Μελι

μέλι

Το μελι είναι το προϊόν που παράγεται από τις μέλισσες.

Το μελι έχει γλυκιά γεύση, ρευστή υφή και έχει ως πρώτη ύλη το νέκταρ των φυτών. Η κατανάλωσή του είναι τεράστια παγκοσμίως, όπως και στη χώρα μας. Τα τελευταία χρόνια η παραγωγή μελιού έχει συναντήσει αρκετά εμπόδια, με μεγαλύτερο την εισαγωγή μεγάλων ποσοτήτων νοθευμένου μελιού, που επηρεάζουν οικονομικά του εγχώριους παραγωγούς.

Επιλογή και Συντήρηση μελιού

Η ποιότητα του μελιου εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την διαδικασία συλλογής του μελιού αλλά και την διαδικασία εμφυάλωσης. Επιλέγουμε μελι σε γυάλινο βάζο, καθώς είναι ένα υλικό που δεν επηρεάζει την ποιότητά του και παράλληλα βλέπουμε το προϊόν που αγοράζουμε. Όταν προμηθευτούμε το μελι, πρέπει να το αποθηκεύσουμε με σωστό τρόπο. Επιλέγουμε ένα μέρος με σκιά, μακριά από το φως του ήλιου, δροσερό και χωρίς έντονες οσμές. Ο περιέκτης πρέπει να είναι καλά κλειστός, ώστε να μην απορροφήσει υγρασία, διότι θα αποκτήσει μια έντονη ξινή γεύση. Εννοείται, πως δεν χρησιμοποιούμε το ίδιο κουτάλι πάνω από μία φορά, καθώς τα ένζυμα του σάλιου μας επηρεάζουν τις ιδιότητές του. Τέλος, το μέλι δεν χαλάει ποτέ.

Μελι και Κρυστάλλωση

Κρυστάλλωση, ή αλλιώς το ζαχάρωμα όπως το γνωρίζουμε, είναι μια φυσική ιδιότητα του μελιού που συμβαίνει στο αγνό, ανεπεξέργαστο μελι και οφείλεται σε διάφορους παράγοντες. Ουσιαστικά, το μέλι μετατρέπεται από υγρό σε μία πιο ημιστερεά κατάσταση. Είναι ένα φαινόμενο απολύτως φυσιολογικό και δεν επηρεάζει σε τίποτα την θρεπτική του αξία. Το χρώμα και η υφή του είναι τα χαρακτηριστικά που επηρεάζονται μόνο. Μάλιστα, σε πολλές χώρες, το κρυσταλλωμένο μελι έχει ζήτηση. Τα μέλια του εμπορίου συχνά δεν κρυσταλλώνουν και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι επεξεργάζονται πρωτού συσκευαστούν. Για να επαναφέρουμε το μελι στην αρχική ρευστή του κατάσταση, αρκεί να το θερμάνουμε.

Το μελι είναι ένα ιδιαίτερα πυκνό διάλυμα φυσικής ζάχαρης. Περιέχει πάνω από 70% σάκχαρα και λιγότερο από 20% νερό. Η αδυναμία όλων αυτών των σακχάρων να διαλυθούν στο λίγο νερό που περιέχει, το καθιστά ασταθές και οδηγεί στο ζαχάρωμα.