ΑΡΘΡΑ ΜΑΘΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΓΥΡΩ

Με τι πάνε τα παντζάρια

Μάθε ποια είναι τα υλικά που ταιριάζουν τα παντζάρια

με τι πανε τα παντζαρια

Κατακόκκινα γλυκά και ευεργετικά παντζάρια

Ένα λαχανικό που τρώγεται ολόκληρο. Ο βολβός μαγειρεύεται με πολλούς τρόπους: σαλάτα, στο φούρνο, βραστός, ψητά, σε τάρτες, σούπες, ντιπ και σε πίτες. Tα τρυφερά παντζαρόφυλλα γίνονται βραστά σαλάτα με λαδόξυδο.
Από διατροφικής απόψεως, τα παντζάρια συγκαταλέγονται στα διατροφικά θαύματα. Είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, με ελάχιστες θερμίδες, και δίκαια κατατάσσονται στις υπέρ τροφές.

Φυσικά, υπάρχουν και εξαιρέσεις. Για ορισμένους ανθρώπους δεν ενδείκνυται η συχνή κατανάλωσή τους ή πρέπει να απολαμβάνονται με μέτρο. Γι’ αυτό είναι πάντα σημαντικό να συμβουλευόμαστε τον προσωπικό μας γιατρό.

Σε γενικές γραμμές, όμως, τα παντζάρια είναι ένα εντυπωσιακό λαχανικό που κατακτά όσους το δοκιμάσουν. Έχει φανατικούς οπαδούς και σε προσκαλεί να πειραματιστείς, να το μεταμορφώσεις και να το εντάξεις δημιουργικά στη διατροφή σου.

  • Στο smoothie, ωμό μαζί με άλλα λαχανικά και φρούτα, δίνει απίστευτο χρώμα, ξεχωριστή γεύση και μια ισχυρή δόση ενέργειας.
  • Τριμμένο, ωμό, γίνεται τέλεια σαλάτα που χαρίζει χρώμα και φρεσκάδα στο τραπέζι σας.
  • Τα chips παντζαριού, με τη φυσική του γλύκα και την τραγανή υφή, εντυπωσιάζουν ακόμη και τους πιο απαιτητικούς.
  • Η πίκλα από παντζάρι, διατηρεί το λαχανικό για καιρό σε βάζο και γίνεται ιδανική για σαλάτες, ψητά ή και απλά με λίγο λάδι και σκόρδο.
  • Χούμους από παντζάρι με βελούδινο μωβ χρώμα, ορεκτικό που μαγνητίζει το βλέμμα και απογειώνει τον ουρανίσκο.

Πρέπει οπωσδήποτε να αναφέρουμε τη σούπα borcsht, την πεντανόστιμη σούπα με μοσχάρι και λαχανικά που κατά γενική ομολογία εκτός από το εντυπωσιακό μωβ χρώμα που παίρνει, είναι και πάρα πολύ θρεπτική. Πολλές χώρες της ανατολικής Ευρώπης διεκδικούν την συνταγή αυτή, η καθεμία με δική της παραλλαγή, αλλά για να μην αντιδικούμε ας αναφέρουμε απλά ότι αντίστοιχη σούπα με παντζάρια συναντάμε και στην ποντιακή κουζίνα.

Ακόμη και γλυκό κουταλιού γίνεται! Αρωματισμένο με αρμπαρόριζα, σερβιρισμένο με γιαούρτι και φιλέ αμυγδάλου & έντονο κόκκινο-μωβ σιρόπι, ήταν ένα πολύ εντυπωσιακό κι αγαπημένο γλυκό στο εστιατόριο μου «ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ» στην Πάρο, όταν ξεκίνησα. Το έφτιαχνα πάντα τέλος Μαΐου και Ιούνιο. Σε αυτό το διάστημα είναι η καλύτερη περίοδος συγκομιδής του παντζαριού.

φυλλα παντζαριου συνταγεσ​

Με ποια υλικά ταιριάζει το παντζάρι;

Το εντυπωσιακό του χρώμα που σε κερδίζει από την πρώτη στιγμή αλλά και η γήινη γλύκα του παντζαριού ταιριάζουν με πολλά υλικά. Σίγουρα αν πρόκειται για αλμυρή συνταγή-φαγητό, το παντζάρι αναζητάει οξύτητες λιπαρό στοιχείο αλλά και ένταση.

  • Για αυτό το λόγο ταιριάζει με κάθε είδος ξυδιού αλλά και την ένταση του σκόρδου.
  • Το ελαιόλαδο είναι απαραίτητο συμπλήρωμα στο σερβίρισμα τους. Η λιπαρότητα και οι πικάντικες νότες ενός καλού αγουρέλαιου μαζί με λίγες σταγόνες ξύδι από κόκκινο κρασί και την αψάδα του σκόρδου, είναι μοναδικός συνδυασμός.
  • Η ώριμη πιπεράτη φέτα είναι ένα τυρί που στέκεται δίπλα στο παντζάρι. Γενικά τα λευκά ώριμα τυριά αλλά και τα φρέσκα λευκά κρεμώδη τυριά με οξύτητες ταιριάζουν πάρα πολύ.
  • Μπλε τυρί, ροκφόρ, Stilton και Gorgonzola κάνουν μοναδικό συνδυασμό σε ωμά ή βρασμένα παντζάρια.
  • Από την άλλη, ένα υλικό που το αγαπάει πολύ, είναι το γιαούρτι. Η τραγανή υφή και η γλύκα του κοντράρονται με την οξύτητα αλλά και την βελούδινη γεύση του γιαουρτιού.
  • Καρύδια, φιστίκια, αμύγδαλα αλλά και φουντούκια συνδυάζονται άψογα με τα παντζάρια σε κάθε περίπτωση. Η παντζαροσαλάτα με γιαούρτι και καρύδια είναι μια κλασική, αγαπημένη συνταγή που συνδυάζει γεύση, υφή και διατροφική αξία.

Αν με ρωτάτε την γνώμη μου για τα ζυμαρικά και το ρύζι μαζί με παντζάρια, θεωρώ ότι η πολυπλοκότητα και τα λιπαρά στοιχεία του ριζότο ταιριάζουν πολύ περισσότερο από ό,τι τα ζυμαρικά. Πάντα βέβαια όλα εξαρτώνται με τι τα συνοδεύεις και από ποια υλικά αποτελείται μια συνταγή. Άλλωστε πάντα σας γράφω αυτό που κατά την κρίση μου θεωρώ ότι με ικανοποιεί γευστικά και πάντα με γνώμονα αν θα επαναλάμβανα μια συνταγή στην κουζίνα μου.

Άλλωστε το εστιατόριό μου, όπου σερβίρω φαγητό σε σταθερούς αλλά και νέους πελάτες εδώ πολλές δεκαετίες, είναι ένα κριτήριο για να μπορώ να έχω καταγεγραμμένο τι αρέσει και τι όχι στον κόσμο. Ποιοι συνδυασμοί εντυπωσιάζουν και ποιοι όχι.

  • Υλικά όπως ξινόμηλο αλλά και όξινα εσπεριδοειδή, καθώς και ωμό σέλερι, δίνουν άλλη διάσταση σε μια σαλάτα με παντζάρια.
  • Σχοινόπρασο και φρέσκα κρεμμυδάκια ταιριάζουν πολύ.
  • Ο άνηθος και ο μάραθος είναι βότανα που ταιριάζουν πολύ στο γαρνίρισμα ενός πιάτου με παντζάρια. Καθώς και το θυμάρι ταιριάζει στα ψητά, δίνοντας έξτρα γήινες νότες .
  • Ο φρέσκος δυόσμος δίνει φρεσκάδα και αρώματα σε μια σαλάτα που τα περιέχει.
  • Ο μαϊντανός και ιδιαίτερα τα τρυφερά φύλλα του ταιριάζει σε σαλάτες με παντζάρια ψητά ή βραστά.
  • Τα όσπρια και κυρίως οι φακές αλλά και τα μαυρομάτικα φασόλια ταιριάζουν απίστευτα με τα παντζάρια είτε είναι μαγειρεμένα μαζί, είτε σερβίρονται με αυτά.
  • Τα παντζάρια συνοδεύουν τα λιπαρά ψάρια. Δεν θα έλεγα το ίδιο όμως και για τα υπόλοιπα θαλασσινά που έχουν πιο γλυκιά και ντελικάτη γεύση.
  • Ψάρια όπως σαρδέλα, γαύρος, ζαργάνες, σκουμπρί, κολιός ψητά ή τηγανητά ταιριάζουν τέλεια μαζί τους.

Ελπίζω να σας έδωσα ιδέες και να πειραματιστείτε στην κουζίνα σας, φτιάχνοντας σίγουρα πολύ εντυπωσιακές συνταγές με παντζάρια. Είμαι πάντα εδώ να ακούσω εντυπώσεις, να σας μεταφέρω αλλά και να μοιράζομαι μαζί σας όλη τη γνώση της δουλειά μου.

Απόρρητο