Υλικά
Υλικά
Εκτέλεση
- Καθαρίζουμε το ψάρι και το ξεπλένουμε πολύ καλά, κυρίως στο κεφάλι και στην κοιλιά.
- Χωρίζουμε το κεφάλι και την ουρά και κόβουμε το σώμα σε χοντρές φέτες. Το πλένουμε και το αφήνουμε για λίγο σε σουρωτήρι.
- Αφού φύγουν τα πολλά νερά, πασπαλίζουμε με αλάτι και μεταφέρουμε το σουρωτήρι στο ψυγείο, με δίσκο από κάτω, μέχρι το μαγείρεμα.
- Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε χοντρές ροδέλες των 2 εκ. ή στα τέσσερα.
- Τις μεταφέρουμε σε μικρή κατσαρόλα βάζοντας ενδιάμεσα το σκόρδο. Τις καλύπτουμε με κρύο νερό, πασπαλίζουμε με μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι και λίγο αλάτι και αφήνουμε να πάρουν βράση σε δυνατή φωτιά.
- Χαμηλώνουμε στη συνέχεια την ένταση της εστίας στο μέτριο και σιγοβράζουμε για 15 λεπτά.
- Ακουμπάμε τα κομμάτια του ψαριού πάνω στις πατάτες, περιχύνουμε με το μισό ελαιόλαδο και βράζουμε για περίπου 10 λεπτά,
ανάλογα με το πάχος του φιλέτου. - Δοκιμάζουμε και διορθώνουμε το αλάτι προς τέλος του βρασμού. Πασπαλίζουμε με λίγο μαϊντανό.
- Χτυπάμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο με το χυμό λεμονιού και προσθέτουμε το μείγμα στον τελευταίο βρασμό.
- Δεν ανακατεύουμε γιατί θα λιώσουν τα υλικά, απλά ανακινούμε την κατσαρόλα από τις λαβές ώστε να πάει παντού το λαδολέμονο.
- Βράζουμε για 1-2 λεπτά ακόμα σε δυνατή φωτιά, να πυκνώσει η σάλτσα και να δέσει.
- Σβήνουμε την εστία και αφήνουμε το φαγητό να σταθεί για 5 λεπτά.
- Σερβίρουμε τις πατάτες και το ψάρι με προσοχή για να μη λιώσουν, τα περιχύνουμε με τη δεμένη σάλτσα μπιάνκο και τα πασπαλίζουμε, αν θέλουμε, με λίγο μπούκοβο.
Tips
- Ιδανικές επιλογές για τη συνταγή ψάρι bianco είναι ο μπακαλιάρος, ο ροφός, η στήρα, η σκορπίνα, ο σαλούβαρδος, το μυλοκόπι και το μαγιάτικο.
- Το κεφάλι του ψαριού είναι πλούσιο σε κολλαγόνο και δένει ωραία τη σάλτσα.
- Αν χρησιμοποιήσουμε ξαλμυρισμένο μπακαλιάρο, τον βάζουμε από την αρχή στην κατσαρόλα με τα υπόλοιπα υλικά.