει να είναι αρκετά ζουμερό.
 - Αποσύρουμε το φαγητό από την εστία.
 - Σκεπάζουμε την κατσαρόλα με καθαρή πετσέτα και αφήνουμε να σταθεί για 5-10 λεπτά το φαγητό για να τραβήξει τα υγρά του και να μελώσει το σπανακόρυζο με ντομάτα και να δέσουν τα ζουμάκια του.
 
ΜΥΣΤΙΚΑ
- Η αναλογία σπανάκι ρύζι είναι ιδανική για όσους αγαπούν το κοκκινιστό σπανακόρυζο με μπόλικα χόρτα.
 - Μην βάζετε πολύ νερό στο σπανακόρυζο γιατί το σπανάκι και τα λαχανικά θα κατεβάσουν αρκετά υγρά. Με τον τρόπο αυτό γίνεται πιο νόστιμο.
 - Αν εξατμιστεί με τον βρασμό η υγρασία, τότε θα προσθέστε ελάχιστο ζεστό νερό επιπλέον.
 - Σιγανό μαγείρεμα σε χαμηλή φωτιά είναι το μυστικό της επιτυχίας για χυλωμένο αλλά και συγχρόνως σπυρωτό σπανακόρυζο.
 - Σπανακόρυζο σημαίνει ότι το ρύζι μαγειρεύεται και ρουφάει τα υγρά των υπολοίπων υλικών. Γι’ αυτό το λόγο το ρύζι Καρολίνα είναι ιδανικό.
 - Το μισό ελαιόλαδο πάντα στο τέλος του βρασμού χυλώνει απίστευτα το φαγητό και το κάνει πολύ νόστιμο.
 









