ΑΡΘΡΑ ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΑΡΓΥΡΩΣ

Γιατί βάζουμε ξύδι στο κέικ

Συχνά σε συνταγές για κέικ, βάζω λίγο ξύδι στο μείγμα. Όταν σας κάνω ανάρτηση μια συνταγής στα social, που έχει μέσα ξύδι, οι μισές ερωτήσεις σας στα σχόλια αφορούν αυτό. Τι κάνει το ξύδι στο κέικ; Γιατί το χρησιμοποιώ; Αρχικά πρέπει να πούμε ότι ένα κέικ χωρίς ζωικά υλικά, βούτυρο, αυγά, γάλα, μπορεί να γίνει όλο το χρόνο κι όχι απαραίτητα σε περιόδους νηστείας. Άλλωστε όσοι ακολουθούν vegan διατροφή, κέικ χωρίς ζωικά υλικά, είναι στην καθημερινότητά τους.

Γιατί βάζω ξύδι στο κέικ

Το ξύδι σαν υλικό αλλά και σε μικρή ποσότητα μέσα σε ένα μείγμα για κέικ, βοηθάει κυρίως στην δομή και στην υφή του κι όχι στη γεύση. Άλλωστε η ποσότητα ξυδιού σε σχέση με τα υπόλοιπα υλικά είναι ελάχιστη οπότε η γεύση δεν επηρεάζεται καθόλου. Ωστόσο αυτή η μικρή ποσότητα ξύδι είναι αρκετή για να μας δώσει τρυφερή και υγρή ψίχα για ζουμερό κέικ.

Βέβαια το ξύδι στο κέικ έχει κι άλλο λόγο ύπαρξης. Βοηθάει στην διόγκωση του κέικ αντιδρώντας με τα διογκωτικά που χρησιμοποιούμε συνήθως, μπέικιν πάουντερ και σόδα. Βοηθάει στο σωστό φούσκωμα του δηλαδή αλλά και στο να κρατήσει δομή η ψίχα. Είναι πολύ βασικό να υπάρχει δομή στην ψίχα και στην καρδιά του κέικ.
Γιατί ένα νηστίσιμο ή vegan κέικ που δεν περιλαμβάνει αυγά και βούτυρο στα υλικά μπορεί στο τέλος να γίνει λίγο κολλώδες, λίγο ελαστικό θα έλεγα. Αυτό δεν είναι και το καλύτερο αποτέλεσμα που θέλουμε.

Πως αντιδρά το ξύδι στην δομή του κέικ;

Έτσι έρχεται το ελάχιστο ξύδι στα υλικά σαν μαγική προσθήκη και διορθώνει τα πάντα. Μέσα από την χημική αντίδραση που δημιουργείται έχουμε ένα αποτέλεσμα που διορθώνει όλη τη δομή του κέικ.

Κυρίως η χρήση ξυδιού παρεμποδίζει την ανάπτυξη της γλουτένης, στην οποία ευθύνεται η πυκνή δομή και η κολλώδης μαστιχωτή υφή. Μετά την προσθήκη ξυδιού το νηστίσιμο ή vegan κέικ έχει ένα αποτέλεσμα τέλειο. Βγαίνει τρυφερό και αφράτο, χωρίς ελαστική υφή. Συνήθως στα υλικά του κέικ χρησιμοποιούμε μπέικιν πάουντερ ή σόδα. Έτσι όταν το ξύδι έρθει σε επαφή με ένα από τα δύο αυτά διογκωτικά τότε αμέσως ξεκινάει η αντίδραση. Αυτό που δημιουργείται έχει σαν αποτέλεσμα να παράγεται αέριο που έχει μάζα και καταλαμβάνει όγκο. Αποτέλεσμα αυτού είναι κυψελωτό κέικ, με ωραία δομή, υγρασία και καλό φούσκωμα.

Το κέικ με ελάχιστο ξύδι στα υλικά γίνεται τρυφερό, ελαφρύτερο, λιγότερο πυκνό και πιο φουσκωτό. Αυτό δηλαδή που ζητάμε όλοι από ένα σπιτικό κέικ. Την επόμενη φορά δοκίμασε το κι εσύ για να δεις τη διαφορά. Και σίγουρα δεν χρειάζεται να νηστεύεις για να φτιάξεις ένα καθημερινό κέικ με λάδι χωρίς προσθήκη ζωικών υλικών.

Είμαι πάντα εδώ για να μοιράζομαι μαζί σας μυστικά μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής που θα κάνουν πιο εύκολη την ζωή σας στην κουζίνα.
Καλή επιτυχία και περιμένω εντυπώσεις.

Απόρρητο