Αλμυρά scones, μια φανταστική συνταγή σνακ για όλες τις ώρες!

Αλμυρά scones, μια φανταστική συνταγή σνακ για όλες τις ώρες!

  • προετοιμασία 10 λεπτά
  • μαγείρεμα 20 λεπτά
1
  • Υλικά για τη ζύμη
  • 330 γραμ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • 125 γραμ. βούτυρο κρύο
  • 1 -1/2 κ.σ. ζάχαρη
  • 1 κοφτό κ.γ. αλάτι
  • 1-1/2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 2 μεγάλα αυγά
  • 80 γραμ. γάλα
  • 1 κ.σ. χυμό λεμονιού
  • Λίγο πιπέρι
  • Λίγο αλεύρι για τον πάγκο
  • Υλικά για γέμιση
  • 1 ψιλοκομμένο λουκάνικο
  • 100 γραμ. τριμμένη γραβιέρα
  • 2 κ.σ. σχοινόπρασο ψιλοκομμένο
  • 1 φρέσκο κρεμμύδι ψιλοκομμενο

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Για τα αλμυρά scones

    Κρατάμε 2 κ.σ. από το τριμμένο τυρί για το τελείωμα. Ρίχνουμε το χυμό λεμονιού στο γάλα κι ανακατεύουμε. Αφήνουμε να σταθεί για 5′. Ωστόσο ετοιμάζουμε όλα τα υλικά για την ζύμη και τη γέμιση.

    Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι, το αλάτι, τη ζάχαρη και το μπέικιν.

    Τα ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.

    Κόβουμε το κρύο βούτυρο σε μικρά κομματάκια και το προσθέτουμε στα στερεά υλικά.

    Με δυο μαχαίρια κόβουμε τη ζύμη ώστε να μπει το βούτυρο μέσα στο αλεύρι. Στο τέλος το αλεύρι θα μοιάζει σαν βρεγμένη άμμος.

    Χτυπάμε τα δυο αυγά σε ένα μπολ με το σύρμα,να σπάσουν.

    Προσθέτουμε το γάλα στα αυγά κι ανακατεύουμε.

    Προσθέτουμε τα υγρά υλικά στο αλεύρι κι ανακατεύουμε με ένα κουταλάκι, ίσα που να βραχεί το αλεύρι.

    Ριχνουμε όλα τα ψιλοκομμένα υλικά, λουκάνικο, κρεμμύδι, σχοινόπρασο, και το ρύζι μέσα στην υγρή ζύμη

    Απαλά με το κουτάλι ανακατεύουμε.

    Αδειάζουμε όλα τα υλικά πάνω σε αλευρωμένο επιφάνεια. Με τα χέρια λαδωμένα ή βρεγμένα, πιέζουμε και ενώνουμε τη ζύμη.

    Με τον πλάστη αλευρωμένο ανοίγουμε τη ζύμη σε χοντρό στρογγυλό φύλλο, με πάχος περίπου 1-1/2 εκατ.

    Κόβουμε τη ζύμη σε 8 τρίγωνα scones.

    Τα αραδιάζουμε σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί. Ιδανικά παγώνουμε τα scones για 15′ στην κατάψυξη να παγώσει η ζύμη.

    Προαιρετικά, αλείφουμε τα  scones με λίγο γάλα, με ένα πινέλο.

    Τα ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200º C, στον αέρα, στη μεσαία σχάρα, για περίπου 20′. Στα τελευταία λεπτά του ψησίματος πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο τυρί.

    Τα scones είναι έτοιμα όταν φουσκώσουν ελαφρά και ροδίσουν ολόγυρα.

    Εναλλακτικά, βάζουμε τα υλικά με την σειρά της εκτέλεσης στον κάδο του μίξερ με τους κόφτες – μαχαίρια. Δουλεύουμε την ζύμη με διακοπτόμενη λειτουργία ώστε να βγουν αφράτα τα scones

    Αφού φτιάξετε και απολαύσετε τα αλμυρά scones, δοκιμάστε και τη γλυκιά τους εκδοχή και απολαύστε τα για σνακ, πρωϊνό ή brunch!

    Κάτι μαγειρεύεται