Τι ρύζι βάζουμε στα γεμιστά
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΑΡΜΠΑΡΙΓΟΥ

Τα σπιτικά γεμιστά που και μετά από 3 ημέρες να τα φας η γεύση τους σου μένει αξέχαστη, είναι μαγειρεμένα με ρύζι Καρολίνα. Είναι ελληνικό, λευκό και μετρίου κόκκου. Απορροφά καλά τα υγρά και αν το διαχειριστείτε σωστά δεν λασπώνει.
Ένα μεγάλο μυστικό για να μη σας λασπώνει το ρύζι είναι να ξεπλένετε καλά το ρύζι σε ένα σουρωτήρι κάτω από τρεχούμενο νερό για να φύγει όλη η επιφανειακή κόλα του (άμυλο). Μετά στύψτε πάνω στο πλυμένο ρύζι ένα λεμόνι κι ανακατέψτε να πάει παντού. Το ρύζι στα γεμιστά δεν θα σας λασπώσει ποτέ.
Με ρωτάνε συχνά αν μπορείτε να βάλετε κίτρινο μακρύκοκκο ρύζι. Η απάντησή μου είναι πάντα η ίδια. Όχι φυσικά, γιατί πρώτον το ρύζι έχει υποστεί επεξεργασία, έχει χάσει την νοστιμιά του δεν πρόκειται να ρουφήξει τα υγρά των γεμιστών και στο τέλος το μόνο που θα πετύχετε θα είναι ένα ταψί με τα πιο άνοστο φαγητό που φάγετε ποτέ. Αντίθετα αν δεν θέλετε να βάλετε κάποιο άλλο ρύζι, προτείνω καστανό ρύζι(θέλει περισσότερο χρόνο βρασμού) που στο κάτω κάτω είναι υγιεινό αλλά και πολύ πιο νόστιμο σε σχέση με άλλες ποικιλίες.
Πόσο ρύζι βάζουμε στα γεμιστά
Ο γενικός κανόνας για το πόσο ρύζι βάζουμε στα γεμιστά είναι 1 κουταλιά της σούπας ρύζι σε κάθε λαχανικό. Υπολογίζουμε δηλαδή πόσα κομμάτια θα φτιάξουμε και όσα είναι αυτά, αντίστοιχα τόσες κουταλιές είναι και το ρύζι.
Μπορούμε να βάλουμε πλιγούρι αντί για ρύζι στα γεμιστά— και μάλιστα είναι μια εξαιρετική παραλλαγή! Το πλιγούρι δίνει πιο πλούσια γεύση και θρεπτικά στοιχεία.