Αλμυρό κέικ λαδιού νηστίσιμο

Υλικά

  • 3/4 φλ. ελαιόλαδο
  • 2 φλ. πορτοκάλι
  • 1 κ.γ. κοφτό σόδα μαγειρικής
  • 1 φλ. ελιές
  • 4 λιαστές ντομάτες
  • 1 ξερό κρεμμύδι
  • 1 κ.σ. δυόσμος
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 3 φλ. φαρίνα ολικής άλεσης
  • 3 κ.γ. μπέικιν πάουντερ

Εκτέλεση

Διαλύουμε πρώτα τη σόδα μέσα στο χυμό πορτοκάλι. 

Σε ένα μπoλ ρίχνουμε τα υπόλοιπα υγρά και τα ανακατεύουμε.

Προσθέτουμε και το χυμό πορτοκάλι με τη σόδα.

Ρίχνουμε σιγά σιγά το αλεύρι μαζί με το baking powder, ανακατεύοντας τα υλικά.

Τέλος, προσθέτουμε τις ελιές ψιλοκομμένες και το κρεμμύδι.

Λαδώνουμε μεσαία, μακρόστενη φόρμα και αδειάζουμε το μίγμα.

Ισιώνουμε την επιφάνεια.

Ψήσιμο

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 160°C, στον αέρα, στη μεσαία σχάρα του φούρνου για περίπου 45 λεπτά.

Ελέγχουμε αν ψήθηκε, μπήγοντας ένα μαχαίρι στο κέντρο του. Αν βγει καθαρή η λάμα, τότε είναι έτοιμο.

Αφήνουμε να σταθεί για 10 λεπτά κι έπειτα ξεφορμάρουμε σε σχάρα να κρυώσει καλά προτού το κόψουμε. 

https://www.argiro.gr/recipe/almiro-keik-nistisimo/