Κολοκυθόπιτα αλμυρή

Κολοκυθόπιτα αλμυρή με πράσινο κολοκύθι, αφράτη, μυρωδάτη και πάντα ανάρπαστη! Είτε τη σερβίρεις ζεστή, είτε την απολαύσεις κρύα την επόμενη μέρα, η γεύση της μένει αξέχαστη. Μια πίτα που χωράει σε κάθε τραπέζι.

Εύκολη
1:30

10 μερίδες

30 λεπτά

1 ώρα

κολοκυθοπιτα αλμυρη

Υλικά

Εξοπλισμός

Κατσαρόλα

Κατσαρόλα

Ταψί

Ταψί

Υλικά

Εκτέλεση

ΓΕΜΙΣΗ

  1. Τρίβουμε τα κολοκυθάκια στον τρίφτη και τα μεταφέρουμε σε σουρωτήρι.
  2. Πασπαλίζουμε με λίγο αλάτι και τα αφήνουμε για περίπου 15-20 λεπτά, ώστε να ιδρώσουν και να βγάλουν τα υγρά τους.
  3. Στο μεταξύ, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε βαθύ τηγάνι ή πλασοτέ κατσαρόλα.
  4. Σοτάρουμε το ξερό κρεμμύδι και τα φρέσκα κρεμμυδάκια για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να γίνουν διάφανα και μαλακά.
  5. Στύβουμε καλά τα κολοκυθάκια με τα χέρια ή σε καθαρή πετσέτα κουζίνας και τα προσθέτουμε στο τηγάνι.
  6. Προσθέτουμε και το τριμμένο καρότο, και σοτάρουμε για 2-3 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν και να λαδωθούν.
  7. Αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά.
  8. Προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα μυρωδικά, τη θρυμματισμένη φέτα και τα χτυπημένα αυγά. Ανακατεύουμε με γρήγορες κινήσεις να ενωθούν τα υλικά.
  9. Τέλος, προσθέτουμε τον τραχανά και ανακατεύουμε καλά.

ΣΤΗΣΙΜΟ ΤΗΣ ΠΙΤΑΣ

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C, στον αέρα.
  2. Λαδώνουμε καλά ένα ρηχό ταψί για πίτες, διαμέτρου Νο 34 ή 36.
  3. Στρώνουμε τα πρώτα 4 χωριάτικα φύλλα, το ένα πάνω στο άλλο, «σουρωτά» (δηλαδή, κάνοντας πτυχώσεις) ώστε να καλύπτουν τη βάση και τα τοιχώματα του ταψιού. Περιχύνουμε κάθε φύλλο με λίγο ελαιόλαδο πριν βάλουμε το επόμενο.
  4. Αδειάζουμε τη γέμιση πάνω από τα φύλλα και τη στρώνουμε ομοιόμορφα με κουτάλι, αφήνοντας κενό περίπου δύο δάχτυλα γύρω από τα τοιχώματα του ταψιού.
  5. Σκεπάζουμε τη γέμιση με το 5ο και το 6ο φύλλο, στρώνοντάς τα επίσης σουρωτά και ραντίζοντας με λίγο ελαιόλαδο ανάμεσα.
  6. Χαράζουμε την πίτα σε μερίδες με ένα κοφτερό μαχαίρι.
  7. Ραντίζουμε τα δάχτυλα της πίτας με λίγο νερό, ώστε να βοηθήσουμε το φύλλο να γίνει πιο τραγανό και να κλείσει σωστά κατά το ψήσιμο.
  8. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C, στις αντιστάσεις, τοποθετώντας το ταψί στην τελευταία σχάρα.
  9. Ψήνουμε για περίπου 1 ώρα ή μέχρι να ροδίσει καλά η κολοκυθόπιτα και να γίνει τραγανή στην επιφάνεια.
Απόρρητο