Υλικά
Εξοπλισμός
Κατσαρόλα
Υλικά
Εκτέλεση
- Για την εύκολη σπιτική κομπόστα ροδάκινο θα χρειαστούμε 4 αποστειρωμένα μεγάλα γυάλινα βάζα με τα καθαρά και αποστειρωμένα καπάκια τους.
- Διαλέγουμε ροδάκινα ώριμα αλλά σφιχτά. Με σάρκα σφιχτή χωρίς χτυπήματα, ζάρες στη φλούδα ή στίγματα.
- Βράζουμε 2 λίτρα νερό και το αφήνουμε να κρυώσει τελείως.
- Πλένουμε τα ροδάκινα καλά. Τα ξεφλουδίζουμε με κοφτερό μαχαίρι και τα κόβουμε στη μέση ή στα 4.
- Αφαιρούμε προσεκτικά το κουκούτσι, προσέχοντας να μη λιώσουμε τη σάρκα.
- Τα αφήνουμε σε μία λεκάνη με νερό και στημένο λεμόνι μέχρι να τα τελειώσουμε όλα.
- Ισομοιράζουμε τη ζάχαρη στα αποστειρωμένα βάζα.
- Στη συνέχεια ισομοιράζουμε και τα ροδάκινα, στριμώχνοντάς τα στα βάζα, ώστε να μην έχουν κενά και να γεμίσουν μέχρι πάνω με φρούτο.
- Γεμίστε τα βάζα με το βρασμένο και κρύο νερό.
- Φροντίστε το νερό να καλύπτει τελείως την κομπόστα ροδάκινο.
- Σφραγίστε τα βάζα με τα καθαρά καπάκια.
- Θα χρησιμοποιήσουμε μία μεγάλη βαθιά κατσαρόλα.
- Στρώνουμε στη βάση της μία πετσέτα. Ακουμπάμε μέσα τα βάζα με απόσταση μεταξύ τους να μην ακουμπούν. Εγώ ενδιάμεσα στα βάζα στριμώχνω μία πετσέτα κουζίνας.
- Γεμίζουμε την κατσαρόλα με κρύο νερό, να σκεπάζει τα βάζα.
- Βάζουμε στη φωτιά και αφήνουμε να πάρει βράση το νερό.
- Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και βράζουμε τα βάζα για 7΄.
- Σβήνουμε τη φωτιά κι αφήνουμε ακόμα 10΄την κομπόστα ροδάκινο μέσα στην κατσαρόλα και στο βραστό νερό.
- Βγάζουμε προσεκτικά από την κατσαρόλα και τα τοποθετούμε πάνω σε μία πετσέτα στον πάγκο.
- Τα αναποδογυρίζουμε πάνω στην πετσέτα και με τα καπάκια να ακουμπούν στον πάγκο, τα αφήνουμε να κρυώσουν τελείως και να αποσυμπιεστεί ο αέρας από τα βάζα. Έτσι γίνεται η κονσερβοποίηση της κομπόστας.
- Διατηρούνται για μήνες σε σκοτεινό και δροσερό ντουλάπι.
- Από την ώρα που ανοίγεται το βάζο, η κομπόστα διατηρείται στο ψυγείο. Καταναλώστε την ανοιγμένη κομπόστα ροδάκινο μέσα σε 10 ήμερες.
- Αν η κομπόστα ροδάκινο αρχίσει να αλλάζει χρώμα ή να βγάζει φυσαλίδες στην επιφάνεια, σημαίνει ότι κάτι πήγε λάθος στην διαδικασία κονσερβοποίησής της και πήρε αέρα. Τότε, είναι ακατάλληλη για φάγωμα.