Συνήθως μαγειρεύουμε χωριστά τα ρεβύθια και χωριστά τα φασόλια γίγαντες. Δοκίμασε αυτόν το συνδυασμό με ρεβύθια και γίγαντες στη γάστρα και το...

Συνήθως μαγειρεύουμε χωριστά τα ρεβύθια και χωριστά τα φασόλια γίγαντες. Δοκίμασε αυτόν το συνδυασμό με ρεβύθια και γίγαντες στη γάστρα και το αποτέλεσμα θα σε δικαιώσει. Μελώνουν μαζί με τα λαχανικά και απογειώνεται η γεύση με το χωριάτικο λουκάνικο. Συνταγή με ελάχιστη προετοιμασία και πολλή νοστιμιά!

  • προετοιμασία 40 λεπτά
  • μαγείρεμα 1 ώρα & 30 λεπτά
  • αναμονή 8 ώρες
3

Για τα ρεβύθια με γίγαντες στη γάστρα

  • 300 γρ. γίγαντες
  • 300 γρ. ρεβύθια
  • 4-6 σκελ. σκόρδο
  • 4 κρεμμύδια
  • 2 πιπεριές Φλωρίνης
  • 2 ντομάτες (ή 2 φλ. ψιλοκομμένη ντομάτα εμπορίου)
  • 1/2 φλ. ελαιόλαδο
  • 2 δαφνόφυλλα
  • Λίγη φρέσκια ρίγανη ή θυμάρι
  • Πιπέρι
  • 1 κ.σ. αλάτι
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Ρεβύθια & γίγαντες

    Ένα φαγητό που κρύβει μέσα του όλη την νοστιμιά της συνταγής ρεβύθια στο φούρνο και της συνταγής γίγαντες στο φούρνο!

    Ο συνδυασμός των δυο οσπρίων είναι μοναδικός.

    Προετοιμασία για όσπρια

    Για μαλακά ρεβύθια χυλωμένα και γίγαντες μελωμένους,πρέπει να μουλιάσουμε τα όσπρια σε μπόλικο νερό από την προηγούμενη ημέρα.

    Αφού φουσκώσουν τα όσπρια τα ξεπλένουμε και τα βάζουμε σε φαρδιά κατσαρόλα.

    Καλύπτουμε με κρύο νερό και αφήνουμε να πάρουν βράση.

    Βράζουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσουν για περίπου 45’.

    Πρέπει τα όσπρια να μαλακώσουν χωρίς να λιώσουν και χωρίς να διαλυθούν.

    Διαφήμιση

    Ρεβύθια & γίγαντες στη γάστρα

    Κόβουμε τα λαχανικά: κρεμμύδι, ντομάτα, πιπεριά, σε λεπτές φέτες.

    Σε ένα βαθύ τηγάνι βάζουμε το μισό ελαιόλαδο και προσθέτουμε τα κρεμμύδια.

    Τα αφήνουμε σε μέτρια φωτιά για 4-5’ να γίνουν διάφανα.

    Προσθέτουμε τα σκόρδα ολόκληρα καθώς και τα ψιλοκομμένα λουκάνικα.

    Σοτάρουμε για 3-4’.

    Αποσύρουμε από την εστία.

    Σε μια γάστρα βάζουμε τα μισά όσπρια, γίγαντες και ρεβύθια.

    Βάζουμε σε μια στρώση τα μισά κρεμμύδια-λουκάνικα.

    Στρώνουμε την μισή πιπεριά και την μισή ντομάτα.

    Επαναλαμβάνουμε τις στρώσεις: ρεβύθια, γίγαντες, κρεμμύδι, λουκάνικο, πιπεριά και τελειώνουμε με φέτες ντομάτας.

    Προσθέτουμε 1 κοφτή κ.σ.αλάτι και μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

    Περιχύνουμε με 1 φλ. ζεστό νερό ή ζωμό και το υπόλοιπο ελαιόλαδο.

    Προσθέτουμε τα δαφνόφυλλα και λίγη ρίγανη ή θυμάρι.

    Σκεπάζουμε τη γάστρα και ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200ºC για 30’.

    Χαμηλώνουμε τον φούρνο στους 170ºC και συνεχίζουμε το ψήσιμο, μέχρι τα όσπρια να πιουν τα υγρά τους και να μείνουν σχεδόν με το λάδι τους.

    Σερβίρουμε τα ρεβύθια με γίγαντες στην γάστρα, ζεστά σαν κυρίως φαγητό. Συνοδεύουμε με ζεστό ψωμί και σπιτικό τυρί.

    Τα ρεβύθια και γίγαντες που θα περισσέψουν διατηρούνται σκεπασμένα στην συντήρηση του ψυγείου για 2-3 ημέρες ή στην κατάψυξη για 1 μήνα.

    Εάν θέλετε, προσθέστε λουκάνικα σε χοντρά κομμάτια για να απογειώσετε τη συνταγή σας σε περίοδο εκτός νηστείας.

    Ποιό όσπριο σου αρέσει;

    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται