Εκτέλεση
Για την αφράτη ζύμη, τα υλικά όλα να είναι σε θερμοκρασία δωματίου. Σε ένα μπολ βάζουμε το χλιαρό γάλα, το χλιαρό νερό, τη μαγιά και τη ζάχαρη.
Ανακατεύουμε με κουτάλι, σκεπάζουμε το μπολ κι αφήνουμε για 5΄να αφρίσει ελαφρά η μαγιά και να ενεργοποιηθεί.
Χτυπάμε τα αυγά με το λιωμένο βούτυρο και τα προσθέτουμε στο μείγμα μαγιάς.
Με πιρούνι ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε το αλεύρι κι ανακατεύουμε με πιρούνι μέχρι να μαζευτούν σε μπάλα τα υλικά.
Βουτάμε τα δάχτυλα στο μαλακό βούτυρο και πιάνουμε τη ζύμη. Ζυμώνουμε με το μαλακό βούτυρο τη ζύμη μέχρι να γίνει λεία απαλή κι εύπλαστη.
Τη βάζουμε σε καθαρό μεγάλο μπολ. Την σκεπάζουμε και την αφήνουμε για 1 ώρα σε θερμοκρασία δωματίου να διπλασιαστεί.
Όταν φουσκώσει η αφράτη ζύμη, με τα δάχτυλα τραβάμε τις άκρες της ζύμης και την αδειάζουμε στον πάγκο. Προσοχή δεν αλευρώνουμε. Μόνο λίγο λάδι ή βούτυρο στα χέρια είναι αρκετό για να δουλευτεί σωστά η ζύμη αν χρειαστεί.
Πλάθουμε τη ζύμη σε μακρύ κορδόνι. Κόβουμε σε 12 κομμάτια.
Πλάθουμε κάθε κομμάτι ζύμης σε μπαλίτσα. Κλείνουμε τις ενώσεις από κάτω.
Αν έχετε χρόνο, σκεπάστε και ξεκουράστε τη ζύμη για 15΄.
Με τα χέρια πατάμε κάθε κομμάτι ζύμης να ανοίξει σε χοντρό φύλλο.
Με πλάστη δίνουμε σχήμα οβάλ.
Γεμίζουμε λίγο τυρί και τυλίγουμε την τυρόπιτα.
Ακουμπάμε σε λαμαρίνα στρωμένη με αντικολλητικό χαρτί.
Αφού πλάσουμε όλες τις τυρόπιτες τις αλείφουμε με κρόκο αυγού και πασπαλίζουμε σουσάμι.
Αφήνουμε να σταθούν για 20΄ σκεπασμένες να ξαναφουσκώσουν.
Τις ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180 °C, στον αέρα, για 25΄, να ροδίσουν και να φουσκώσουν.
Ζεστές, οι αφράτες τυρόπιτες, είναι ακαταμάχητες.
Για στρογγυλές τυρόπιτες
Με ροδάκι ζύμης ή κοφτερό μαχαίρι, κόβουμε τη ζύμη κατά μήκος σε λεπτές λωρίδες, κρατώντας ενωμένη την πάνω πλευρά.
Ακουμπάμε τρίμματα φέτας και ρίχνουμε λίγο πιπέρι.
Τυλίγουμε λοξά σε ρόλο σε κουλούρι και κλείνουμε την ένωση τσιμπώντας τις άκρες.
Ακουμπάμε αραιά της τυρόπιτες στο ταψί. Αν έχετε χρόνο, αφήστε να σταθούν για 20΄ να ξανά φουσκώσουν.
Αλείφουμε με διάλυμα αυγού. Πασπαλίζουμε σουσάμι ή μαυροσίσαμο.
Ψήνουμε τις αφράτες τυρόπιτες σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180 °C, στον αέρα, για περίπου 25 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν καλά.
Απολαύστε τες ζεστές, είναι ακαταμάχητες.
Για να διατηρούνται αφράτες οι τυρόπιτες αφού κρυώσουν τελείως πρέπει να τις βάλετε σε σκεύος που κλείνει αεροστεγώς.
Μυστικά για αφράτη ζύμη
-Η ζύμη πρέπει να είναι απαλή και βουτυράτη σαν του τσουρεκιού.
-Προσέξτε τις θερμοκρασίες των υλικών μην κάψετε τη μαγιά.
-Μπορείτε να βάλετε φρέσκια ή ξερή μαγιά
Ενεργοποιείτε πάντα σωστά τη μαγιά για πιο αφράτο και γρήγορο φούσκωμα της ζύμης. Δες εδώ πως θα ενεργοποιήσεις την μαγιά.