Μπολ

Μπολ

Μπωλ ή μπολ, όπως και να το αναζητήσετε, το σίγουρο είναι ότι πρόκειται για ένα από τα πιο απαραίτητα σκεύη στην κουζίνα μας.

Η χρήση τους έχει χίλιες δυο εκδοχές και τα τα είδη τους επίσης. Προτιμάτε τα κλασικά γυάλινα μπολ ή μήπως ένα ξύλινο μπωλ είναι αυτό που αναζητάτε; Είναι διαφορετικό, είναι από φυσικό υλικό και σίγουρα οικολογικό.  Τι θα λέγατε αν ξέρατε ότι μπορείτε εύκολα να φτιάξετε ξύλινο μπολ; Η ίδια η φύση έχει προνοήσει γιαυτό και πολύ εύκολα γίνεται ένα χειροποίητο μπολ καρύδας.

Η διαδικασία είναι πολύ απλή.

Αυτό που θα χρειαστείτε είναι φυσικά μία ολόκληρη καρύδα. Η πρώτη εργασία που πρέπει να γίνει είναι να λειανθεί η εξωτερική επιφάνεια της καρύδας. Αυτό μπορεί να γίνει είτε με ένα χοντρό γυαλόχαρτο είτε με ένα μαχαίρι. Σκοπός είναι να αφαιρεθούν οι ίνες από το κέλυφος της καρύδας. Αφού εξομαλυνθεί κάπως η επιφάνεια της καρύδας και φύγουν τα χοντράδια, σημαδεύουμε τη μέση της καρύδας έτσι ώστε να σχηματίζονται νοητά δύο μπολ καρύδας. Στη συνέχεια κόβουμε πάνω στη γραμμή με ένα πριονάκι.

Με το που τρυπήσει η καρύδα θα αρχίσει να τρέχει το υγρό που έχει μέσα, έτσι φροντίζουμε πρώτα να το αδειάσουμε σε ένα μπολ το νερό που περιέχει μέσα και συνεχίζουμε το κόψιμο μέχρι να χωριστεί στα δύο το κέλυφος της καρύδας.

Αφού κόψουμε προσεκτικά την καρύδα περιμετρικά και δημιουργηθούν δύο  μπωλ καρύδας, πρέπει να την αδειάσουμε από το εσωτερικό άσπρο φλοιό. Αυτόν μπορούμε να τον κρατήσουμε μιας και είναι βρώσιμος και να τον χρησιμοποιήσουμε σε διάφορες παρασκευές.

Αφού αφαιρέσουμε με ένα κουτάλι το εσωτερικό περιεχόμενο στο μπολ καρύδας, συνεχίζουμε να το λειαίνουμε με ένα γυαλόχαρτο. Ιδιαίτερη προσοχή με το γυαλόχαρτο δίνουμε στο χείλος του μπολ ή μπωλ, στο σημείο στο οποίο κόψαμε με το πριονάκι, ώστε να γίνει λεία ή επιφάνεια του. Την ίδια διαδικασία κάνουμε και για το άλλο ξύλινο μπολ από καρύδα.

Αφού και τα δύο μας μπολ καρύδας είναι λεία και γυαλιστερά, το τελευταίο βήμα είναι να τα περάσουμε στην εξωτερική επιφάνειας με ένα mineral oil ώστε να γυαλίσει.

Τα ξύλινα μπολ είναι έτοιμα. Δυο μπολ καρύδας είναι έτοιμα για χρήση και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για σερβίρισμα τροφίμων αντί για γυάλινα μπολ. Μια άλλη μοναδική χρήση για τα ξύλινα μπολ είναι η δημιουργία κεριών. Επίσης μπορούν να χρησιμοποιηθούν για διακόσμηση με τον τρόπο που η φαντασία του καθενός ορίζει.