Βρωμη

βρωμη - συνταγεσ με βρωμη - συνταγεσ με βρωμη αργυρω

Η βρωμη είναι ένα δημητριακό που τα τελευταία χρόνια έχει μπει για τα καλά στην ελληνική κουζίνα.

Η βρωμη αποτελεί ένα superfood που εμπλέκεται σε πλήθος συνταγών και είναι ιδιαίτερα αγαπητό, κυρίως από τους λάτρεις της υγιεινής διατροφής. Στο εμπόριο μπορεί κανείς να βρει τόσο νιφάδες βρώμης, που είναι και η πιο συχνή μορφή για την παρασκευή δεκάδων θρεπτικών και συνάμα νόστιμων συνταγών. Οι συνταγες με βρωμη από την Αργυρω είναι η υγιεινές επιλογές της μέρας σου.

Θρεπτική αξία

Η θρεπτική αξία της βρώμης είναι πολύ σημαντική. Έχει μια ισορροπημένη διατροφική σύνθεση. Μια μερίδα των 30 γραμμαρίων περιέχει 117 θερμίδες. Η ωμή βρωμη αποτελείται από 66% υδατάνθρακες, 17% πρωτεΐνη, 7% λίπος και 11% φυτικές ίνες. 

Το άμυλο αποτελεί το συστατικό με την μεγαλύτερη περιεκτικότητα στη βρωμη. Ωστόσο η διατροφική σπουδαιότητα της, οφείλεται σε μια κατηγορία διαλυτών φυτικών ινών, τις β-γλυκάνες, οι οποίες συμβάλλουν στην μείωση της κακής χοληστερόλης (LDL) και την αύξηση της καλής (HDL) καθώς και στη μείωση της γλυκόζης στο αίμα. Επίσης, η βρώμη είναι πλούσια σε διάφορα μέταλλα και ιχνοστοιχεία, με το σίδηρο, το φώσφορο και το σελήνιο να ξεχωρίζουν. Το σελήνιο μάλιστα συνδέεται με την καλή λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα. 

Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, προωθεί τα υγιή βακτήρια στο έντερο μας και βοηθά στην απώλεια βάρους, καθώς προσφέρει σε μεγάλο βαθμό το αίσθημα του κορεσμού. Επιπλέον κρατά τον εγκέφαλο σε εγρήγορση παρέχοντας του αρκετή ενέργεια. Τέλος, βοηθά στην καλή λειτουργία του πεπτικού μας συστήματος, μειώνοντας την πιθανότητα καρκίνου του παχέος εντέρου και ανακουφίζει από τον κνησμό και τον ερεθισμό του δέρματος.

Συνταγες με βρωμη

Η βρωμη αποτελεί βασικό συστατικό σε πολλές παρασκευές, τόσο αλμυρές όσο και γλυκές. Καταρχάς μπορούμε να την απολαύσουμε στο πρωινό μας. Μαζί με άλλα προϊόντα είναι ένα ιδανικό γεύμα για να ξεκινήσουμε δυναμικά τη μέρα μας. Μπορούμε να ευχαριστηθούμε πολλές συνταγες με βρωμη από την Αργυρω. Για παράδειγμα σε μεσημεριανά γεύματα αν αντικαταστήσει ζωικούς κιμάδες. Διάλεξε την αγαπημένη σου!