ΑΡΘΡΑ ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΑΡΓΥΡΩΣ

Μυστικά για πανκέικ που πρέπει να γνωρίζετε

Ποια είναι τα καλύτερα pancakes

Μικροί, μεγάλοι τα λατρεύουμε είτε τα κλασικά με βούτυρο και maple syrup, ή τα αλμυρά φρεσκοψημένα είναι αληθινός πειρασμός. Όμως πολλές φορές, σας γίνονται πολύ λεπτά με ελαστική υφή. Μου στέλνετε μηνύματα και mail ρωτώντας με απορίες. Θέλω πάντα να γνωρίζετε τι πρέπει να αποφύγετε ώστε να έχετε το καλύτερο αποτέλεσμα και τα πιο νόστιμα φουσκωτά και αφράτα pancakes.
Ας δούμε γιατί συμβαίνει αυτό και πώς μπορείς να το διορθώσεις. Αν κάνετε κατά γράμμα όσα σας λέω δε θα πιστευτέ το αποτέλεσμα.

Αλεύρι και διογκωτικά

  • Αρχικά κοσκίνισε το αλεύρι να αφρατέψει γιατί αν το έχεις ξεχασμένο στο ντουλάπι σίγουρα έχει πάρει υγρασία και έχει κόμπους.
  • Τα διογκωτικά μπέικιν πάουντερ και σόδα μαγειρικής όσο βρίσκονται αεροστεγώς κλεισμένα στη συσκευασία τους είναι ενεργά και κατάλληλα. Αν όμως έχετε ανοίξει την συσκευασία και την έχετε πάνω από 6 μήνες στο ντουλάπι ανοιχτή τότε ίσως να έχουν χάσει την δράση τους με αποτέλεσμα να μην ενεργοποιηθούν σωστά για να φουσκώσουν τα pancakes.

Ανακάτεμα ζύμης

Όσο περισσότερο ανακατεύεις μια αραιή ζύμη με αλεύρι, τόσο πιο ελαστικό αποτέλεσμα θα έχεις. Όσο ανακατεύεις απελευθερώνεται η γλουτένη και δημιουργεί πλέγμα. Η υφή τέλος θα είναι σφιχτά πανκέικς και ελαστικά. Δεν θα βγουν αφράτα δεν γίνουν φουσκωτά δεν θα βγουν ζουμερά.

Υλικά

Όλα τα υλικά που μπαίνουν σε ένα μείγμα έχουν κάποιο λόγο να υπάρχουν. Και όλα τα υλικά για pancakes πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου. Ακόμα και η λίγη ζάχαρη στη ζύμη θα λιώσει με το ψήσιμο και θα δώσει αφράτο αποτέλεσμα εκτός από γλύκα.

Ιδανικό μείγμα pancakes

Το καλύτερο μείγμα για pancakes πρέπει να έχει ενσωματώσει σωστά τα υλικά, να είναι αραιό ώστε να πέφτει από το κουτάλι, αλλά όχι υγρό και να τρέχει. Μόνο έτσι θα κρατήσει τον όγκο του και θα γίνουν φουσκωτά κι αφράτα.

Μέγεθος

Μόλις ανακατέψετε το μείγμα, αφήστε το να σταθεί για λίγα λεπτά πριν τα ψήσετε. Έχετε παρατηρήσει ότι τα τελευταία pancakes, βγαίνουν πάντα πιο αφράτα και φουσκωτά;
Αυτό συμβαίνει γιατί μέχρι να έρθει η σειρά τους το μείγμα έχει χρόνο να ξεκουραστεί και να ηρεμήσει. Αυτός ο λίγος χρόνος δίνει περιθώριο στο αλεύρι να ενυδατωθεί σωστά. Σας έχω πει πολλές φορές (κυρίως για τις ζύμες) ότι το αλεύρι απορροφά την υγρασία σιγά σιγά κι όχι μόλις το ανακατεύουμε με τα υγρά.
Ιδανικό μέγεθος για ένα πανκέικ είναι 1/4 φλ. ή 1/3 φλ. μείγμα. Έτσι ψήνεται σωστά στο τηγάνι

Πότε πρέπει να γυρίσω τα πανκέικ

Ένας λόγο αποτυχίας είναι ότι βιάζεστε να τα γυρίσετε στο τηγάνι. Όταν θα βάλεις το μείγμα στο καυτό τηγάνι αρχίζει και ψήνεται η κάτω πλευρά. Από πάνω η επιφάνεια στην αρχή είναι ζύμη αλλά σιγά σιγά θα δείτε να σχηματίζονται δειλά δειλά φουσκαλίτσες που σκάνε. Όταν αυτές γίνουν αρκετές, σχεδόν γεμίσει τρυπούλες η άψητη επιφάνεια, είναι δείγμα ότι η θερμότητα ανεβαίνει από τη βάση προς την επιφάνεια. Ότι ψήθηκε η κάτω πλευρά. Ταυτόχρονα περιμετρικά έχει σταθεροποιηθεί και ψηθεί, ενώ στο κέντρο σκάνε μικρές και πολλές φουσκαλίτσες. Τότε είναι η ώρα που αναποδογυρίζουμε ώστε να ψηθεί κι από την άλλη πλευρά.

Όταν τα γυρίζουμε στο καυτό τηγάνι δεν τα πατάμε με σπάτουλα, δεν τα πιέζουμε καθόλου. Και προσοχή μην τα παραψήνετε γιατί θα στεγνώσουν τελείως και δεν θα βγουν αφράτα και ζουμερά. Δεν χρειάζεται γύρισμα πολλές φορές, μια φορά ψήνουμε την κάτω πλευρά και μια φορά την δεύτερη πλευρά.

Τα υλικά τα έχετε όλοι στο σπίτι, φτιάξτε τα τώρα και κάντε πράξη όλα τα μυστικά που κάνουν την διαφορά στα καλύτερα pancakes.
Καλή επιτυχία

Απόρρητο