Η πετσέτα κουζίνας δεν λείπει για κανένα λόγο από οποιοδήποτε σπίτι.
Η πετσέτα μαζί με το ποτηρόπανο αποτελούν ένα από τα πιο πρακτικά και απαραίτητα λευκά είδη στην κουζίνα. Τα λευκά είδη γενικότερα στα οποία ανήκει και η πετσέτα, κρύβουν πίσω τους μεγάλη ιστορία. Από την αρχαιότητα έγινε φανερή η ανάγκη της χρήσης κάποιου απορροφητικού πανιού για να σκουπιζόμαστε. Μάλιστα, στην αρχαία Μεσοποταμία, την Κίνα, και την Αίγυπτο, το βαμβακερό ύφασμα ήταν γνωστό από το 6.000 π.Χ και χρησιμοποιούνταν ευρέως στην κατασκευή λευκών ειδών και ρουχισμού λόγω των ιδιοτήτων του.
Ας τα πάρουμε όμως με τη σειρά και ας γνωρίσουμε τη πρώτη ύλη το βαμβάκι, από όπου κατασκευάζονται οι πετσέτες καθώς και την ιστορική πορεία που κρύβει το βαμβακερό ύφασμα.
Το βαμβάκι είναι ένα μαλακό, φυτικό παράγωγο, μια χνουδωτή ίνα που αναπτύσσεται σε μορφή μπάλας, γύρω από το σπόρο του βαμβακιού, προκειμένου να τον προστατέψει. Γρήγορα ο άνθρωπος επεξεργάστηκε αυτή τη φυσική ίνα και παρασκεύασε βαμβακερό νήμα και με αυτό στη συνέχεια ύφανε υφάσματα με όλες τις ιδιότητες του βαμβακιού. Μαλακά δηλαδή υφάσματα, που αναπνέουν. Στην Ευρώπη τα βαμβακερά υφάσματα και κατά συνέπεια τα λευκά είδη και η πετσέτα, έγιναν γνωστά μετά το 12ο αιώνα. Τότε η παραγωγή βαμβακερών εισήχθη στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια της μουσουλμανικής κατάκτησης της Ιβηρικής Χερσονήσου και της Σικελίας και η γνώση της ύφανσης εξαπλώθηκε αρχικά στη βόρεια.
Από εκεί και μετά, ανατολή και δύση έπαιξε το ρόλο της στη βιομηχανοποίηση του είδους και στην τόσο μεγάλη εξάπλωσή τους και στην οικιακή χρήση.
Στην κουζίνα η πετσέτα είναι πια απαραίτητη. Για να σκουπίσουμε τα χέρια μας από τα νερά, για να στραγγίσουμε πιάτα και ποτήρια, για να στεγνώσουμε διάφορα σκεύη. Είναι πάρα πολύ ανθεκτική και κρατάει χρόνια! Οι περισσότερες είναι βαμβακερές 100% ενώ και η μίξη με λινό είναι αρκετά συνηθισμένη.
Σήμερα στην αγορά υπάρχει άπειρη ποικιλία για να επιλέξει κανείς το μέγεθος, χρώμα και σχέδιο που του αρέσει. Γιατί εκτός από χρηστικό εργαλείο στην κουζίνα μας, η πετσέτα θα ομορφύνει και το χώρο που μαγειρεύουμε.