Υλικά
Εξοπλισμός
Γάστρα
Κατσαρόλα
Τηγάνι
Υλικά
Εκτέλεση
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΓΙΑ ΟΣΠΡΙΑ
- Για μαλακά ρεβύθια χυλωμένα και γίγαντες μελωμένους, πρέπει να μουλιάσουμε τα όσπρια σε μπόλικο νερό από την προηγούμενη ημέρα.
- Αφού φουσκώσουν τα όσπρια τα ξεπλένουμε και τα βάζουμε σε φαρδιά κατσαρόλα.
- Καλύπτουμε με κρύο νερό και αφήνουμε να πάρουν βράση.
- Βράζουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσουν για περίπου 45’.
- Πρέπει τα όσπρια να μαλακώσουν χωρίς να λιώσουν και χωρίς να διαλυθούν.
ΣΤΗ ΓΑΣΤΡΑ
- Κόβουμε τα λαχανικά, κρεμμύδι, ντομάτα, πιπεριά, σε λεπτές φέτες.
- Σε ένα βαθύ τηγάνι βάζουμε το μισό ελαιόλαδο και προσθέτουμε τα κρεμμύδια.
- Τα αφήνουμε σε μέτρια φωτιά για 4-5’ να γίνουν διάφανα.
- Προσθέτουμε τα σκόρδα ολόκληρα καθώς και τα ψιλοκομμένα λουκάνικα.
- Σοτάρουμε για 3-4’.
- Αποσύρουμε από την εστία.
- Σε μια γάστρα βάζουμε τα μισά όσπρια, γίγαντες και ρεβύθια.
- Βάζουμε σε μια στρώση τα μισά κρεμμύδια-λουκάνικα.
- Στρώνουμε την μισή πιπεριά και την μισή ντομάτα.
- Επαναλαμβάνουμε τις στρώσεις, ρεβύθια, γίγαντες, κρεμμύδι, λουκάνικο, πιπεριά και τελειώνουμε με φέτες ντομάτας.
- Προσθέτουμε 1 κοφτή κ.σ. αλάτι και μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
- Περιχύνουμε με 1 φλ. ζεστό νερό ή ζωμό και το υπόλοιπο ελαιόλαδο.
- Προσθέτουμε τα δαφνόφυλλα και λίγη ρίγανη ή θυμάρι.
- Σκεπάζουμε τη γάστρα και ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200ºC για 30’.
- Χαμηλώνουμε τον φούρνο στους 170ºC και συνεχίζουμε το ψήσιμο, μέχρι τα όσπρια να πιούν τα υγρά τους και να μείνουν σχεδόν με το λάδι τους.
- Σερβίρουμε τα ρεβύθια με γίγαντες στην γάστρα, ζεστά σαν κυρίως φαγητό. Συνοδεύουμε με ζεστό ψωμί και σπιτικό τυρί.
- Τα ρεβύθια και γίγαντες που θα περισσέψουν διατηρούνται σκεπασμένα στην συντήρηση του ψυγείου για 2-3 ημέρες ή στην κατάψυξη για 1 μήνα.
- Εάν θέλετε, προσθέστε λουκάνικα σε χοντρά κομμάτια για να απογειώσετε τη συνταγή σας σε περίοδο εκτός νηστείας.