Μηλόπιτα

Εύκολη, αφράτη και αρωματική μηλόπιτα με υλικά που έχετε ήδη στο σπίτι! Ιδανικός συνδυασμός ξινών και κόκκινων μήλων για μοναδική γεύση.

Εύκολη
1:15

12 μερίδες

15 λεπτά

1 ώρα

μηλοπιτα

Υλικά

Εξοπλισμός

Μίξερ χειρός

Μίξερ χειρός

Ταψί

Ταψί

Υλικά

Video

Εκτέλεση

  1. Καθαρίζουμε και κόβουμε τα μήλα σε κυβάκια περίπου 1 εκ. και τα αφήνουμε στην άκρη.
  2. Κοσκινίζουμε το αλεύρι μαζί με το μπέικιν πάουντερ σε ένα μπολ.
  3. Ετοιμάζουμε το ταψί: το αλείφουμε με βούτυρο και το πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι. Ιδανικά χρησιμοποιούμε ταψί διαμέτρου 26 εκ.
  4. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στις αντιστάσεις, πάνω-κάτω, στους 180°C.
  5. Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το βούτυρο και τη ζάχαρη. Χτυπάμε με μίξερ χειρός στη μεσαία ταχύτητα για 3-4 λεπτά, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να αφρατέψει το μείγμα.
  6. Προσθέτουμε τα αυγά, ένα-ένα, συνεχίζοντας το χτύπημα. Χτυπάμε για περίπου 1 λεπτό, μέχρι να εξαλειφθεί η μυρωδιά του αυγού και να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
  7. Χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ και ρίχνουμε το μισό από το κοσκινισμένο αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ. Χτυπάμε για λίγα δευτερόλεπτα, ίσα να ενσωματωθεί.
  8. Προσθέτουμε το κονιάκ, το γάλα, την κανέλα και το γαρύφαλλο. Συνεχίζουμε το χτύπημα για λίγα ακόμα δευτερόλεπτα, μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
  9. Σταματάμε το μίξερ και συνεχίζουμε με σπάτουλα. Προσθέτουμε τα κομμένα μήλα και το υπόλοιπο αλεύρι.
  10. Με απαλές κινήσεις αναδιπλώνουμε το μείγμα με τη σπάτουλα, μέχρι να ενσωματωθεί καλά το αλεύρι και να καλυφθούν τα μήλα.
  11. Αδειάζουμε το μείγμα στο έτοιμο ταψί και το στρώνουμε ομοιόμορφα με τη σπάτουλα.
  12. Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180˚C για περίπου 55′, μέχρι να φουσκώσει, να ροδίσει και να ξεκολλήσει από τα τοιχώματα της φόρμας.
  13. Για να σιγουρευτούμε ότι ψήθηκε μέχρι μέσα, ελέγχουμε με τη λάμα ενός μαχαιριού το κέντρο της.
  14. Βγάζουμε τη μηλόπιτα από τον φούρνο και την αφήνουμε να σταθεί στη φόρμα για περίπου 15 λεπτά.
  15. Στη συνέχεια την κόβουμε σε κομμάτια, αφού κρυώσει ελαφρά. Πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη και κανέλα και σερβίρουμε.
  16. Διατηρείται, αφού τη σκεπάσουμε, σε θερμοκρασία δωματίου για 3 ημέρες.

Tips

  • Για να μην μαυρίσουν τα μήλα: Μόλις τα κόψουμε, μπορούμε να στάξουμε λίγες σταγόνες χυμό λεμονιού και να τα ανακατέψουμε καλά. Έτσι αποφεύγουμε την οξείδωση και διατηρούνται φρέσκα μέχρι να τα χρησιμοποιήσουμε.
  • Προσθέτουμε τα αυγά σωστά: Ρίχνουμε τα αυγά ένα-ένα, περιμένοντας κάθε φορά να απορροφηθεί καλά το προηγούμενο από το μείγμα πριν ρίξουμε το επόμενο. Έτσι το μείγμα γίνεται πιο ομοιογενές και αφράτο.
Απόρρητο