Υλικά
Υλικά
Εκτέλεση
- Για την παραδοσιακή αποξήρανση σταφίδας θα χρειαστούμε: λαμαρίνα, σχάρα, τουλπάνι.
- Διαλέγουμε σταφύλια ώριμα αλλά γερά. Αφήνουμε τα τσαμπιά ως έχουν, ολόκληρα.
- Με προσοχή τα πλένουμε και τα αφήνουμε να στραγγίσουν καλά. Αν το τσαμπί είναι πολύ χοντρό, το κόβουμε σε μικρότερα κομμάτια για πιο γρήγορη αποξήρανση.
- Βάζουμε τη σχάρα πάνω στη λαμαρίνα κι ακουμπάμε πάνω τα τσαμπιά, όχι πολύ κοντά για να αερίζονται και να λιάζονται σωστά.
- Τα σκεπάζουμε με τουλπάνι και τα αφήνουμε σε δυνατό ήλιο για αρκετές ημέρες. Πότε πότε, αναποδογυρίζουμε τα τσαμπιά για να στεγνώσουν και να ξεραθούν καλά.
- Για να βεβαιωθούμε ότι είναι έτοιμη η σταφίδα, κουνάμε απαλά το τσαμπί και αν η σταφίδα πέφτει με ευκολία τότε είναι έτοιμη.
- Μαδάμε προσεκτικά όλα τα τσαμπιά και φυλάμε τη σταφίδα σε γυάλινα αποστειρωμένα βάζα, τοποθετώντας ενδιάμεσα δαφνόφυλλα. Προσοχή, η σταφίδα πρέπει να στεγνώσει καλά γιατί η παραμικρή υγρασία θα μας δημιουργήσει μούχλα.
- Μπορούμε επίσης να τη στεγνώσουμε, προς το τέλος, στο φούρνο, σε χαμηλή θερμοκρασία για μεγαλύτερη σιγουριά. Όταν είναι έτοιμη, φυλάμε τη σταφίδα σε σκοτεινό και δροσερό ντουλάπι.
Tips
- Εγώ επιλέγω πάντα σταφύλι μαύρο με μικρή ρόγα κυρίως από βόρεια και δυτική Πελοπόννησο. Η ποικιλία αυτής της περιοχής, είναι φημισμένη σε όλο τον κόσμο από τα αρχαία χρονιά και ταξιδεύει μέχρι και σήμερα παντού.