Φακές στην κατάψυξη
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΑΡΜΠΑΡΙΓΟΥ

Οι φακές είναι ένα από τα πιο αγαπημένα όσπρια της ελληνικής κουζίνας. Στα περισσότερα σπίτια καταναλώνονται σε εβδομαδιαία βάση – και όχι άδικα – καθώς βρίσκονται στη βάση της πυραμίδας της μεσογειακής διατροφής και οι ειδικοί συνιστούν την τακτική και συχνή κατανάλωσή τους.
Φακές στην κατάψυξη: Πρακτική λύση για υγιεινά γεύματα
Οι φακές, είναι ιδιαίτερα πρακτικές στην αποθήκευση. Μπορείτε να τις καταψύξετε μαγειρεμένες, εξοικονομώντας χρόνο και διατηρώντας τη θρεπτική τους αξία.
Αφού τις βράσετε (είτε σκέτες είτε με λαχανικά και καρυκεύματα), αφήστε τις να κρυώσουν εντελώς. Στη συνέχεια, μοιράστε τις σε μερίδες και αποθηκεύστε τες σε αεροστεγή δοχεία ή σακουλάκια κατάψυξης. Στην κατάψυξη διατηρούνται άριστα για 2 έως 3 μήνες.
Για να τις καταναλώσετε, απλώς αποψύξτε τες στο ψυγείο ή ζεστάνετέ τες απευθείας σε κατσαρόλα ή φούρνο μικροκυμάτων. Ιδανική λύση για γρήγορα, χορταστικά και υγιεινά γεύματα μέσα στην εβδομάδα.
Οι φακές από την κατάψυξη είναι εξαιρετική βάση για υγιεινά, γρήγορα και θρεπτικά γεύματα. Μπορείς να τις αξιοποιήσεις σε πολλές συνταγές χωρίς να χρειάζεται να ξεκινήσεις από το μηδέν.
Προτάσεις για φαγητά με μαγειρεμένες φακές από την κατάψυξη
- Φακόρυζο ή φακοπλιγούρι πιλάφι. Θρεπτικό, νηστίσιμο, με ωραία υφή και γεμάτη γεύση.
- Σαλάτα με φακές, ψητά λαχανικά και τόνο. Έχει μεγάλη διατροφική αξία και κάνει τη σαλάτα ένα ολοκληρωμένο γεύμα.
- Μπολ με φακές, κινόα & αβοκάντο. Συνδύασε φακές με κινόα, ντομάτα, αβοκάντο, σπανάκι και ταχίνι-λεμόνι σως.