Για το τζουλαμά
Για τον παραδοσιακό κρητικό τζουλαμά, βράζουμε πρώτα το κοτόπουλο, κρατάμε τον ζωμό, το αφήνουμε να κρυώσει και το ψιλοκόβουμε σε πολύ μικρά κομματάκια.
Ζεσταίνουμε 2 κ.σ. από το στακοβούτυρο και σοτάρουμε για λίγα λεπτά τα ψιλοκομμένα συκωτάκια. Προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε να βουτυρωθεί. Προσθέτουμε τον ζωμό ή νερό και βράζουμε το ρύζι.
Προς το τέλος του βρασμού, ρίχνουμε στο ρύζι το κοτόπουλο, τα μπαχαρικά, τις σταφίδες και τους ξηρούς καρπούς. Τέλος, ρίχνουμε τη μισή ζάχαρη και αλατοπιπερώνουμε. Σκεπάζουμε εκτός φωτιάς με πετσέτα και αφήνουμε 5′-10′ να τραβήξει τα υγρά του το ρύζι.
Σε βουτυρωμένο ταψί στρώνουμε 2 βουτυρωμένα χωριάτικα φύλλα, πασπαλίζοντας τα ενδιάμεσα με λίγη ζάχαρη. Απλώνουμε τη μισή γέμιση. Στρώνουμε 1 βουτυρωμένο χωριάτικο φύλλο και απλώνουμε την υπόλοιπη γέμιση. Καλύπτουμε με τα τελευταία δυο χωριάτικα φύλλα βουτυρωμένα.
Μπήγουμε τις άκρες προς τα μέσα. Χαράζουμε σε κομμάτια. Περιχύνουμε με το ζωμό ή με γάλα και περιχύνουμε με το υπόλοιπο βούτυρο. Πασπαλίζουμε λίγη ζάχαρη και λίγη κανέλα (προαιρετικά).
Ψήνουμε στους 180ºC σε καλά προθερμασμένο φούρνο για περίπου 1 ώρα μέχρι να ροδίσει καλά ο τζουλαμάς.
Σερβίρεται ζεστός.
Extra tip
Είναι απαραίτητο να βουτυρώνουμε ελαφρά ανάμεσα στα φύλλα γιατί έτσι τα προφυλάσσουμε από την υγρασία της γέμισης.