Πολύχρωμη σαλάτα με παντζάρια και βραστά λαχανικά, σαν τούρτα! Εντυπωσιακή και πεντανόστιμη ιδανική για μπουφέ αλλά και για κάλεσμα. Θα γεμίσει το...

Πολύχρωμη σαλάτα με παντζάρια και βραστά λαχανικά, σαν τούρτα! Εντυπωσιακή και πεντανόστιμη ιδανική για μπουφέ αλλά και για κάλεσμα. Θα γεμίσει το τραπέζι με χρώμα, νοστιμιά και υγεία!

Είναι πολύ νόστιμη συνταγή, που ταιριάζει τέλεια με κρέας, πουλερικά αλλά και ψάρι.

  • προετοιμασία 15 λεπτά
  • μαγείρεμα 15 λεπτά
Βαθμολογήστε

Για τη σαλάτα τούρτα παντζάρι της Αργυρώς

  • 5 μέτριες πατατες βρασμένες
  • 4 παντζάρια βρασμένα
  • 4 καρότα βρασμένα
  • 2 καλαμπόκια βρασμένα
  • 1 κ.σ. μουστάρδα
  • 2 κ.σ. παρμεζάνα ψιλοτριμμένη
  • 3 κ.σ. μαγιονέζα (γεμάτες)
  • 2 κ.σ. γιαούρτι στραγγιστό (γεμάτες)
  • 1/4 φλ. ξίδι βαλσάμικο
  • Λίγη κρέμα βαλσάμικου
  • Για το τελείωμα
  • 1 κ.σ. άνηθο
  • 2 κ.σ. ψιλοκομμένα τρυφερά φύλλα φρέσκο κρεμμύδι
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

Για το σερβίρισμα

  • Ελαιόλαδο
  • Κρέμα βαλσάμικου

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
  • 400 Θερμίδες
    (kcal)
  • 40% Λιπαρά
  • 50% Υδατ/κες
  • 10% Πρωτεΐνες
* Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

* Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

Στεγνώνουμε καλά τα λαχανικά.

Παγώνουμε τη σαλάτα στο ψυγείο.

Για τη χρωματιστή σαλάτα

Είναι σημαντικό να στεγνώσουμε καλά τα λαχανικά, αφού τα τρίψουμε.

Πρώτα τα τρίβουμε τα βραστά λαχανικά σε χοντρό τρίφτη, κάθε είδος ξεχωριστά για την σαλάτα τούρτα.

Μετά τα στύβουμε καλά ή τα αφήνουμε πάνω σε απορροφητικό χαρτί για λίγο, να τραβήξει το χαρτί την υγρασία τους.

Βάζουμε τα τριμμένα και στραγγισμένα παντζάρια μέσα σε μπολ.

Σε ένα άλλο μπολ βάζουμε τα τριμμένα και στραγγισμένα καρότα.

Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι σε κάθε λαχανικό για τη σαλάτα τούρτα χωριστά και προσθέτουμε στο κάθε βραστό λαχανικό ξύδι.

Σε άλλο μπολ, βάζουμε τις πατάτες και τις λιώνουμε με πιρούνι (καλύτερα όσο ακόμα είναι ζεστές).

Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και προσθέτουμε άνηθο, φρέσκο κρεμμύδι, 2 κ.σ ξύδι, λίγες σταγόνες λεμόνι και 3 κουταλιές ελαιόλαδο.

Παίρνουμε 3 γεμάτες κουταλιές πατάτα και αφήνουμε τις υπόλοιπες στην άκρη.

Προσθέτουμε σε αυτές τη μουστάρδα, το καλαμπόκι και την παρμεζάνα και ανακατεύουμε.

Σε ένα μπολ βάζουμε τη μαγιονέζα και το γιαούρτι και τα ανακατεύουμε.

Διαφήμιση

Για το στήσιμο της σαλάτας

Θα χρησιμοποιήσουμε μία φόρμα με αποσπώμενη βάση ή μια μέτρια μακρόστενη φόρμα σιλικόνης για κέικ.

Στρώνουμε τα υλικά στη φόρμα ως εξής, αρχίζοντας από τη βάση: μια στρώση πατάτα, μία στρώση καρότο, μία στρώση παντζάρι και τέλος μία στρώση την υπόλοιπη πατάτα με τη μουστάρδα το καλαμπόκι και την παρμεζάνα.

Ανάμεσα σε κάθε στρώση λαχανικών βάζουμε μία λεπτή στρώση μαγιονέζα-γιαούρτι.

Παγώνουμε στο ψυγείο, το λιγότερο για 1 ώρα και μέχρι να σταθεροποιηθεί.

Αναποδογυρίζουμε με προσοχή σε μία πιατέλα πιατέλα την τούρτα παντζάρι.

Γαρνίρουμε με ρόκα και περιχύνουμε με λίγο ελαιόλαδο και λίγη κρέμα βαλσαμικό.

Κόβουμε σε κομμάτια τούρτας και σερβίρουμε.

Τι προτιμάς;

Συμβουλή του Ειδικού

Πρωτότυπη σαλάτα με υψηλή θρεπτική αξία. Τα παντζάρια είναι πλούσια σε, μαγνήσιο, σίδηρο, κάλιο, νάτριο, βιταμίνη C, βιταμίνες του συμπλέγματος Β καθώς και φυτοθρεπτικά συστατικά όπως το β- καροτένιο. Το κόκκινο χρώμα του βολβού του παντζαριού οφείλεται σε χρωστικές που ονομάζονται βηταλαΐνες που πολυάριθμες μελέτες τα έχουν συσχετίσει με έντονη αντιοξειδωτική δράση. Επίσης είναι πλούσιο σε νιτρικά άλατα που διευρύνουν τα αγγεία βελτιώνοντας την κυκλοφορία του αίματος. Καρότο, καλαμπόκι, πατάτα, μουστάρδα προσθέτουν σε πολύτιμα βιοδραστικά συστατικά, απογειώνοντας την θρεπτικότητα της σαλάτας.

Dr. Τάσος Παπαλαζάρου

Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Κάτι μαγειρεύεται

Καλώς ήλθατε στο νέο Argiro.gr

Εγκατάσταση
×