Εκτέλεση
Για τα γεμιστά με πλιγούρι, κόβουμε πρώτα τη μελιτζάνα σε καρεδάκια και τη βάζουμε σε μπολ με νερό για 10΄.
Τη στραγγίζουμε καλά και τη σοτάρουμε με 3 κ.σ. από το συνολικό ελαιόλαδο. Αλατίζουμε κι αφήνουμε λίγα λεπτά να μαλακώσει. Την αφήνουμε στην άκρη.
Κόβουμε το καπάκι από τις πιπεριές και αφαιρούμε τους σπόρους και τις μεμβράνες. Αφαιρούμε το καπάκι από τις ντομάτες και με κουτάλι αδειάζουμε σε μπολ την ψίχα.
Αλέθουμε στο μπλέντερ την ψίχα από τις ντομάτες. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και αλέθουμε ξανά.
Τα βάζουμε σε μπολ. Προσθέτουμε το πλιγούρι. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι, τα 3/4 φλ. ελαιόλαδο και τη ζάχαρη. Τέλος ρίχνουμε τη σοταρισμένη μελιτζάνα, τη φέτα και τα ψιλοκομμένα μυρωδικά και ανακατεύουμε καλά. Γεμίζουμε κατά τα 3/4.
Σκεπάζουμε με τα καπάκια τους. Περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη.
Ψήνουμε για 1 ώρα στους 180 βαθμούς C, στις αντιστάσεις στην τελευταία σχάρα. Το πρώτο μισάωρο το ταψί πρέπει να είναι σκεπασμένο.
Διατροφικό σχόλιο του Αναστάσιου Παπαλαζάρου*
«Το σήμα κατατεθέν του καλοκαιριού με μια επιλογή που δεν έχουμε πολυσυνηθίσει, τη γέμιση με πλιγούρι. Το διατροφικό του πλεονέκτημα είναι ότι μας δίνει πρωτεΐνη, φυτικές ίνες και σύνθετους υδατάνθρακες, συμβάλλοντας στον καλύτερο έλεγχο των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα. Παράλληλα, αποτελεί πολύ καλή πηγή μαγνησίου και φωσφόρου, καθώς και βιταμινών του συμπλέγματος Β, κυρίως Β1 και Β6, συμβάλλοντας στη σωστή λειτουργία των μεταβολικών διεργασιών στο σώμα μας. »
*Δρ Αναστάσιος Παπαλαζάρου
Διαιτολόγος –Διατροφολόγος
**Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.