Υλικά
Υλικά
Εκτέλεση
- Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια μακρόστενη φόρμα 25 ή 27 εκ.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170°C, στις αντιστάσεις.
- Ζεσταίνουμε σε ένα κατσαρολάκι το βούτυρο μέχρι να σκουρύνει ελαφρά, να καραμελώσει και να βγάλει όλα τα αρώματά του. Το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
- Κοσκινίζουμε σε ένα μπολ το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και τη σόδα.
- Χτυπάμε σε ένα μπολ με το σύρμα τα αβγά, τη ζάχαρη, το ξύσμα και το ξινόγαλο μέχρι να ομογενοποιηθούν.
- Ρίχνουμε το χυμό, το λάδι και το κρύο βούτυρο και ανακατεύουμε.
- Προσθέτουμε τα κοσκινισμένα υλικά αναδιπλώνοντας απαλά το μείγμα.
- Τέλος, ενσωματώνουμε τα μισά βατόμουρα αναδιπλώνοντας απαλά.
- Αδειάζουμε το μείγμα στη φόρμα και ισιώνουμε την επιφάνειά του με κουτάλι.
- Κρατάμε 5-6 βατόμουρα για το γαρνίρισμα και βάζουμε τα υπόλοιπα στην επιφάνεια.
- Ψήνουμε το κέικ στην κάτω σχάρα του προθερμασμένου φούρνου για μία ώρα, μέχρι να βγαίνει στεγνή από ζύμη η λάμα ενός μαχαιριού που θα μπήξουμε στο κέντρο του.
- Αφήνουμε το κέικ να σταθεί για 15 λεπτά και το ξεφορμάρουμε να κρυώσει τελείως.