• προετοιμασία 10 λεπτά
  • μαγείρεμα 25 λεπτά
33
  • 250 γραµ. γάλα χλιαρό
  • 100 γραµ. νερό χλιαρό
  • 1 κ.σ ζάχαρη
  • 1 φάκελο μαγιά (ή 1 κύβο νωπής μαγιάς)
  • 60 γραµ. βούτυρο λιωμένο (ή λάδι)
  • 2 μεσαία αυγά (2 χ50 γρ)
  • 1 κ.γλ. αλάτι
  • 650 γραµ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • 50 γραµ. μαλακό βούτυρο για το ζύμωμα
  • Για τη γέμιση
  • τυρί φέτα σε τρίμματα
  • λίγο πιπέρι
  • Για το τελείωμα
  • 1 αυγό χτυπημένο
  • λίγο σουσάμι (ή μαυροσίσαμο)
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Ζύμη για τυροπιτάκια

     

    Το μιγμα

    Σε ένα μπολ βάζουμε το χλιαρό γαλα, το χλιαρό νερό, τη μαγια και τη ζαχαρη.

    Ανακατεύουμε με κουταλι, σκεπάζουμε το μπολ κι αφήνουμε για 5 λεπτά να αφρίσει ελαφρά η μαγια και να ενεργοποιηθεί.

    Χτυπάμε τα αυγα με το λιωμένο βουτυρο και τα προσθέτουμε.

    Με πιρουνι ανακατεύουμε.

    Προσθέτουμε το αλευρι κι ανακατεύουμε μέχρι να μαζευτούν σε μπάλα τα υλικά.

    Ζυμωμα

    Βουτάμε τα δάχτυλα στο μαλακό βουτυρο και πιάνουμε τη ζυμη.

    Ζυμώνουμε  μέχρι να γίνει λεία απαλή κι εύπλαστη.

    Τη βάζουμε σε καθαρό μεγάλο μπολ.

    Την σκεπάζουμε και την αφήνουμε για 1 ώρα σε θερμοκρασία δωματίου να διπλασιαστεί.

    Όταν φουσκώσει  με τα δάχτυλα τραβάμε τις άκρες από τη ζυμη και την αδειάζουμε στον πάγκο.

    Προσοχή δεν αλευρώνουμε.

    Πλασιμο

    Μόνο λίγο λαδι ή βουτυρο στα χέρια είναι αρκετό για να δουλευτεί σωστά η ζυμη αν χρειαστεί.

    Πλάθουμε  σε μακρύ κορδόνι.

    Κόβουμε σε 12 κομμάτια.

    Πλάθουμε κάθε κομμάτι  σε μπαλίτσα.

    Κλείνουμε τις ενώσεις από κάτω 

    Αν έχετε χρόνο, σκεπάστε και ξεκουράστε  για 15 λεπτά.

    Με τα χέρια πατάμε κάθε κομμάτι ζύμης να ανοίξει σε  φυλλο.

    Με πλάστη δίνουμε σχήμα οβάλ.

     

    Διαφήμιση

    Βίντεο

    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται