Μανταρίνι ένας διατροφικός θησαυρός
Το μανταρίνι είναι πλούσιο σε βιταμίνες, φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΑΡΜΠΑΡΙΓΟΥ

Μανταρίνι — ο αρωματικός θησαυρός της φύσης
Το μανταρίνι είναι ένα πολύτιμο φρούτο, γνωστό για την πλούσια διατροφική του αξία αλλά και για το μοναδικό του άρωμα και τη χαρακτηριστική, γλυκόξινη γεύση του. Θεωρείται φρούτο της μακροζωίας, γεμάτο μεθυστικά αρώματα και πολύτιμα θρεπτικά στοιχεία.
Η ιστορία του ξεκινά πριν από περίπου 3.000 χρόνια στην Κίνα, ενώ στην Ελλάδα καλλιεργούνται πολλές ποικιλίες, με κορυφαία τη χιώτικη, γνωστή για το έντονο άρωμα και τη γλυκιά της γεύση.
Μανταρίνι θερμίδες
Ένα μέτριο μανταρίνι αποτελεί εξαιρετική πηγή νερού, βιταμινών και φυτικών ινών, παρέχοντας μόλις 53 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια. Περιέχει ελάχιστες πρωτεΐνες και υδατάνθρακες, εκ των οποίων σημαντικό μέρος είναι φυτικές ίνες και φυσικά σάκχαρα.
Μανταρίνια οφέλη
Το μανταρίνι είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, ενώ περιέχει τριπλάσια ποσότητα βιταμίνης Α από το πορτοκάλι. Επιπλέον, είναι πηγή αντιοξειδωτικών και άλλων ευεργετικών συστατικών που βοηθούν στην αποτοξίνωση και την ενίσχυση του ανοσοποιητικού.
Οι φυτικές ίνες του συμβάλλουν στη ρύθμιση της χοληστερόλης, βελτιώνουν τη λειτουργία του εντέρου και βοηθούν στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας. Παράλληλα, ενισχύει την υγεία του δέρματος και των μαλλιών, ενώ προστατεύει την καρδιά από νοσήματα.
Πόσα μανταρίνια την ημέρα μπορούμε να τρώμε
Η ιδανική ποσότητα είναι 2–3 μανταρίνια την ημέρα για έναν υγιή ενήλικα. Τα παιδιά μπορούν να καταναλώνουν 1–2 μανταρίνια ημερησίως, ανάλογα με την ηλικία και τη διατροφή τους.
Στην κουζίνα, το μανταρίνι είναι εξαιρετικά πολυτάλαντο· αξιοποιούμε τα πάντα — από τον χυμό του μέχρι και τη φλούδα του. Από τα τέλη Οκτωβρίου έως τα τέλη Δεκεμβρίου, πλημμυρίζει τα σπίτια με το άρωμά του και δίνει ζωή σε χυμούς, λικέρ, κέικ, πίτες, φαγητά και σαλάτες.


