Άρτος Κυθήρων ζυμωμένος με μέλι και ελαιόλαδο. Μαλακός, αρωματικός και αφράτος. Στα Κύθηρα θα τον βρείτε στους φούρνους του νησιού και στα σπίτια τον...

Άρτος Κυθήρων ζυμωμένος με μέλι και ελαιόλαδο. Μαλακός, αρωματικός και αφράτος. Στα Κύθηρα θα τον βρείτε στους φούρνους του νησιού και στα σπίτια τον ζυμώνουν πάντα στις γιορτές.

  • προετοιμασία 15 λεπτά
  • μαγείρεμα 35 λεπτά
  • αναμονή 2 ώρες
Βαθμολογήστε

Υλικά

  • Μερίδες 1 Άρτος

Για τον Άρτο Κυθήρων

  • 600 γρ. αλεύρι χωριάτικο
  • 1 συσκ. ξηρή μαγιά, (8 γρ.)
  • 1 κ.γ. κανέλα
  • ¼ κ.γ. γαρύφαλλο
  • Ξύσμα 1 πορτοκαλιού
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 100 γρ. μέλι θυμαρίσιο Κυθήρων
  • 100 γρ. χυμός πορτοκαλιού
  • 200 γρ. χλιαρό νερό
  • Λίγο σουσάμι για το τελείωμα
  • Λίγο επιπλέουν ελαιόλαδο για το ταψί
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Εκτέλεση

    Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, τη μαγιά, την κανέλα και το γαρύφαλο.

    Σε άλλο μπολ βάζουμε το μέλι, το χλιαρό νερό και ανακατεύουμε να διαλυθεί.

    Προσθέτουμε τον χυμό, το ξύσμα και το λάδι και ανακατεύουμε.

    Κάνουμε λακκούβα στο αλεύρι, ρίχνουμε τα υγρά και με ένα κουτάλι ανακατεύουμε μέχρι να ζυμώνεται το μείγμα.

    Ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο στα χέρια και ζυμώνουμε στον πάγκο μέχρι να γίνει απαλή και εύπλαστη ή ζύμη.

    Βάζουμε τη ζύμη σε λαδωμένο μπολ, την σκεπάζουμε και την αφήνουμε να φουσκώσει για 1 με 1,5 ώρα.

    Πατάμε ζυμώνοντας την φουσκωμένη ζύμη να ξεφουσκώσει τελείως.

    Πλάθουμε τον άρτο Κυθήρων και με την ένωση προς τα κάτω τον τοποθετούμε σε λαδωμένο μικρό ταψί 26 εκ.

    Ελαφρά πιέζουμε λίγο τον άρτο να απλώσει.

    Σκεπάζουμε με βρεγμένη πετσέτα και βάζουμε σε ζεστό φούρνο στους 50ºC να ανεβεί και να φουσκώσει για 40 λεπτά.

    Αφού διπλασιαστεί ο άρτος τον αλείφουμε με λίγο ζαχαρόνερο και κάνουμε σχήμα Σταυρού στην επιφάνεια με σουσάμι.

    Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180ºC στον αέρα για περίπου 35′ μέχρι να ροδίσει ωραία ολόγυρα.

    Αφήνουμε να σταθεί στο ταψί για 15 λεπτά, μετά τον βάζουμε πάνω σε πετσέτα η σχάρα να κρυώσει.

    Για να παραμείνει μαλακός και αφράτος, αφού κρυώσει τον τυλίγουμε ολόγυρα με μεμβράνη τροφίμων.

    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται