Γιατί τρώμε μπακαλιάρο την 25η Μαρτίου
Η παράδοση του μπακαλιάρου στη 25η Μαρτίου και η σύνδεσή του με την εθνική γιορτή
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΑΡΜΠΑΡΙΓΟΥ

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί τρώμε μπακαλιάρο την 25η Μαρτίου;
Η νηστεία της Σαρακοστής είναι η μεγαλύτερη και πιο αυστηρή νηστεία της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Διαρκεί από την Καθαρά Δευτέρα μέχρι το Πάσχα και διαφοροποιείται τρεις φορές, δίνοντας έτσι στους πιστούς ευκαιρίες ενδυνάμωσης, καθώς πρόκειται για μια ιδιαίτερα αυστηρή νηστεία.
Η πρώτη από αυτές τις εξαιρέσεις είναι η εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, που γιορτάζεται στις 25 Μαρτίου. Πρόκειται για μια χαρμόσυνη γιορτή αφιερωμένη στην Παναγία, γι’ αυτό και επιτρέπεται η κατανάλωση ψαριού, λαδιού και οίνου. Έτσι εξηγείται γιατί τρώμε μπακαλιάρο στις 25 Μαρτίου.
Η επιλογή του παστού μπακαλιάρου έγινε αρχικά από τους προγόνους μας, καθώς όσοι ζούσαν κοντά στη θάλασσα είχαν πρόσβαση σε φρέσκα ψάρια, ενώ όσοι ζούσαν στην ενδοχώρα αντιμετώπιζαν δυσκολία στην προμήθεια φρέσκου ψαριού και, ταυτόχρονα, δεν υπήρχαν ψυγεία για τη συντήρησή του.
Ο μπακαλιάρος λέγεται ότι έφτασε στο ελληνικό τραπέζι περίπου στα τέλη του 15ου αιώνα. Πολύ γρήγορα καθιερώθηκε ως το εθνικό φαγητό της 25ης Μαρτίου, αποτελώντας μια εύκολη και οικονομική λύση — έθιμο που διατηρείται μέχρι σήμερα. Ανεξαρτήτως καιρικών συνθηκών, οι πιστοί ήξεραν ότι μπορούσαν να βρουν παστό μπακαλιάρο ακόμη και στα πιο μικρά μπακάλικα.
Με τα χρόνια, συνηθίσαμε να τρώμε μπακαλιάρο την 25η Μαρτίου, καθώς ταιριάζει γευστικά με την παραδοσιακή ελληνική σκορδαλιά — υλικά οικονομικά και εύκολα να βρεθούν σε κάθε σπίτι.



