Υλικά
ΓΙΑ ΤΟ ΧΥΛΟ
ΓΙΑ ΤΟ ΤΑΨΙ
ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
Εξοπλισμός
Ταψί
Υλικά
ΓΙΑ ΤΟ ΧΥΛΟ
ΓΙΑ ΤΟ ΤΑΨΙ
ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
Video
Εκτέλεση
ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
- Πλένουμε και στραγγίζουμε τα χόρτα και τα μυρωδικά.
- Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, τα χλωρά κρεμμύδια, το πράσο και τα βότανα.
- Κόβουμε το σπανάκι σε χοντρά κομμάτια.
- Τα βάζουμε όλα μαζί σε ένα μεγάλο μπολ.
- Πασπαλίζουμε με λίγο αλάτι ανακατεύουμε τα υλικά κι αφήνουμε για 5-10’ να ιδρώσουν.
- Τρίβουμε με τα χέρια όλα τα υλικά της και τα στύβουμε λίγα λίγα σε ένα καθαρό μπολ.
- Περιχύνουμε με το ελαιόλαδο κι ανακατεύουμε.
- Ελέγχουμε το αλάτι και το πιπέρι κι αν χρειάζεται προσθέτουμε λίγο επιπλέον.
- Βουτυρώνουμε ή λαδώνουμε ένα ταψί 34 χ24 εκατ. ή ρηχό στρογγυλό ταψί 36 εκατ.
ΓΙΑ ΤΟ ΧΥΛΟ
- Βάζουμε το νερό σε ένα μπολ και προσθέτουμε το αλάτι, το λάδι, το ξύδι και τον άνηθο.
- Προσθέτουμε σιγά σιγά το αλεύρι ανακατεύοντας, μέχρι να σχηματιστεί παχύς χυλός.
ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΙΤΑ
- Ρίχνουμε τα 3/4 του χυλού στο ταψί κι απλώνουμε με ένα κουτάλι να γίνει λεπτή στρώση και να πάει παντού, να γίνει ισόπαχος.
- Πεταχτά βάζουμε τα χόρτα πάνω να καλύψουν τον χυλό.
- Πιέζουμε ελαφρά τα χόρτα να μπουν στο χυλό.
- Αραιώνουμε ελαφρά με μισό φλυτζάνι νερό τον υπόλοιπο χυλό. Περιχύνουμε τον νηστίσιμο πλαστό με τον αραιό χυλό.
- Ραντίζουμε με λίγο λάδι ή καλύτερα βάζουμε κομματάκια βουτύρου στην επιφάνεια
- Χτυπάμε το ταψί στον πάγκο πριν βάλουμε την νηστίσιμη πίτα στο φούρνο.
- Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις στην κάτω σχάρα στους 180ºC για περίπου 1 ώρα να ροδίσει ολόγυρα.
- Ο νηστίσιμος πλαστός είναι έτοιμος όταν ροδίσει η επιφάνεια του και ξεκολλήσει ολόγυρα από το ταψί η πίτα.
Tips
- Λίγο πλιγούρι μέσα στα χόρτα θα μαζέψει όλα τα υγρά.
- Για να βγει τραγανός, πρέπει να έχει πάχος το πολύ 2-3 εκατοστά ύψος στο ταψί.
- Τρίβουμε τα χόρτα και τα λαχανικά με το αλάτι για να «ψηθούν». Αμέσως θα πέσει ο όγκος των λαχανικών μετά την τριβή με τα χέρια και θα μοιάζει η γέμιση σαν σοταρισμένη.